Πέθανε ο μαρξιστής διανοούμενος, Σαμίρ Αμίν

Πέθανε ο μαρξιστής διανοούμενος, Σαμίρ Αμίν

Πέθανε χτες Κυριακή 12 Αυγούστου, σε ηλικία 87 ετών, ο Γαλλοαιγύπτιος Σαμίρ Αμίν, ένας από τους γνωστότερους, διεθνώς, «οικονομολόγους της ανάπτυξης», της μαρξιστικής σχολής. Αιτία του θανάτου ήταν σοβαρή επιπλοκή από όγκο στον εγκέφαλο.

Με πλουσιότατο συγγραφικό έργο (πολλά βιβλία του εκδόθηκαν και στα ελληνικά), ασχολήθηκε ενεργά με τα κινήματα και τις αναπτυξιακές προσπάθειες πολλών χωρών του Τρίτου Κόσμου, ενώ υπήρξε και φίλος και σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, κυρίως πριν από -και στην πρώτη περίοδο μετά- την άνοδό του στην εξουσία. Από το 1980 ήταν επικεφαλής του Φόρουμ του Τρίτου Κόσμου με έδρα στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

O Σαμίρ Αμίν γεννήθηκε στο Κάιρο το 1931. Από το 1947 έως το 1957 σπούδασε στο Παρίσι και έγινε μέλος του γαλλικού ΚΚ, από το οποίο αργότερα αποστασιοποιήθηκε. Το βιβλίο του «Η συσσώρευση σε παγκόσμια κλίμακα» («L’accumulation a l’echelle mondiale», 1970) θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μαρξιστικά βιβλία πολιτικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter