Πέτρινο τείχος 11.000 ετών βρέθηκε κρυμμένο στη Βαλτική Θάλασσα – Τι λένε οι επιστήμονες (video)

Πέτρινο τείχος 11.000 ετών βρέθηκε κρυμμένο στη Βαλτική Θάλασσα – Τι λένε οι επιστήμονες (video)

Μπροστά σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη βρέθηκε μια ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία, οι οποίοι εντόπισαν την αρχαιότερη ανθρώπινη μεγα-κατασκευή (megastructure) στην Ευρώπη, ένα τείχος που χρονολογείται από τη Λίθινη Εποχή, πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια, ερείπια του οποίου ανακαλύφθηκαν στο βυθό της Βαλτικής.

Το τείχος, τα απομεινάρια του οποίου βρέθηκαν ανοικτά των βόρειων ακτών της Γερμανίας, εκτείνεται σε μήκος σχεδόν ένα χιλιόμετρο (0,62 μίλια) και αποτελείται από μεγάλες πέτρες. Σύμφωνα με τον Guardian, η δομή του δείχνει ότι πιθανότατα κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό, χιλιάδες χρόνια πριν το καταπιεί η θάλασσα.

Η κατασκευή βρίσκεται δίπλα σε μια κοιλότητα, πιθανώς μια πρώην λίμνη. Ετσι, η γερμανική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον γεωφυσικό του Πανεπιστημίου του Κιέλου Γιάκομπ Γκίρσεν, υποθέτει ότι κάποιοι κυνηγοί έχτισαν το τείχος για να μπορέσουν να αποκλείσουν ταράνδους κοντά στη λίμνη και να τους σκοτώσουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τάρανδοι ήταν βασική τροφή εκείνη την εποχή. Πριν από περίπου 11.000 χρόνια το κλίμα έγινε θερμότερο και οι τάρανδοι εξαφανίστηκαν από την περιοχή.

Οι ερευνητικές ομάδες χρησιμοποιώντας σύγχρονα όργανα, συνεχίζουν να εξετάζουν το τείχος και τη δομή του βυθού ναι να ελέγξουν, μεταξύ άλλων, πότε οι πέτρες εκτέθηκαν για τελευταία φορά στο ηλιακό φως. Οι επιστήμονες ελπίζουν να είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου ζωής, της οργάνωσης και των μεθόδων κυνηγιού στη Λίθινη Εποχή.

Εν τω μεταξύ, όπως εξηγούν οι ειδικοί, σήμερα η Βαλτική Θάλασσα έχει βάθος 21 μέτρων στο επίπεδο που βρίσκεται το τείχος, επομένως πρέπει να είχε χτιστεί πριν ανέβει η στάθμη του νερού μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, πριν από περίπου 8.500 χρόνια.

Ο Γενς Σνάιντερ φον Ντέιμλινγκ από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου αποκάλυψε ότι υπάρχουν τώρα στοιχεία για άλλα παρόμοια πέτρινα τείχη στον κόλπο του Μεκλεμβούργου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες: Νέα υποχώρηση της Κομισιόν για την «αγρανάπαυση» υπό την πίεση των αγροτών

Λουτρό αίματος στη Γάζα – Ξεπέρασαν τους 28.000 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις

Ο Τραμπ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για την υπόθεση της ασυλίας του

Νέα Υόρκη: Ένοπλος άνοιξε πυρ στο μετρό – Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες (Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter