Πιάσαμε τους απατεώνες με το γκάλοπ στην πλάτη

Πιάσαμε τους απατεώνες με το γκάλοπ στην πλάτη

Η_x000D_
κατάσταση που επικρατεί με τις λεγόμενες έρευνες αγοράς και τις δημοσκοπήσεις_x000D_
είναι γνωστή σε όλους. Είναι διαφορετικό όμως να πέφτεις ο ίδιος πάνω σε μια «έρευνα αγοράς» και να ανακαλύπτεις πως δεν έχει κανένα στοιχείο αξιοπιστίας, αντιθέτως πρόκειται για απάτη με εσένα ως θύμα.

 Η εταιρεία Focus Bari, η οποία διενεργεί έρευνα με θέμα τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Διαφήμιση, δεν συμπεριλαμβάνει στο ερωτηματολόγιό της το Documento της Κυριακής ως επιλογή για τον ερωτώμενο. Για την εταιρεία δεν υπάρχει η εφημερίδα. Έτσι για μια ακόμη φορά γεννάται το ερώτημα αν πρόκειται για Focus Bari ή για Focus Κουμπάροι, με κουμπαριές και προτιμήσεις σε συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα.

Φυσικά η έρευνα αυτή δεν γίνεται για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, αλλά για να προσδιοριστούν η αξιοπιστία των Μέσων, η αναγνωσιμότητά τους και η διαφήμιση. Αν λοιπόν δεν υπάρχει το Documento ως επιλογή, οι πελάτες αντιλαμβάνονται την απουσία ως μηδενική επιλογή και όχι ως απουσία από το ερωτηματολόγιο γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το διανοηθούν. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αποδεικνύει πόσο αναξιόπιστοι είναι.

Πώς την πάτησαν

Στις 12:15 το μεσημέρι, το τηλεφωνικό Κέντρο της εταιρείας Focus Bari με αριθμό, 2311 230100, κάλεσε τυχαία πολίτη σε σταθερό τηλέφωνο, για να του υποβάλει ερωτήσεις έρευνας αγοράς. Για κακή τους τύχη, ο «πολίτης» ήταν δημοσιογράφος του Documento . Όπως θα ακούσετε στο ηχητικό, στην ερώτηση «ποια Κυριακάτικη εφημερίδα διαβάζετε τους τελευταίους μήνες» υπάρχουν όλες οι εφημερίδες εκτός από το Documento. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν ακόμη και εφημερίδες άγνωστες σε δημοσιογράφους, αλλά και free press, όχι όμως το Documento που είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες

To θέμα δεν είναι μόνο μια απάτη που εξελίσσεται σε βάρος της εφημερίδας μας , αφού με επιλεγμένες επιλογές δημιουργούνται και επιλεγμένα αποτελέσματα και διαμορφώνεται αρνητική εικόνα για το Documento. Πρόκειται για ένα σοβαρό θεσμικό θέμα με νομικές προεκτάσεις, αφού με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αποδεικνύεται η χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Αυτή η χειραγώγηση μεταφράζεται σε χρήμα όταν πρόκειται για επιχειρήσεις και σε πολιτική στρέβλωση όταν πρόκειται για έρευνα πολιτικών προτιμήσεων.

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία έχει την ευθύνη για τη λειτουργία αυτών των εταιρειών πρέπει να λάβει μέτρα και ευθύνες. Το απόστημα πρέπει να σπάσει τώρα και όσοι το δημιουργούν να απολογηθούν.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα μετά το 2:50

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter