Πίεση στην ΠΓΔΜ αλλά μακριά ακόμη η λύση

Πίεση στην ΠΓΔΜ αλλά μακριά ακόμη η λύση

Δεν περιμένουμε θετικές εκπλήξεις όσον αφορά στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ από τη σημερινή (δεύτερη ημέρα) τετραμερή Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, στη Θεσσαλονίκη παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές, στο περιθώριο της συνάντησης, θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν, υπό το πρίσμα των νέων δηλώσεων και των όσων ειπώθηκαν στην τελευταία συνάντηση στη Βιέννη, το που βρισκόμαστε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση ενδεχομένως το νέο στοιχείο που υπάρχει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η πίεση που φαίνεται πλέον να ασκεί στην πλευρά της ΠΓΔΜ ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΠΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Αυτό λέει στέλεχος του ΥΠΕΞ σε συνδυασμό με τη στάση των ΗΠΑ (δεν πιέζουν την Αθήνα όπως στο παρελθόν) δείχνει το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα χωρίς βεβαίως να θεωρεί κανείς ότι είμαστε κοντά σε λύση.

Τετραμερή Ελλάδος, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ

Βασικός στόχος της σημερινής 3ης υπουργικής Συνάντησης των τεσσάρων χωρών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών είναι η προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις μεταξύ της τεσσάρων χωρών, η ενίσχυση της συνεννόησης και η από κοινού αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ είναι μια πρωτοβουλία της Ελλάδας και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μορφοποιήσεων διεθνούς συνεργασίας που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η ελληνική διπλωματία.

Αποτελεί ένα από τα τρία σχήματα συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, παράλληλα με την Τετραμερή με τα Βαλκανικά Κράτη της ΕΕ (Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία) και την Τριμερή με Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η 3η Συνάντηση γίνεται σε διάστημα μόλις 6 μηνών από την 2η που είχε πραγματοποιηθεί και πάλι στην Θεσσαλονίκη (5/10/2017) και αναδεικνύει τη δυναμική του συγκεκριμένου σχήματος και το ισχυρό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε αυτήν.

Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. O υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από τις άλλες τρεις χώρες και θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις υποδομές και τα δίκτυα μεταφορών (οδικά, σιδηροδρομικά), ενώ θα αναζητήσουν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας που θα συμβάλει στην επαύξηση των επαφών και της διαδραστικότητας μεταξύ των οικονομιών της περιοχής.

Επίσης, o αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του και θα συζητήσουν την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στα επιμέρους ειδικά θέματα, με έμφαση στην συνεργασία μεταξύ των αστυνομιών, στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και στην πολιτική προστασία, ιδίως στον τομέα της πυρασφάλειας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Υπουργικής Συνάντησης την Παρασκευή έχει ως εξής:

09.30-10.00: Δηλώσεις κατά την άφιξη (όλα τα μέσα ενημέρωσης)

10.00-10.30: Εναρκτήρια ομιλία Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά

(Roundtable – photo/TV op., live streaming στο Κέντρο Τύπου)

10.30-10.35: Οικογενειακή Φωτογραφία (photo/TV op.)

10.35-12.30: Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών με συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών και των Υπουργών Μεταφορών (Roundtable – photo/TV op.)8

12.35-14.00: Συνάντηση Υπουργών Εσωτερικών (Roundtable – photo/TV op.)

12.35-14.00: Συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών (Roundtable – photo/TV op.)

14.15-15.00: Συνέντευξη Τύπου (όλα τα μέσα ενημέρωσης)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter