Πετρελαιοκηλίδες και μέδουσες στο λιμάνι της Καβάλας (εικόνες)

Γέμισε από δεκάδες καφέ μέδουσες το λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», με τα ρεύματα και τον δυτικό άνεμο να τις εγκλωβίζουν ανάμεσα στις πλωτές εξέδρες και στα σκάφη.

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο, καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάνουν την εμφάνισή τους στον κόλπο της Καβάλας τα… ενοχλητικά θαλάσσια όντα. Μάλιστα φέτος ο πληθυσμός τους ήταν αισθητά μειωμένος σε σύγκριση με το 2017, όπου είχαν κατακλύσει πολλές παραλίες της Καβάλας, όπως της Αλάνας της Ηρακλείτσας, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα σε λουόμενους και επαγγελματίες.

Μαζί με τις μέδουσες, όμως, εμφανίστηκε και ένα άλλο… εποχιακό είδος, αυτό των πετρελαιοκηλίδων και των σκουπιδιών τα οποία δε δημιουργούν και την πιο… ρομαντική εικόνα σε ένα από τα μεγαλύτερα και διαρκώς αναπτυσσόμενα λιμάνια της χώρα.

Οι μέδουσες των ελληνικών θαλασσών, όσο μεγάλες και επιβλητικές κι αν είναι-όπως η κόκκινου χρώματος pelagia noctiluca ή η καφέ cotylorhiza tuberculata με τη διάμετρό της να φτάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά-είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο και στη χειρότερη των περιπτώσεων προκαλούν κνησμό, τσούξιμο και τοπικό ερεθισμό, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζονται… κοινωνικές συναναστροφές, γι’ αυτό και καλό είναι να τις αποφεύγετε, ειδικά αν έχετε αλλεργία στις τοξικές ουσίες που εκκρίνουν.

Πηγή: kavalapost.gr

Μυστικά & Documento

09/05/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader