Πέθανε ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης – Δήλωση του πρωθυπουργού

Πέθανε ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης – Δήλωση του πρωθυπουργού

Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 74 χρονών ο γνωστός σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης, ιδιαίτερα γνωστός στο αναγνωστικό κοινό από την πολύχρονη συνεργασία του με την εφημερίδα «Βήμα» και άλλες αθηναϊκές εφημερίδες.

Ο Βαγγέλης Παυλίδης είχε επίσης έντονη δραστηριότητα σε κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο στο νησί της Ρόδου, όπου στο παρελθόν είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, ενώ τη δεκαετία του 1970 είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Αφορμή το Γουέμπλεϊ

Ο Βαγγέλης Παυλίδης είναι από τους σημαντικότερους πολιτικούς σκιτσογράφους στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 1971, όταν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στον δρόμο για το Γουέμπλεϊ. Αυτή ήταν η αφορμή για να στείλει δύο σκίτσα στην εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα «Ομάδα», λέγοντας πως μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν. Την άλλη μέρα ήταν στο πρωτοσέλιδο και αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Περίπου έναν μήνα αργότερα τον κάλεσαν από το «Βήμα», όπου ο Χρήστος Λαμπράκης τον ρώτησε αν ήθελε να συνεργαστούν. Ο Βαγγέλης Παυλίδης δέχθηκε την πρόταση, μέχρι που του είπαν πως θα έπρεπε να μετακομίσει στην Αθήνα. Τότε, είπε το μεγάλο «όχι» και κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Έτσι πέρασαν 40 χρόνια, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να εγκαταλείψει τη Ρόδο. Σήμερα ζει στη Λαχανιά και συνεχίζει να δημιουργεί και να αναρτά τα σκίτσα του στο μπλογκ που διατηρεί.

Το 1976, σε έρευνα του Μουσείου του Χιούμορ και της Σάτιρας του Gabrovo, αναδείχτηκε ανάμεσα στους «100 καλύτερους σύγχρονους γελοιογράφους», ενώ το 1994 αναγράφηκε στην τιμητική λίστα της ΙΒΒΥ (Διεθνής Επιτροπή Βιβλίων για τη Νεότητα), για την εικονογράφηση. Επιπλέον, το 2002 τιμήθηκε από το CICOP (Διεθνές Κέντρο για τη Διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς) για το βιβλίο «Ρόδος, 1306-1522: Μια ιστορία», ενώ το 2010, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 100 χρόνια της δημοκρατίας στην Πορτογαλία, τιμήθηκε απο τη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας της Amadora, ως γελοιογράφος «εκπρόσωπος της αρχαιότερης Δημοκρατίας στον κόσμο».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Ο Βαγγέλης Παυλίδης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σκιτσογράφους της σύγχρονης εποχής, με διακριτό στίγμα και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter για τον θάνατο του διακεκριμένου σκιτσογράφου.

«Οι ευρηματικές ιχνογραφίες του», σημειώνει ο πρωθυπουργός, «θα μας θυμίζουν τη μοναδική ματιά του στις πολιτικές εξελίξεις, με​ στόχο, όπως ο ίδιος έλεγε, «να υπηρετήσει την πιο ασεβή και αυθάδη από τις τέχνες, που στο στόχαστρό της έχει πάντα την εξουσία – την κάθε εξουσία»». Εκφράζει, τέλος, τα συλλυπητήρια του στους οικείους του.

Η ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη, ο οποίος «έφυγε» σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών.

Ο Βαγγέλης Παυλίδης γεννήθηκε στη Ρόδο το 1943. Το 1962, έπειτα από υποτροφία, ολοκλήρωσε τις λυκειακές του σπουδές στις Η.Π.Α.. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε σε διάφορες διαφημιστικές εταιρείες έως το 1972 που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκιτσογράφος στην «ΟΜΑΔΑ» του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και τη μακρόχρονη συνεργασία του με το «ΒΗΜΑ», που κράτησε έως το τέλος του 1979 και μετέπειτα από το 1989 έως το 2010. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και των εφημερίδων «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και «24 ΩΡΕΣ» ενώ σκίτσα του δημοσιεύθηκαν σε πολλές ξένες εφημερίδες, μεταξύ άλλων στις: “GUARDIAN”, “TIMES” του Λονδίνου, “PALANTE” της Αβάνας αλλά και “CONCORD MONITOR” των Η.Π.Α..

Ο Βαγγέλης Παυλίδης συμμετείχε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις Γελοιογραφίας, στο Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη, το Όσλο, τη Βιέννη, τη Βαρσοβία κ.α.. Το 1978, το Μουσείο του Χιούμορ και της Σάτιρας της πόλης Γκάμπροβο στη Βουλγαρία, τον συμπεριέλαβε μεταξύ των 100 Καλύτερων Σύγχρονων Σκιτσογράφων, ενώ ο ίδιος διετέλεσε και μέλος της Κριτικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Έκθεσης Γελοιογραφίας στη Γιουγκοσλαβία.

Πλείστες οι διεθνείς διακρίσεις για τον Βαγγέλη Παυλίδη, έναν συνάδελφο που κατέκτησε την κορυφή στο είδος του και τίμησε το επάγγελμα όσο λίγοι. Υπήρξε πνεύμα διαρκώς ανήσυχο, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Γελοιογράφων (FECO) ενώ εξελέγη και δημοτικός σύμβουλος στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ρόδο, τον τόπο που αγάπησε βαθιά ως το τέλος της ζωής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον εξαίρετο συνάδελφο, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους σκιτσογράφους της γενιάς του, καθώς με τη διεισδυτική του ματιά καυτηρίαζε τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα με απαράμιλλο τρόπο.

Η κηδεία του Βαγγέλη Παυλίδη θα γίνει την Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 στις 3 το απόγευμα, στο Κοιμητήριο Αγ. Δημητρίου Ρόδου (Παλιό Νεκροταφείο).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter