Πηγές τουρκικού Υπ.Εξ: «Τα ελληνικά νησιά και η Κύπρος δεν πρέπει να έχουν ΑΟΖ»

Πηγές τουρκικού Υπ.Εξ: «Τα ελληνικά νησιά και η Κύπρος δεν πρέπει να έχουν ΑΟΖ»

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι τόσο τα ελληνικά νησιά, όσο και το δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να έχουν υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να τηρηθεί ο όρος της ίσης κατανομής. 

Μάλιστα, οι κύκλοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν στο πρακτορείο Anadolu ότι η Κύπρος έκανε τις συμφωνίες της για την οριοθέτηση της δικαιοδοσίας της με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, βάσει του όρου της ίσης απόστασης και όχι της ίσης κατανομής και πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν παράγοντες όπως η θέση των νησιών, η εγγύτητά τους από το ηπειρωτικό έδαφος και το μέγεθός τους. 

«Με βάση αυτή την αρχή (σ.σ αρχή της κατανομής, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και μάλιστα τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος», τονίζουν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα, από την πλευρά της Τουρκίας σημειώνεται ότι υπογραφή της συμφωνίας τη Λιβύη έγινε βάσει της αρχής ίσης κατανομής. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter