Πήγε για μαλλί και… βγήκε τσουρουφλισμένος

Πήγε για μαλλί και… βγήκε τσουρουφλισμένος

Με μια μεγαλοπρεπή κυβίστηση η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησαν να κάνουν τα ξινά γλυκά μετά το τσουρούφλισμα που τους επιφύλαξαν για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Από το… αντάρτικο της ξαπλώστρας το έριξε μετά στο τσάμικο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, όπως λένε από τη ΝΔ. Ποια είναι όμως η αλήθεια και ποιο το ψέμα για την τακτική που επέλεξε η ΝΔ με το που ξέσπασε η φωτιά στην ανατολική Αττική;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, τα πράγματα έχουν ως εξής: την Κυριακή ο Κυρ. Μητσοτάκης από τα Σφακιά όπου έκανε διακοπές, ύστερα από τηλεφωνικές συνεννοήσεις με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Βασίλη Κικίλια, έδωσε οδηγίες για το πώς θα αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση. Κι αυτό που αποφασίστηκε ήταν αρχικώς με τιτιβίσματα στο Τwitter και αναρτήσεις στο Facebook όπου επιτίθονταν γράφοντας για «λάθη και παραλείψεις» στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς. Το σχέδιο συμπεριλάμβανε και κατασκευασμένα ρεπορτάζ και παραπολιτικά στα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης και σάιτ για τον «άφαντο πρωθυπουργό» και άλλα πολλά ίδιας έμπνευσης και πολιτικής αισθητικής.

Με το Twitter… από την ξαπλώστρα

Το «σάλπισμα» της επίθεσης έδωσε την Κυριακή 13 Αυγούστου και ώρα 9.42 ο πρόεδρος της ΝΔ μέσω Twitter.

«Αποφασιστική & συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι & οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού» ήταν το πρώτο σχόλιο του Κυρ. Μητσοτάκη.

Τη Δευτέρα και ενώ όλος ο κρατικός μηχανισμός πάλευε με το θεριό της φωτιάς, ο Κυριάκος από τα Χανιά όπου πήγε για να συνεχίσει τις διακοπές του τιτίβιζε:

«Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κάλαμος, Βαρνάβας…

Οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους συμπολίτες μας». Ωρα ανάρτησης 1.48, Δευτέρα 14 Αυγούστου.

Στο μεσοδιάστημα με τον ίδιο τρόπο «χτυπούσε» την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. Από την Πάτμο όπου παραθέριζε με τη νέα του σύντροφο ο κ. Κικίλιας είπε:

«Η ανικανότητα και η ανοργανωσιά δεν κρύβονται πίσω από θεωρίες συνωμοσίας».

Μόλις έμαθε για τις δηλώσεις Κοντονή και Τόσκα, οι οποίοι άφηναν υπονοούμενα για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ο κ. Κικίλιας έδωσε για λογαριασμό της ΝΔ μια οργισμένη απάντηση: «Μετά τον αρμόδιο, κατ’ ευφημισμόν υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής καταγγέλλει με δηλώσεις του οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στη χώρα. Επαναλαμβάνουμε: όποιος έχει στοιχεία για σχέδιο εμπρησμών οφείλει τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές. Αλλιώς, ας κοιτάξουν στην κυβέρνηση να κάνουν τη δουλειά τους. Η ανικανότητα και η ανοργανωσιά τους δεν κρύβονται πίσω από θεωρίες συνωμοσίας. Αποτελεί πράξη μικρότητας, την ώρα που καίγονται σπίτια και καταστρέφονται περιουσίες συμπολιτών μας, κάποιοι να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ολα αυτά μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, όταν ο πρωθυπουργός και η Ρένα Δούρου τους ζήτησαν με… κομψό τρόπο να σταματήσουν τα τιτιβίσματα από τις παραλίες και να αφήσουν τους πυροσβέστες να κάνουν τη δουλειά τους.

Με «θεσμικό» μανδύα

Την Τρίτη το βράδυ και ενώ όλα τα σημάδια έδειχναν πως την Τετάρτη οι πυροσβέστες και οι πιλότοι των ελικοπτέρων και των καναντέρ θα τιθάσευαν τη φωτιά, ο πρόεδρος της ΝΔ άλλαξε τροπάρι.

Αποφάσισε να εμφανιστεί θεσμικός και υπεύθυνος και τηλεφώνησε, έπειτα από 3 μέρες και ενώ η φωτιά μαινόταν, στον αρχηγό της πυροσβεστικής για να τον συναντήσει την Τετάρτη το πρωί. Το ραντεβού κλείστηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ διέκοψε προσωρινά τις καλοκαιρινές του διακοπές και αναχώρησε για την Αθήνα.

Το πρωί της Τετάρτης, λίγο προτού φτάσει στο ραντεβού με τον αρχηγό της πυροσβεστικής, ο υπασπιστής του αρχηγού τον ενημέρωσε τηλεφωνικώς ότι ο αρχηγός δεν μπορούσε να είναι στο ραντεβού γιατί βρισκόταν με τον πρωθυπουργό στις καμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής. Του είπε όμως πως τον περίμεναν ανώτατα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος να τον οδηγήσουν στο θάλαμο επιχειρήσεων για να τον ενημερώσουν αναλυτικά. Τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης ακύρωσε την επίσκεψή του διότι όπως λέγανε οι συνεργάτες του «είναι υποτιμητικό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον ενημερώνουν οι αξιωματικοί και όχι ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος». Αυτή ήταν η επίσημη διαρροή της ΝΔ. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο πρόεδρος της ΝΔ μόλις πληροφορήθηκε πως στο κέντρο επιχειρήσεων βρισκόταν από τα άγρια χαράματα, με εντολή πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ακύρωσε την επίσκεψή του. Απλά δεν ήθελε –έτσι τον συμβούλεψαν οι επικοινωνιολόγοι του– να υπάρχουν φωτογραφίες δικές του με τους δύο υπουργούς που αναπόφευκτα θα συναντούσε. Ολα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter