Πιερρακάκης: Τάζει «αυστηρά κριτήρια» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πιερρακάκης: Τάζει «αυστηρά κριτήρια» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα με ναυαρχίδα το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά λύνοντας αυτή την ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία. Πλέον, είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν μπορεί να ιδρύσει μη κρατικά πανεπιστήμια. Στην Κύπρο σπουδάζουν 18.000 Έλληνες», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων ξεπερνώντας τον “σκόπελο” του άρθρου 16 του Συντάγματος -που προβλέπει μόνο κρατικά Πανεπιστήμια- και μέσω του by pass της σύμπραξης με ξένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, δηλαδή διακρατικές συμφωνίες τις οποίες προβλέπει επίσης το Σύνταγμα στο άρθρο 28.

Διαβάστε επίσης – Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σε πορεία σύγκρουσης με εκπαιδευτικούς και φοιτητές ο Μητσοτάκης

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, «η μία παράμετρος είναι ότι 40 χιλιάδες ελληνόπουλα σπουδάζουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Αυτός ο αριθμός πρέπει να μπορέσει να μειωθεί γιατί αν το βάλουμε δίπλα με τον αριθμό των Ισπανών, των Βρετανών ή τον Πορτογάλων, δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει στο εξωτερικό παραπάνω φοιτητές από ό,τι η Αγγλία. Γιατί η Ελλάδα να μην είναι ένα Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο; Γιατί να μην μπορούν από τα Βαλκάνια να έρχονται στην Ελλάδα να σπουδάσουν;»

Προσπαθώντας να εξωραΐσει το κυβερνητικό αφήγημα δήλωσε ότι «μιλάμε για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Ο στόχος είναι να πετύχουμε το καλύτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Θέλουμε μεγάλα ξένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, να μπορέσουν να έρθουν και να επικουρήσουν το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας. Τα κριτήρια θα είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ε.Ε. Καλώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μπούμε σε έναν διάλογο κριτηρίων, να κάνουμε κάποια πράγματα όλοι μαζί».

Επιπλέον επικαλέστηκε την Κύπρο όπου «ψηφίστηκε το αντίστοιχο πλαίσιο από όλα τα πολιτικά κόμματα».

Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ωστόσο ότι «θα υπάρξουν κόφτες στην εξέταση των αιτήσεων, ενώ τόνισε ότι δεν αλλάζει το καθεστώς για τα κολέγια. Θα παρέχει πλήρη επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα και θα είναι το πτυχίο του μητρικού πανεπιστημίου του εξωτερικού», .

«Θα δοθούν 60 εκατομμύρια για την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολύτως υποκριτικά θέτει σε αυτή τη συγκυρία ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα. Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο το υπουργείο Παιδείας όπως όλα συνηγορούν ενώ καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι γονείς των φοιτητών που πετιούνται έξω από τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter