Πέθανε ο Θ. Χαρμάνης, εκδότης των έργων του Κορνήλιου Καστοριάδη

Πέθανε ο Θ. Χαρμάνης, εκδότης των έργων του Κορνήλιου Καστοριάδη

Πέθανε, σε ηλικία 68 ετών, ο Βολιώτης Θανάσης Σπ. Χαρμάνης, εκδότης των εκδόσεων «ΥΨΙΛΟΝ». Ο Θανάσης Χαρμάνης γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του ,το Βόλο. Αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου και σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. 

Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στον εκδοτικό τομέα, ιδρύοντας στην αρχή τον βραχύβιο εκδοτικό οίκο «Ανδρομέδα» με πολιτικά κυρίως βιβλία και, κατόπιν, τις εκδόσεις « Ύψιλον/βιβλία», και περιλαμβάνουν περισσότερους από επτακόσιους τίτλους, με σημαντικά κείμενα και σπουδαία ονόματα και στους δυο βασικούς θεματικούς άξονες των εκδόσεων, την πολιτική και τη λογοτεχνία.

Οι εκδόσεις ύψιλον/βιβλία γεννήθηκαν το 1979 στα Εξάρχεια, όπου και κατοικούν μέχρι σήμερα. Τα πρώτα βιβλία ήταν μια πρωτοποριακή σειρά σε μικρό σχήμα τσέπης (11×18) και γυαλιστερά έγχρωμα εξώφυλλα. Στον τομέα της πολιτικής, ο οίκος κυκλοφόρησε μια ευρεία σειρά βιβλίων με κείμενα των ιδρυτών της Σχολής της Φρανκφούρτης, όπως και κλασικών θεωρητικών του μαρξισμού, και στη συνέχεια, στην καινούργια χιλιετηρίδα, στη σειρά Σταυροδρόμια, φιλοσοφικά δοκίμια σύγχρονων διανοητών.

Σημαντική στιγμή για τον εκλιπόντα εκδότη ήταν η απόφαση που έλαβε ο Κορνήλιος Καστοριάδης και η εμπιστοσύνη που έδειξε στον εκδοτικό οίκο, παραχωρώντας την αποκλειστικότητα του έργου του, μέχρι το θάνατό του.

Η κηδεία του Θανάση Χαρμάνη θα γίνει την Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου, στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας, στις 15.00 μ.μ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter