Πέτρος Ξανθόπουλος: Στα ντέρμπι δεν υπάρχει αφεντικό

Πέτρος Ξανθόπουλος: Στα ντέρμπι δεν υπάρχει αφεντικό

Αυτή η κολόνια κρατάει… 91 χρόνια! Το πρώτο επίσημο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό διεξήχθη την 1η Ιουνίου 1930 και τα μεταξύ τους παιχνίδια διαχρονικά αποτελούν τη «μητέρα των μαχών» του ελληνικού πρωταθλήματος. Και όταν βρίσκονται αντίπαλοι στο γήπεδο φαβορί δεν υπάρχει ή κι αν υπάρχει δεν νικάει πάντα.

«Στα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Η πιθανότητα νίκης είναι στο 50% για τις δύο ομάδες. Δεν έχει καμία σημασία ποιος είναι πρώτος και ποιος τελευταίος ή ποιος δείχνει πιο φορμαρισμένος. Oλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά σήμερα στο Φάληρο» δηλώνει στο Documento o παλαίμαχος αμυντικός Πέτρος Ξανθόπουλος, ωστόσο δίνει έναν… πόντο στους πρωταθλητές: «Στην περίπτωση που και οι δύο ομάδες παίξουν καλά και βάσει των δυνατοτήτων τους, τότε ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα επικρατήσει, επειδή ξεκάθαρα είναι πιο ποιοτική ομάδα. Η ποιότητά του εντός των συνόρων… φωνάζει».

Οι ερυθρόλευκοι δείχνουν πως βρήκαν τα πατήματά τους. Εκτιμάς ότι θα είναι το «αφεντικό» στο ντέρμπι;

Ενα τέτοιο ντέρμπι δεν έχει προγνωστικά και «αφεντικό». Οποιος νομίζει ότι θα κυριαρχήσει μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων. Από την άλλη δεν μπορώ να παραβλέψω ότι ο Ολυμπιακός είναι πιο φτιαγμένη, πιο έτοιμη ομάδα, ενώ ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δημιουργείται εδώ και λίγους μήνες.

Στο ξεκίνημα της σεζόν οι πρωταθλητές δεν είχαν ρολάρει. Πλέον είναι 100% έτοιμοι για τις υποχρεώσεις τους;

Οχι, ακόμη δεν είναι έτοιμοι στο 100%. Στην αρχή της περιόδου θα έλεγα ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν καθόλου καλός. Ο προπονητής του ήθελε να δοκιμάσει κάποια νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας και να δει και τους νεοαποκτηθέντες. Με την πάροδο του χρόνου αποκτούσε σταθερότητα και μεγαλύτερη ομοιογένεια. Κι αυτά τα στοιχεία δίνουν σιγουριά σε μια ομάδα.

Δεν τράβηξαν και οι παίκτες-κλειδιά στα πρώτα επίσημα παιχνίδια…

Οι μήνες του καλοκαιριού είναι για την προετοιμασία των ομάδων, παρότι δίνουν και επίσημα ματς στην Ευρώπη. Πράγματι στο ξεκίνημα δεν ήταν σε καλή φόρμα οι Εμβιλά, Ελ Αραμπί, Μπουχαλάκης, ενώ ο Τικίνιο ήταν τραυματίας.

Ο Τικίνιο θα είναι ο πρώτος σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος;

Εχει όλο το πακέτο να πετύχει αρκετά γκολ. Είναι καλός παίκτης, πατάει με σιγουριά στην αντίπαλη περιοχή, βρίσκεται στη σωστή θέση όταν πρέπει και δείχνει να είναι ένας επιθετικός που έχει το γκολ. Προς το παρόν τον βλέπω λίγο βαρύ, παρ’ όλα αυτά όταν βρεθεί σε θέση… βολής σκοράρει.

Ο παίκτης-βαρόμετρο του Ολυμπιακού είναι ο Καμαρά;

Η τριάδα του κέντρου είναι το βαρόμετρο, δηλαδή ο Καμαρά, ο Εμβιλά και ο Μπουχαλάκης. Οταν αυτοί οι τρεις είναι καλά παρασύρουν όλη την ομάδα.

Ο Γ. Μασούρας στην παρούσα φάση δείχνει αναντικατάστατος. Συμφωνείς;

Αυτό το παιδί έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, ταιριάζει στο στιλ παιχνιδιού της ομάδας και είναι άλλη κλάση. Ο Ολυμπιακός έχει πιο εύκολα το γκολ με τον Μασούρα στην ενδεκάδα του. Δίνει λύσεις όταν η ομάδα δείχνει βραχυκυκλωμένη και την κάνει πιο επικίνδυνη με τις ενέργειές του. Λειτουργεί με τα θέλω του προπονητή και είναι απαραίτητος.

Η παρουσία του Πέδρο Μαρτίνς στο πάγκο, ο οποίος καθοδηγεί την ομάδα για τέταρτη χρονιά, αποτελεί εγγύηση για τον φετινό Ολυμπιακό;

Δεν θα πω εγγύηση, είναι όμως πάρα πολύ θετικό ότι ο Μαρτίνς κοουτσάρει τον Ολυμπιακό. Ξέρει τι πρεσβεύει αυτή η ομάδα, είναι 100% επαγγελματίας, οι επιλογές του συνήθως δικαιώνονται και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι ο μακροβιότερος προπονητής του συλλόγου σε μία θητεία.

Η κόπωση θα παίξει ρόλο στο ντέρμπι, με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε με τη Φενέρ την Πέμπτη;

Οχι, κανένα ρόλο. Ο Ολυμπιακός έχει πολλές επιλογές, το ρόστερ του είναι γεμάτο. Εκτιμώ πως ο προπονητής του θα φρεσκάρει και την ενδεκάδα.

Οι «πράσινοι» στις δηλώσεις τους ενόψει του μεγάλου αγώνα λένε πως «θα τρώνε σίδερα». Αρκεί μόνο το πάθος για τη νίκη σε ένα ντέρμπι;

Προφανώς και όχι. Δεν αρκεί το πάθος κι αυτό παραπέμπει σε άλλες εποχές. Και εγώ θέλω να παίξω και έχω και μεγάλο πάθος, αλλά δεν μπορώ. Το θέμα λοιπόν είναι να μπορείς. Και για το τι μπορεί η κάθε ομάδα καθρέφτης είναι το γήπεδο.

Οι «πράσινοι» μετρούν δύο εκτός έδρας ήττες. Το ευάλωτο σημείο τους είναι η άμυνα;

Ο Παναθηναϊκός με τον ΠΑΣ και τον Αρη δέχτηκε γρήγορα γκολ και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Δεν είναι θέμα αμυντικής λειτουργίας. Σε σχέση με πέρυσι είναι πιο ομάδα. Θέλει χρόνο να ανέβει επίπεδο και φαίνεται να έχει μπει σε σωστό καλούπι. Εκτιμώ πως στην τρέχουσα σεζόν δεν μπορεί να πάει πολύ ψηλά. Πρέπει να ακολουθήσει το πλάνο του προπονητή του.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπορεί δηλαδή να αλλάξει την πορεία του Παναθηναϊκού;

Είναι ξεκάθαρο ότι δουλεύει σωστά και ποδοσφαιρικά, ο απολογισμός πρέπει να γίνει στο τέλος της περιόδου. Οι προπονητές κρίνονται κυρίως από τα αποτελέσματα, όμως σωστά στον Παναθηναϊκό δεν στάθηκαν στις ήττες από ΠΑΣ και Αρη. Ο Ολυμπιακός στήριξε τον προπονητή του όταν χάθηκε ο τίτλος και είδαμε πώς εξελίχθηκε η συνεργασία τους.

Ποιος παίκτης του «τριφυλλιού» μπορεί να κρίνει το ντέρμπι;

Ο Παναθηναϊκός θα στηριχτεί στους παλιούς και ιδιαίτερα ανεβασμένος είναι ο Καρλίτος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter