Πέθανε ο θρύλος της κινηματογραφικής μουσικής Μισέλ Λεγκράν

Πέθανε ο θρύλος της κινηματογραφικής μουσικής Μισέλ Λεγκράν

Ο Γάλλος συνθέτης Μισέλ Λεγκράν, δημιουργός σπουδαίων μουσικών θεμάτων σε ταινίες όπως «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου», «Τα κορίτσια του Ροσφόρ», «Υπόθεση Τόμας Κράουν» πέθανε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 86 ετών.

Στη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας 50 και πλέον χρόνων που του χάρισε παγκόσμια αναγνώριση, συνεργάστηκε με θρύλους όπως ο Ρέι Τσαρλς, ο Όρσον Ουέλες, ο Ζαν Κοκτό, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Σαρλ Τρενέ και η Εντίθ Πιάφ.

Ο Μισέλ Λεγκράν κέρδισε τρία Όσκαρ, το 1969, το 1972 και το 1984 ενώ είχε λάβει συνολικά 13 υποψηφιότητες στα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνέθεσε μουσική για πάνω από 200 παραγωγές, μεταξύ των οποίων οι ταινίες του Ζακ Ντεμί «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» και «Τα κορίτσια του Ροσφόρ», διηύθυνε εμβληματικά μουσικά σύνολα όπως η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου και συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα της μουσικής και του κινηματογράφου (Ρέι Τσαρλς, Όρσον Ουέλς, Ζαν Κοκτό, Φρανκ Σινάτρα, Σαρλ Τρενέ, Εντίθ Πιαφ, Νάνα Μούσχουρη, Μάιλς Ντέιβις, Τζον Κολτρέιν, Ελα Φιτζέραλντ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Κλιντ Ιστγουντ κ.ά.).

Τα Όσκαρ τού απονεμήθηκαν για το τραγούδι «Les moulins de mon coeur» που περιλαμβάνεται στη μουσική επένδυση της ταινίας «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), για το «Un été 42» («Summer of ’42», 1972) και για το «Γεντλ» (1984).

Τον περασμένο Σεπτέμβριο επρόκειτο να εμφανιστεί στο Ηρώδειο μαζί με τον Έλληνα τραγουδιστή Γιώργο Περή, όμως οι κακές καιρικές συνθήκες ακύρωσαν τη συναυλία.

Ας θυμηθούμε το the windmills of your mind στην ανεπανάληπτη εκτέλεση του Sting

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter