Πέθανε ο τελευταίος γνωστός επιζών του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης Σομπιμπόρ

Πέθανε ο τελευταίος γνωστός επιζών του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης Σομπιμπόρ

Ο Σέμιον Ρόζενφελντ, ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, επιζών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Σομπιμπόρ και της εξέγερσης που σημειώθηκε εκεί, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 96 ετών στο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εβραϊκού Πρακτορείου για το Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ.

«Θρηνούμε τον θάνατο του Σέμιον Ρόζενφελντ, που συμμετείχε στην εξέγερση του Σομπιμπόρ, ο οποίος, μέσα στη φρίκη του Ολοκαυτώματος, έγινε ήρωας χωρίς να το θέλει», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Χέρτσογκ.

Ο Ρόζενφελντ έμενε σε οίκο ευγηρίας που ανήκει στο Εβραϊκό Πρακτορείο για το Ισραήλ.

Γεννημένος στην Ουκρανία, αυτός ο Εβραίος στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού ήταν ένας από τους περίπου 50 κρατουμένους του στρατοπέδου που επιβίωσαν του στρατοπέδου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τον Μάιο του 1942 έως το καλοκαίρι του 1943, περίπου 250.000 Εβραίοι, που είχαν εκτοπιστεί από την ανατολική Πολωνία, αλλά και από την Ολλανδία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, πέθαναν στο στρατόπεδο του Σομπιμπόρ, στην Πολωνία.

Στις 14 Οκτωβρίου 1943, εξέγερση ξεσπά στο στρατόπεδο, η πιο σημαντική και η πιο διάσημη στην ιστορία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σχεδόν 300 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Σέμιον Ρόζενφελντ, 21 ετών τότε, καταφέρνουν να δραπετεύσουν ανοίγοντας μια τρύπα στα συρματοπλέγματα.

Σχεδόν 170 από αυτούς συνελήφθησαν από τους ναζί και τουφεκίστηκαν.

Ο Σέμιον Ρόζενφελντ επέστρεψε για να πολεμήσει με τον Κόκκινο Στρατό.

Περίπου 50 κρατούμενοι του στρατοπέδου επέζησαν μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με το Γιαντ Βάσεμ, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

Οι ναζί κατεδάφισαν στη συνέχεια το Σομπιμπόρ ώστε να εξαφανίσουν κάθε ίχνος αυτού του στρατοπέδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter