Πέτσας: Συστέγαση ή νομοθετική ρύθμιση για τα υπό έξωση σχολεία

Πέτσας: Συστέγαση ή νομοθετική ρύθμιση για τα υπό έξωση σχολεία

Ντρίμπλα, υπεκφυγή ή πινγκ πονγκ ευθυνών; Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απάντησε την Τετάρτη στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη με θέμα «9o Αιγάλεω: συνεχίζονται οι εξώσεις και επεκτείνονται σε Νέα Σμύρνη και άλλους δήμους», αλλά στην ουσία δεν… απάντησε. Έθεσε το πρόβλημα των δημοσίων σχολείων υπό έξωση ή υπό απειλή έξωσης στη μέση της χρονιάς όχι σε τοπικό (Αιγάλεω και Νέα Σμύρνη) αλλά σε γενικότερο πλαίσιο, και πολύ σωστά διότι είναι πολλά σε όλη τη χώρα που βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Από την άλλη όμως η γενίκευση οδηγεί και σε παραπομπή του προβλήματος στις ελληνικές καλένδες και ο Μάρτιος είναι κατά πάσα πιθανότητα ο μήνας στον οποίο θα εκκινήσει η προεκλογική περίοδος και στο νομοθετικό έργο θα έχει μπει λουκέτο.

Μπορεί να δείχνει προβληματισμένος για το ζήτημα των εξώσεων, ωστόσο θέτει ως κυβερνητική προτεραιότητα την «ιδιοκτησία» και όχι το «δημόσιο συμφέρον». Κι αυτό μοιάζει προκλητικά υποκριτικό αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ΦΕΚ 81/Δ΄/6.2.2023 η κυβέρνηση αποφάσισε την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου για λόγους δημοσίας ωφέλειας για τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου διοίκησης» στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.

Ο Στ. Πέτσας μάλιστα ανέφερε ότι θα έρθει ρύθμιση αναγκαστικής εκμίσθωσης για λίγο χρονικό διάστημα (ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας όλο αυτό τον καιρό δεν έχει κινηθεί ώστε να δώσει εναλλακτική λύση καθώς δεν υπάρχουν χώροι) και επισημαίνει ότι δεν υποσχέθηκε τη ρύθμιση αλλά την προώθηση της ρύθμισης και ο τελικός κριτής θα είναι το «επιτελικό κράτος», δείχνοντας προς τη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από το βήμα της Βουλής ο Στ. Πέτσας στην ουσία απάντησε στον βουλευτή Κρ. Αρσένη ότι μόνη λύση βρίσκεται στο δίλημμα ή συστέγαση (είναι κόκκινο πανί για την εκπαιδευτική κοινότητα σε Αιγάλεω και Νέα Σμύρνη!) εφόσον το υπουργείο Παιδείας δώσει το πράσινο φως για την καταλληλότητα του κτιρίου που θα υποδεχτεί 200 μαθητές (κι όχι του 9ου δημοτικούς που διασκευάζουν οι ιδιοκτήτες του, οι νέοι μέτοχοι και ενοικιαστές που διατηρούν παρακείμενο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο) ή νομοθετική ρύθμιση-μπάλωμα. Ουσιαστικά πέταξε τις ευθύνες από πάνω του και τις μετέφερε στον δήμο, που έχει δημιουργήσει πρόβλημα, και στο υπουργείο Παιδείας.

Οι γονείς ετοιμάζονται για τη συγκέντρωση το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Εσωτερικών με τη στήριξη όχι μόνο όλου του δημοτικού συμβουλίου αλλά και του δημάρχου Γ. Γκίκα (!), τη στήριξη πολιτών, εκπαιδευτικών και της Ομοσπονδίας Γονέων  Περιφέρειας Αττικής. Ο Στ. Πέτσας, που γνωρίζει το φλέγον θέμα, θα απουσιάζει και μένει να διευκρινιστεί με ποιο κυβερνητικό στέλεχος θα συναντηθούν οι γονείς.

Η συζήτηση στη Βουλή

Αναπτύσσοντας τη με αριθμό 374/30.1.2023 επίκαιρη ερώτηση ο Κρ. Αρσένης ανέφερε στον Στ. Πέτσα:

«Κύριε Υπουργέ, το Αιγάλεω είναι στο πόδι, είναι μια κοινωνία που βράζει πραγματικά με τις εξελίξεις στο 9ο. Είχατε δεσμευτεί πριν από λίγο καιρό εδώ, πάνω από δύο εβδομάδες τώρα πλέον, ότι θα φέρνατε άμεσα τροπολογία. Πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες, δεν έχει έρθει αυτή η τροπολογία. Ήρθε η κ. Μακρή, επανέλαβε αυτήν τη δέσμευση την προηγούμενη εβδομάδα. Η κοινωνία όμως δεν μπορεί να περιμένει άλλο, κύριε Υπουργέ.

Αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο καθυστερεί αυτή η τροπολογία. Σχέδιο τροπολογίας έχετε, αναφέρεται σε επίταξη. Δεν θέλετε επίταξη; Κάντε αναγκαστική εκμίσθωση. Βρείτε κάποιον τρόπο τα παιδιά να πάνε στο σχολείο τους. Γιατί το λέμε; Έχετε πάρει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γίνονται συνέχεια, κάθε εβδομάδα, ένα με δύο έκτακτα δημοτικά συμβούλια για το ζήτημα, με κατάμεστη αίθουσα από παιδιά και γονείς, από παιδιά που κάθονται μέχρι τις 12 το βράδυ για να λήξει αυτό το ζήτημα. Σας έχουν στείλει την ομόφωνη απόφαση. Κινητοποίηση έγινε μέχρι και μέσα στον χιονιά τη Δευτέρα.

Νέα κινητοποίηση έξω από το γραφείο σας την Παρασκευή. Θα ήθελα να μας πείτε αν έχετε ενημερωθεί. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, από το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να γίνει μεταβολή και να συζητηθεί η επίκαιρη την Παρασκευή, θα απουσιάζετε. Ποιος θα υποδεχτεί τους γονείς; Ποιος εκ μέρους σας, αν απουσιάζετε, θα ενημερώσει τους γονείς για τις εξελίξεις; Θα είστε έτοιμος να μας δεσμευτείτε για το τι θα γίνει με την τροπολογία για το 9ο;

Δεν υπάρχει άλλη λύση αυτήν τη στιγμή. Τα παιδιά μπήκαν προσωρινά μέσα στο κτήριο, όμως ακούστε, έχει έρθει και ο Συνήγορος του Παιδιού, γιατί είναι ακατάλληλο εντελώς το κτίριο. Η κ. Μακρή απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πιστοποιητικό καταλληλότητας. Μόλις βγει ακατάλληλο το κτήριο θα πάει στη διπλή βάρδια. Μόλις πάει στη διπλή βάρδια οι γονείς έχουν δεσμευτεί να πάνε τα παιδιά έξω από το σχολείο, γιατί δεν βγαίνει το οικογενειακό τους πρόγραμμα. Δεν υπάρχει διέξοδος με το 14ο.

Θα πάτε σε εκλογές με αυτό το αγκάθι στο Αιγάλεω, σας ενημερώνω. Προχωρήστε στην αναγκαστική επίταξη ή εκμίσθωση, προκειμένου να προχωρήσει και να επιστρέψουν τα παιδιά στο 9ο, γιατί δεν υπάρχει, κύριε υπουργέ, άλλη λύση. Θα αναφερθώ στη Νέα Σμύρνη στη δευτερολογία μου».

Πέτσας: «Είναι θέμα συλλογικό της κυβέρνησης»

Ο Στ. Πέτσας απάντησε: «Να μην επαναλαμβάνω ξανά ότι το θέμα της σχολικής στέγης ανήκει στην αρμοδιότητα των δήμων και ότι επικουρικά συνδράμουμε τους δήμους. Δεν μπορεί όταν γίνεται κάτι καλό να καρπώνεται το όφελος ο δήμος και όταν γίνεται κάτι δυσάρεστο να φταίει η κυβέρνηση, για να είμαστε συνεπείς απέναντι σε αυτά που λέμε στους δημότες μας.

Εδώ είναι προφανές το ζήτημα ότι ήταν ένα χρόνιο θέμα της στέγασης τους 9ου Δημοτικού Σχολείου. Και επειδή αναφερθήκατε στο τι είπα εγώ την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε, στις 20 Ιανουαρίου, θα σας διαβάσω ότι στη συζήτηση σας είχα πει πως προτίθεμαι να εισηγηθώ σχετική νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να λυθεί το θέμα, πάντα βέβαια στα συνταγματικά όρια. Διότι αυτά που συζητάμε είναι λεπτά ζητήματα. Το θέμα είναι συλλογικό, της κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Άρα είχαμε δύο επιλογές, το ένα ήταν η προώθηση σχετικής νομοθετικής διάταξης τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς ή και της επομένης, μέχρι να λυθεί το κτιριολογικό ζήτημα, και το δεύτερο είναι να προχωρήσει ο δήμος στην υποβολή αιτήματος προς το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να κρίνει αν το 14ο Σχολείο πληρούσε τις προϋποθέσεις καταλληλότητας για να δεχτεί τους μαθητές. Αυτό το αίτημα υποβλήθηκε μόνο μετά από τη δική μου πίεση και τη συνάντηση την οποία είχαμε και στο οποίο εκκρεμεί η απάντηση από το υπουργείο Παιδείας. Αναφερθήκατε στην απάντηση που έδωσε η κ. Ζέττα Μακρή στη Βουλή. Αυτό το οποίο περιμένω είναι να δούμε την απόφαση της Επιτροπής Καταλληλότητας.

Εγώ έχω προχωρήσει τις δικές μου ενέργειες κι είναι θέμα συλλογικό της κυβέρνησης, όπως σας είπα και πριν, για το οποίο πιστεύω ότι θα έχουμε απάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Για δε την Παρασκευή που αναφερθήκατε, εκπροσωπώ την κυβέρνηση στον Πύργο και δεν θα είμαι στο γραφείο μου, νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό από όλους. Δεν αποφεύγω οποιαδήποτε συνάντηση. Ξέρετε πολύ καλά ότι έχω συναντηθεί πάρα πολλές φορές και με τον Σύλλογο Γονέων και με εσάς προσωπικά.

Κρ. Αρσένης: «Το Αιγάλεω βράζει, χρειαζόμαστε μια απάντηση»

Στη δευτερολογία του ο Κρ. Αρσένης πήρε τον λόγο ζητώντας άμεση αντίδραση και απάντηση από την κυβέρνηση, ενώ έθεσε και το ζήτημα των απειλούμενων με έξωση σχολείων της Νέας Σμύρνης: «Διαβάζω τα λόγια σας “Το χρονοδιάγραμμα είναι άμεσο. Δεν μπορούμε, εφόσον δεν γίνεται μάθημα, να περιμένουμε. Θα εισηγηθώ σήμερα –είπατε στις 20.1– μετά από συνεννόηση που είχαμε το πρωί για τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία” και λέτε επίσης “Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε γρήγορα και φυσικά οποιοδήποτε έκτακτο μέτρο πρέπει να έχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να είναι στο διηνεκές”. Αυτό είπατε.

Σας ζητάμε να μας πείτε πότε θα προχωρήσετε στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας. Το Αιγάλεω βράζει. Χρειαζόμαστε μια απάντηση. Εφόσον δεν θα είστε εσείς την Παρασκευή, ποιον θα συναντήσουν οι γονείς, τα παιδιά και οι καθηγητές. Με ποιον τρόπο θα συναντηθούν; Από ποιον θα ενημερωθούν; Καταλαβαίνουμε ότι εσείς θα λείπετε. Ποιος θα είναι εκεί πέρα να τους ενημερώσει;

Περνάω τώρα στο θέμα της Νέας Σμύρνης. Εδώ έχουμε το 8ο Γυμνάσιο και το 7ο Λύκειο, αλλά στη συνέχεια και το 6ο Νηπιαγωγείο, ίδια ζητήματα ακριβώς, καρμπόν. Για το 6ο Νηπιαγωγείο είχαμε στις 27 Ιανουαρίου μια θετική εξέλιξη με τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή έξωσης.

Τι συμβαίνει εδώ πέρα, κύριε υπουργέ; Οποιαδήποτε τροπολογία αφορά το 9ο, θα αφορά και θα λύνει ταυτόχρονα το πρόβλημα και με άλλα σχολεία. Οποιαδήποτε τροπολογία για την αναγκαστική εκμίσθωση –γιατί η έξωση, όπως έχουμε πει, έχει ολοκληρωθεί στο 9ο– λύνει τα θέματα του 9ου και η αναστολή εξώσεως σε κτίρια σε λειτουργία λύνει το θέμα και σε όλα τα άλλα κτίρια που υποφέρουν στη Νέα Σμύρνη και σε όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδος, που γίνονται δυστυχώς εξώσεις σε κτίρια εν λειτουργία.

Καταθέτω στα πρακτικά και την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης στο κτήριο της Εστίας, σε περίπτωση που δεν την έχει ο υπουργός στα χέρια του.

Χρειαζόμαστε μια λύση. Όσο χρονίζει το θέμα του 9ου, πολλαπλασιάζεται και στη Νέα Σμύρνη και σε πάρα πολλούς άλλους δήμους της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε άμεση λύση και παρακαλώ απαντήστε μας και ποιος θα ενημερώσει τους γονείς εν τη απουσία σας την Παρασκευή».

«Ή συστέγαση με όρους ή νομοθετική ρύθμιση»

Απαντώντας ο Στ. Πέτσας απεκδύθηκε των ευθυνών του («Εγώ αυτό που έπρεπε να κάνω σαν Υπουργείο Εσωτερικών το έκανα») και έθεσε το λεπτό ζήτημα στην αξιοποίηση περιουσίας, χωρίς να προβάλλει το δημόσιο συμφέρον: «Φυσικά η νομοθετική ρύθμιση έχει προετοιμαστεί από τις υπηρεσίες τις δικές μου, κύριε Αρσένη, και θα πρέπει να ξέρετε ότι επειδή, όπως είπαμε και πριν, είναι λεπτά συνταγματικά ζητήματα αυτά, η ρύθμιση είναι γενική και δεν αφορά μόνο την περίπτωση του σχολείου στο Αιγάλεω, αλλά αφορά οποιοδήποτε σχολικό συγκρότημα αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και για εύλογο, όπως πολύ σωστά είπατε, χρονικό διάστημα. Αυτό είπα κι εγώ στην πρωτολογία μου, ότι δεν μπορεί να είναι μια γενική ρύθμιση αέναη. Δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε συνεχώς στα ζητήματα αυτά που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της περιουσίας των πολιτών, παρά μόνο για πολύ αιτιολογημένο και απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα.

Αλλά επαναλαμβάνω αυτό που είπα και πριν και το οποίο σκοπίμως το αποσιωπάτε και από τις ανακοινώσεις σας: Είναι δύο ζητήματα, ή συστέγαση αν η Επιτροπή Καταλληλότητας του υπουργείου Παιδείας κρίνει ότι μετά από το αίτημα του δήμου μπορεί να γίνει συστέγαση στο 14ο, ή η νομοθετική ρύθμιση.

Εγώ αυτό που έπρεπε να κάνω σαν Υπουργείο Εσωτερικών το έκανα και από κει και πέρα παραπέμπω ξανά στην τοποθέτησή μου της 20ής Ιανουαρίου, ότι είναι θέμα συλλογικό της Κυβέρνησης να αποφασίσει ποια λύση θα υπάρξει μετά την εισήγηση της Επιτροπής Καταλληλότητας. Δεν μπορώ να κάνω κάτι πριν από αυτό».

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Ανακοίνωση στήριξης προς τις κινητοποιήσεις της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω εξέδωσε και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής: «Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας  Αττικής συνεχίζει να στηρίζει τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 9ου & του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, των σεισμόπληκτων σχολείων, των ειδικών σχολείων, την Ένωση Γονέων Αιγάλεω καθώς και όλους τους γονείς του δήμου Αιγάλεω.

Ο εμπαιγμός, όπως καταγγέλλει η Ένωση Γονέων Αιγάλεω, μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών πρέπει να τελειώσει!

Η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση παίζουν παιχνίδια στις πλάτες γονιών – μαθητών – εκπαιδευτικών. Στο 9ο Δημοτικό Αιγάλεω μεταφέρονται τα γραφεία ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Ντρέπεται και η ντροπή!

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, τι λέει για αυτό; Πού πήγε η δέσμευσή του να εισηγηθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την επίταξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου  Αιγάλεω, διάρκειας 3 ετών;

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις Αττικής σε έμπρακτη στήριξη των Συλλόγων Γονέων του 9ου & του 14ου Δημοτικού Σχολείου, της Ένωσης Γονέων και σε όλων των σχολείων του δήμου Αιγάλεω, με συμμετοχή στην κινητοποίηση – συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 9:00 π.μ.

Το δικαίωμα σε σύγχρονη σχολική στέγη είναι για όλους τους μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικούς. Δεν θα τους περάσει, θα νικήσουμε!»

Διαβάστε επίσης:

Αιγάλεω: Πέτσας, Κεραμέως και δήμαρχος Γκίκας εμπαίζουν τους γονείς για το 9ο δημοτικό σχολείο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter