Πετρέλαιο: Οι 3 λόγοι που θα κρίνουν εάν σπάσει το φράγμα των 100 δολ. μετά την ιρανική επίθεση

Πετρέλαιο: Οι 3 λόγοι που θα κρίνουν εάν σπάσει το φράγμα των 100 δολ. μετά την ιρανική επίθεση

Aναταράξεις αναμένεται να προκαλέσουν στις τιμές του πετρελαίου οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ με τη χρήση εκατοντάδων drones τα ξημερώματα της Κυριακής, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent θα είναι στο επίκεντρο το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή. Η τιμή έκλεισε την εβδομάδα στα 90,15 δολάρια το βαρέλι, μερικές μονάδες κάτω από το υψηλό του προηγούμενου έτους των 92,07 δολαρίων και πλέον βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ο μεγαλύτερος καταλύτης για την πρόσφατη άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου Brent είναι οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε μετά την επίθεση του Ισραήλ σε ιρανικό προξενείο στη Συρία, σκοτώνοντας αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους.

Σήμερα, όπως ευρέως αναμενόταν, το Ιράν αντέδρασε, εκτοξεύοντας πάνω από 200 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πυραύλους έχουν αναχαιτιστεί και δεν έχουν αναφερθεί ακόμη θάνατοι.

Την ίδια ώρα, το Ιράν έχει εντείνει τις ενέργειές του στα στενά του Ορμούζ, τη σημαντικότερη ναυτιλιακή αρτηρία της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Το Σάββατο, ο στρατός της χώρας αναχαίτισε και κατέλαβε ένα πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ.

Ως εκ τούτου, μεγαλύτερη κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου έως και στο κρίσιμο όριο των 100 δολαρίων. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι καμία πλευρά δεν θέλει μια κλιμάκωση. Σε ανακοίνωσή της, η Μόνιμη Αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, ανέφερε ότι «το θέμα έχει πλέον ολοκληρωθεί».

Δεν αναμένεται απότομη αύξηση τιμών

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η τιμή του αργού πετρελαίου δεν θα αυξηθεί απότομα όταν ανοίξει η αγορά τη Δευτέρα. Και αν συμβεί, υπάρχει πιθανότητα η αύξηση να είναι βραχύβια.

Πρώτον, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αποτιμήθηκε από τους συμμετέχοντες στην αγορά, γεγονός που εξηγεί γιατί αυξήθηκε απότομα τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεύτερον, η επίθεση δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν, καθώς τα περισσότερα drones και πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, εκτιμάται ότι και οι δύο πλευρές δεν θέλουν περισσότερη κλιμάκωση. Το Ισραήλ εμπλέκεται σε μια παρατεταμένη πολεμική επιχείρηση τη Γάζα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για προεδρικές εκλογές. Το Ιράν επέμενε πάντα ότι δεν επιδίωκε την πολεμική εμπλοκή του και ότι επιτέθηκε μόνο επειδή το Ισραήλ βομβάρδισε το προξενείο του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter