Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 82 ετών, μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της ιστορίας του τόπου και πρωταγωνιστής αρκετών γκρίζων σελίδων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ων δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

Ο πρώην μονάρχης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα, ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, ο 82χρονος ασθενής νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ιδιωτικού νοσοκομείου «Υγεία», εδώ και αρετές ημέρες. Δεν διασωληνώθηκε, αλλά η επαφή του με του περιβάλλον ήταν πολύ περιοριμένη.

Μάλιστα, σύσσωμη η οικογένειά του βρέθηκε στο πλευρό του κατά τις τελευταίες στιγμές του.

Ποιος ήταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β’, και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη. Επίσης, την ημέρα της γέννησής του, ρίφθηκαν 101 κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί ότι ο νέος πρίγκιπας ήταν αγόρι.

Βαπτίστηκε στην Αθήνα με ανάδοχο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχει δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη. Η Σοφία ήταν βασίλισσα της Ισπανίας από το 1975 μέχρι την παραίτηση του συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’ της Ισπανίας το 2014 και την άνοδο του υιού της, Φιλίππου ΣΤ’, στον ισπανικό θρόνο.

Στις 6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β’. Αν και δημοφιλής εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε νέος, άπειρος και ευρισκόμενος υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του βασίλισσας Φρειδερίκης για πολλούς, εξίσου διαπνεόμενος από αντιδημοκρατικά αισθήματα με την τελευταία για πολλούς.

Η πολιτική κατάσταση την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου ήταν ιδιαίτερα πολωμένη μεταξύ του πρωθυπουργού και αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου Γεωργίου Παπανδρέου και του αρχηγού της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά υποκαθιστούσε τον αυτοεξόριστο ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.

Υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, μέχρι το δημοψήφισμα που κατάργησε τη μοναρχία στη χώρα.

Με το νέο δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter