Πετρέλαιο θέρμανσης: Οριζόντια επιδότηση 0,20 ευρώ ανά λίτρο από 15 Οκτωβρίου

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οριζόντια επιδότηση 0,20 ευρώ ανά λίτρο από 15 Οκτωβρίου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εναποθέσει την ακρίβεια στις πλάτες των πολιτών, μιλώντας περί ατομικής ευθύνης στην κατανάλωση του ρεύματος, ενώ την ίδια ώρα καλούν φέτος τους πολίτες να καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και όχι φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι, κατατέθηκε ρύθμιση στη Βουλή με την μορφή τροπολογίας για την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν στην Βουλή τροπολογίες για τα εξής: την οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση υπό προϋποθέσεις του Τέλους Επιτηδεύματος.

Πότε ξεκινά η επιδότηση

Ειδικότερα, για το πετρέλαιο θέρμανσης ορίζεται ότι επιδοτείται από την 15η.10.2022 έως την 31η.12.2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή 0,25 ευρώ με το ΦΠΑ στην αντλία, υπολογιζόμενο επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Το τελικό συνολικό ύφος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων ή τους εισαγωγείς καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες. Επιπλέον, με υπουργική απόφαση μπορεί να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής αλλά και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης.

Για την εισφορά αλληλεγγύης ορίζεται ότι καταργείται για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και εφεξής, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα- πλην μισθωτής εργασίας όπου ο φόρος παρακρατείται στην πηγή- που θα φορολογηθούν το 2023 δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά.

Όσο για το Τέλος Επιτηδεύματος, για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα κατ’ ελάχιστον τριών μηνών εντός του έτους, απαλλάσσονται από το τέλος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter