Πετρέλαιο θέρμανσης: Αύξηση τιμής κατά 45% σε σχέση με πέρυσι

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αύξηση τιμής κατά  45% σε σχέση με πέρυσι

Σε ακόμη υψηλότερη τιμή από ότι ανέφεραν οι εκτιμήσεις της περασμένης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης λόγω της συνεχιζόμενης ανοδικής κίνησης των διεθνών τιμών του αργού, από τις οποίες ως ένα βαθμό εξαρτάται.
Έτσι, ενώ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η Ένωση Βενζινοπωλών διατύπωνε την εκτίμηση ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινούσε με τιμές γύρω στο 1.10 ευρώ το λίτρο για τις μεγάλες πόλεις, στο 1.20 ευρώ για την επαρχία και στο 1.30 ευρώ στα νησιά, δηλαδή 30 λεπτά πάνω από τα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου, ήδη οι τιμές, με βάση τις τιμές πωλήσεων από τα διυλιστήρια, έχουν διαμορφωθεί στο 1.14 για τις μεγάλες πόλεις, στο 1.24 για την επαρχία και στο 1.30 για την νησιά, δηλαδή περίπου 45% πιο ακριβά σε σχέση με πέρσι, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν κι άλλο.

Οι αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης
Για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης στα 150 εκατ. ευρώ, την αύξηση του επιδόματος κατά 20% και την αύξηση της βεντάλιας των εισοδηματικών ορίων για τους δικαιούχους και τα προστατευόμενα μέλη τους κατά 20% έως 30%, και των περιουσιακών κριτηρίων στα 180.000 ευρώ για άγαμο και στις 300.000 για ζευγάρι, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Η αγορά ζητά μείωση του ΕΦΚ
Ωστόσο η λύση αυτή δεν ικανοποιεί την αγορά της οποίας φορείς επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ υψηλό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, απομεινάρι των αυξήσεων που επιβλήθηκαν υπό την πίεση των δανειστών στα χρόνια του μνημονίου, και πως αντί των επιδοματικών πολιτικών, το κράτος πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2010. Υπενθυμίζεται ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι σήμερα 280 ευρώ στα 1000 ευρώ της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (που επιπλέον επιβαρύνεται με υψηλό ΦΠΑ), έναντι 21 ευρώ που ήταν το 2010.
«Υπάρχει και το επίδομα θέρμανσης. Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που δεν δικαιούνται το επίδομα; Ακόμα όμως και για όσους το παίρνουν, μια φορά θα το λάβουν. Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με το επίδομα. Υπάρχει το εργαλείο: μειώνουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για να πάρει όλος ο κόσμος πετρέλαιο. Το κράτος εισπράττει ΦΠΑ, οι βενζινοπώλες θα πουλήσουν κι ο καταναλωτής θα ζεσταθεί δίχως να αδειάσει το πορτοφόλι του και να κινδυνεύσει», δηλώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής Μαρία Ζιάγκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα οφέλη της μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα
Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, υπήρξε μια από τις κεντρικές προτάσεις με τις οποίες ανέβηκε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, με το σκεπτικό ότι αποτελεί για μέτρο ιδιαίτερα ευεργετικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί π.χ. η μείωση του φόρου στην κίνηση θα μειώσει το κόστος παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων τους αλλά και για τα λαϊκά στρώματα και την αγορά καθώς με τη μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης, θα ξαναπάρουν μπροστά τα καλοριφέρ στις πολυκατοικίες και θα κινηθεί ένας ολόκληρος κλάδος, με συντηρητές, υδραυλικούς, προμηθευτές κλπ.

Πρώτη φορά το πετρέλαιο θέρμανσης πιο φτηνό από το φυσικό αέριο
Να προσθέσουμε πάντως ότι για πρώτη φορά φέτος στη χώρα μας το πετρέλαιο θέρμανσης θα έχει πλεονέκτημα κόστους έναντι του φυσικού αερίου, επειδή η αύξηση της τιμής του είναι γύρω στο 45%, σε αντίθεση με του φυσικού αερίου που μέσα σε ένα χρόνο διπλασίασε την τιμή του, κατέγραψε δηλαδή αύξηση 100%.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter