Πέτσας: Από Απρίλιο και… βλέπουμε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Πέτσας: Από Απρίλιο και… βλέπουμε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που θα λαμβάνουν την έγκριση των αρμοδίων φορέων φαρμάκου πανευρωπαϊκά έδωσε έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή τοιυ το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Όλο και πιο βαθιά στο… μέλλον παραπέμπει η κυβέρνηση τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών στη χώρα μας, καθώς σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open, ανέφερε πως η προσδοκία είναι έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έως το τέλος Ιουνίου να έχει χτιστεί το επιθυμητέο επίπεδο ανοσίας. Προσέθεσε πως κατά τον μήνα Ιανουάριο, θα δοκιμαστεί το σύστημα, από την αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων έως την προτεραιοποίηση του πληθυσμού, ενώ τόνισε πως η εθνική εκστρατεία θα διασφαλίσει ότι θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, αποκλείοντας την ίδια ώρα να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός.

Από αύριο οι πρώτοι εμβολιασμοί

«Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί από τις πρώτες παρτίδες κοντά στις 10.000 δόσεις, περί στους 5.000 συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν. Αύριο θα έχουμε συμβολικούς κυρίως εμβολιασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, για να έχουμε το παράδειγμα προς τους πολίτες, που όλοι θέλουμε. Σιγά-σιγά οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν σε όλα τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα. Ξέρουμε όλοι πως ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας, κατά τον οποίο θα τεστάρουμε το σύστημα ότι δουλεύει, από την αποθήκευση και την διανομή έως την προτεραιοποίηση, δηλαδή άνθρωποι που είναι προγραμματισμένο να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν να μην χάσουν το ραντεβού τους. Μετά, και ιδίως ύστερα από την έγκριση του εμβολίου της Moderna στις 6 Ιανουαρίου, θα έχουμε δόσεις και από άλλες εταιρείες και θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων, που θα κάνουν το εμβόλιο».

Ποιοι θα προηγηθούν

«Έχουμε μία προτεραιοποίηση για τους ανθρώπους, που είναι άνω των 65. Όταν θα τελειώσει αυτή η ηλικιακή ομάδα, μετά θα αρχίσει να κατεβαίνει το ηλικιακό όριο κατά 5 ή 10 χρόνια ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Άρα άνθρωποι που είναι 40- 45- 50 δεν θα περιμένουν να φθάσει ο Ιούνιος, οι μικρότερες ηλικίες θα ακολουθήσουν. Και βεβαίως αυτή η στρατηγική μπορεί να αναθεωρείται ανάλογα με την διαθεσιμότητα. Το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου και καθ’ όσον θα καταφθάνουν στη χώρα μας τα εμβόλια και από τις άλλες εταιρείες, οι άνω των 65, περί τα 2,5 εκατομμύρια στη χώρα μας, θα εμβολιαστούν. Μπορεί και περισσότεροι- απλά είμαστε λίγο επιφυλακτικοί μέχρι να πάρουν έγκριση όλες αυτές οι εταιρείες. Είδαμε και τι έγινε με την πρώτη παρτίδα της Pfizer, καθώς μία εταιρεία μόνη της δεν μπορεί να αντέξει αυτήν την παραγωγική διαδικασία».

Καλό… καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «μέχρι τέλος Ιουνίου υπάρχει στον σχετικό πίνακα που έχουμε καταρτίσει μία διαθεσιμότητα της τάξεως των 25 εκατομμυρίων εμβολίων- και μετά υπάρχουν και άλλα εμβόλια έως το τέλος της χρονιάς, εάν υπάρξει κάποια ανάγκη. Έχουμε φροντίσει να υπερκαλυφθεί όλος ο πληθυσμός, εφόσον το επιθυμεί να εμβολιαστεί. Ελπίζουμε έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έως το τέλος Ιουνίου να έχουμε χτίσει το ποσοστό ανοσίας, που θέλουμε».

Ίσως ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Σε ό,τι αφορά στη σταδιακή άρση του lockdown, ο κ.Πέτσας επιβεβαίωσε πως προτεραιότητα να επαναλειτουργήσουν -πιθανώς και από τις 7 Ιανουαρίου- έχουν τα σχολεία, απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, καθ’ όσον θα εξελίσσεται η διαδικασία του εμβολιασμού:

«Μένουμε στο χρονοδιάγραμμα, που έχουμε ορίσει, σίγουρα τα σχολεία είναι προτεραιότητα για να ανοίξουν. Είναι πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου και προς το παρόν συζητάμε για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, δεν κάνουμε κάποια διαφοροποίηση. Θυμίζω πως στις 7 Ιανουαρίου θα έχουμε τα σχολεία μας κλειστά για δύο μήνες. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα, όχι μόνον για την πορεία της μάθησης, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, που έχουν να κάνουν με τη ζωή των μαθητών και την ψυχική τους ισορροπία. Προτεραιότητα, λοιπόν είναι τα σχολεία και σιγά σιγά και άλλοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάντα, όταν βγαίναμε από καθεστώς περιοριστικών μέτρων, πηγαίναμε σταδιακά, πιθανόν αυτό να ακολουθήσουμε και τώρα, αλλά αυτό, που προέχει είναι να εκμεταλλευθούμε τις ημέρες, που μένουν έως τις 7 Ιανουαρίου, να συνεχίσουμε την καλή πτωτική πορεία, που έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες και νομίζω θα πάνε όλα καλά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter