Διατίθεται από σήμερα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ακριβότερο 20 - 25 λεπτά το λίτρο

Μεταξύ 20 λεπτά – 25 ακριβότερα, περίπου 1,14 – 1,19 ευρώ το λίτρο - από τα 94,4 λεπτά το λίτρο κατά μέσον όρο τον Οκτώβριο του 2017 αρχίζει σήμερα (15/10) η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών είναι η κύρια αιτία της τρέχουσας ανόδου του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, “έκλεισε” τη περυσινή σαιζόν, τον Απρίλιο του 2018 στα 1,025 ευρώ (μέσος όρος), έχοντας ανοίξει τον Οκτώβριο του 2017 στα 94,4 λεπτά/λίτρο. .

Μέχρι στιγμής παραγγελίες δεν έχουν δοθεί, εκτιμάται όμως ότι αν οι τιμές παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή ανεβούν περισσότερο, η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, που ούτως ή άλλως κάθε χρόνο μειώνεται, φέτος θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ..

Το χαμηλό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης καταγράφηκε το 2013 με 959.233 μ.τ., ποσότητα που αντιστοιχεί σε πτώση περίπου 80% σε σχέση με το 2003.

Η κύρια αιτία της πτώσης της κατανάλωσης, την περίοδο εκείνη, ήταν η μεγάλη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η απότομη άνοδος της τιμής σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησε στη συρρίκνωση των πωλήσεων. Ταυτόχρονα νέες τάσεις, όσον αφορά στις πηγές θέρμανσης, όπως το φυσικό αέριο και ο ηλεκτρισμός άρχισαν να κερδίζουν έδαφος, με το μερίδιό τους να αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Οι φορείς των πρατηριούχων έχουν ζητήσει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο από τα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο που είναι σήμερα στα 60 ευρώ/1.000 λίτρα.

Δεδομένης της έντονης μεταβλητότητας που παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και των άμεσων επιπτώσεων τους στην εγχώρια αγορά, το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας σχεδιάζει να αυξήσει τους ελέγχους και την εποπτεία στην αγορά, ανησυχώντας για κερδοσκοπικές κινήσεις, ιδιαίτερα σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών που θα τροφοδοτήσει τη ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.