Πέτσας για Έβρο: Τα σύνορα δεν αλλάζουν

Πέτσας για Έβρο: Τα σύνορα δεν αλλάζουν

«Η κοίτη του Έβρου μπορεί να αλλάζει, τα ελληνικά σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρώπης δεν αλλάζουν», ανέφερε στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση για τον Έβρο και τις κινήσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Πέτσας πάντως απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για την δήλωση του Νίκου Δένδια -ότι δεν θα κάνουμε πόλεμο για μερικά μέτρα γης -και παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών.

Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, είπε ακόμη ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «είναι θέμα αποφασιστικότητας. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». 

 «Την επόμενη Δευτέρα ανοίγουν και τα δημοτικά»

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απόφασή για την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Όπως γνωρίζετε, κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί» ανέφερε. 

Όσον αφορά τα καθημερινά βήματα επανεκκίνησης της της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας ανέφερε: «Σήμερα, γίνεται ένα ακόμη βήμα. Τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα – που οφείλονται στην προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί – φέρνουν το άνοιγμα της εστίασης πιο μπροστά από ό,τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο». 

Από σήμερα επίσης:

– Επιτρέπονται και οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά.

– Ξεκινά το Yachting για να ακολουθήσει, την 1η Ιουνίου, το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και των κατασκηνώσεων (camping).

– Ανοίγουν, με κανόνες και προϋποθέσεις, οι ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

– Επιτρέπεται και η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες.

– Ξεκινούν στα Πανεπιστήμια οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις, με περιορισμούς στον αριθμό των φοιτητών. Για τους φοιτητές αυτούς ανοίγουν και οι φοιτητικές εστίες.

Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία

Από σήμερα κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Σύμπλευση», ξεκινούν δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό σε μικρά νησιά.

Οι εξετάσεις θα γίνονται, με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, από κοινού με τους γιατρούς και τους εθελοντές της «Σύμπλευσης», η οποία θα διαθέτει τα φουσκωτά και τα πληρώματά της για τη μεταφορά των κλιμακίων και των δειγμάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter