Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον

Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον

Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Νιλ Σάιμον πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών. Θεωρείται από τους καλύτερους συγγραφείς της κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία με περισσότερα από 30 θεατρικά έργα και ανάλογο αριθμό σενάρια ταινιών.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Εβανς, επί πολλά έτη φίλο του, και υπεύθυνο των δημοσίων σχέσεων του, ο σπουδαίος συγγραφέας απεβίωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής σε νοσοκομείο του Μανχάταν, ύστερα από επιπλοκές που του προκάλεσε η πνευμονία.

Ο Σάιμον υπήρξε ένας εκ των πλέον επιτυχημένων και προβεβλημένων θεατρικών συγγραφέων στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Βραβεύτηκε με τέσσερα βραβεία Tony, με ένα Πούλιτζερ και με το βραβείο «Mark Twain».

Μεταξύ των θεατρικών έργων του που έγιναν και ταινίες, το «Παράξενο ζευγάρι»,  «Sweet Charity», το «Κορίτσι του αποχαιρετισμού», «Γυμνοί στο πάρκο», «Οι αιχμάλωτοι της 2η λεγεώνας», «Παίζουν το τραγούδι μας», «Φήμες» «Σαν τον παλιό καλό καιρό» κ.λπ.

Πολλά θεατρικά έργα του έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε ελληνικές θεατρικές σκηνές.

Στη δεκαετία του ’80, ο Simon γνώρισε μια αναβίωση της καριέρας του με την αυξημένη κριτική του αναγνώριση, με την ημι-αυτοβιογραφική «τριλογία του Eugene», που αποτελείται από τρία θεατρικά έργα που επικεντρώνονται σε έναν νεαρό άνδρα που μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη: «Brighton Beach Memoirs», «Blues» και «Broadway Bound».

Το “Lost in Yonkers”, ένα άλλο ιστορικό έργο του, κέρδισε το βραβείο Pulitzer το 1991.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter