Πετσοκόβουν τις δόσεις οι Θεσμοί

Πεδίο τριβής ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα και της κυβέρνησης αποτελεί η πάγια ρύθμιση των δόσεων στην εφορία.

Οι δανειστές ζητούν την θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων κυρίως εισοδηματικών για να κλειδώσει ένας οφειλέτης τον μεγαλύτερο αριθμό των δόσεων που θέλει να καθιερώσει η ελληνική πλευρά.

Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια.

Δηλαδή θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα, αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων.

Θεωρείται απίθανο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα στο πλέγμα των αλλαγών που θα ισχύσουν για τη νέα πάγια ρύθμιση, ώστε οι σχετικές διατάξεις να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου στη Βουλή.

Πάντως, την κυβέρνηση έχουν αρχίσει να ζώνουν τα… φίδια, αφού η προσέλευση των φορολογουμένων για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλή, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται τα έσοδα. Σημειωτέον, ότι οι θεσμοί είχαν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι τα έσοδα από τη ρύθμιση που έφερε θα είναι μειωμένα κατά 200 εκατ. ευρώ, όταν το οικονομικό επιτελείο υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή θα είναι αυξημένα κατά 200 εκατ. ευρώ.  

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.