Πέθανε ο λατινοαμερικάνος λογοτέχνης Ερνέστο Καρδενάλ

Πέθανε ο λατινοαμερικάνος λογοτέχνης Ερνέστο Καρδενάλ

Πέθανε στα 95 του ο λογοτέχνης Ερνέστο Καρδενάλ, ηγετική μορφή των Σαντινίστας, ένας ιερέας που έγινε επαναστάτης και υπήρξε σύμβολο των απανταχού εξεγερμένων λαών όχι μόνο της Νικαράγουας αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής.

Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1925 στη Γρανάδα, κοντά στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας Μανάγκουα και έγινε ιερέας το 1965. Ενστερνίστηκε τη θεολογία της απελευθέρωσης και συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση των Σαντινίστας η οποία οδήγησε το 1979 στην πτώση του καθεστώτος του δικτάτορα Σομόσα.

Ο Καρδενάλ ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού στην πρώτη κυβέρνηση του FSLN. Είχε επιτιμηθεί δημόσια από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ στη Μανάγουα, όταν ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη το 1983. Ο πολωνός πάπας αρνήθηκε να δώσει την ευλογία του στον ιερέα-υπουργό, που ήταν γονατιστός μπροστά του, και με το δάκτυλο υψωμένο, απαίτησε ο Καρδενάλ να «ρυθμίσει πρώτα τις υποθέσεις του με την Εκκλησία». Δύο χρόνια αργότερα, καθώς δεν είχε ακόμα παραιτηθεί από την πολιτική, ο πάπας του στέρησε το δικαίωμα να ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα.

Η κύρωση αυτή ήρθη από τον πάπα Φραγκίσκο τον Φεβρουάριο του 2019. Ο Ερνέστο Καρδενάλ, που ξαναφόρεσε το πετραχήλι, έλαβε την ευχαριστία από τα χέρια του αποστολικού νούντσιου στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου είχε εισαχθεί με πρόβλημα στο νεφρό.

Ο ιερέας-ποιητής αποστασιοποιήθηκε από τον Ντανιέλ Ορτέγα παραιτούμενος από το FSLN το 1994, καταγγέλλοντας την παρέκκλιση του προέδρου της Νικαράγουας στον αυταρχισμό.

Υπέγραψε πολλές ποιητικές συλλογές — μεταξύ πολλών άλλων τα έργα Hora Cero (Ώρα Μηδέν) και Oración por Marilyn Monroe y otros poemas (Προσευχή για τη Μέριλιν Μονρό και άλλα ποιήματα) — καθώς και σημαντικά πεζά, όπως το El Evangelio en Solentiname (To Ευαγγέλιο στο Σολεντινάμε) (στα ελληνικά το τελευταίο βιβλίο έχει κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο «Το ευαγγέλιο της επανάστασης των Σαντινίστας» (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσσαλονίκη 1985). Επίσης κυκλοφορεί το βιβλίο του «Αγάπη, Η χαραμάδα της Αιωνιότητας» (εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2010)).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter