Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Κάποιοι «πείραξαν» τη μετάφραση της συνέντευξης Πάιατ στον Σκάι

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Κάποιοι «πείραξαν» τη μετάφραση της συνέντευξης Πάιατ στον Σκάι

Συνέχεια στο θέμα της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι  στο αγγλικό κείμενο της συνέντευξης του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, στην τηλεόραση του Σκάι, (την οποία χρησιμοποίησε η Κυβέρνηση για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ), εμπεριέχονται σημαντικά στοιχεία που λείπουν από τη συνέντευξη που τελικά προβλήθηκε.

Συγκεκριμένα στο αγγλικό κείμενο υπάρχει μια απάντηση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα για την Τουρκία «που ρίχνει την μπάλα στην κερκίδα» ενώ ο κ. Πάιατ σε άλλο σημείο ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα αποτελεί «σταθεροποιητικό παράγοντα σε μια μεγάλη περιοχή από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια μέχρι τον Ινδικό» χωρίς κανένας φυσικά να καταλαβαίνει τι εννοεί ο κ Πάιατ και γιατί αυτά τα σημεία δεν προβλήθηκαν ποτέ.

ΣΥΡΙΖΑ: Δικαίωμα της χώρας μας να διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Το θέμα είχε εξελιχθεί σε διελκυστίνδα μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στο θέμα της χρονικής διάρκειας της Συμφωνίας της Ελλάδος με τις ΗΠΑ για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας κάνοντας λόγο για τον πρώτο πρωθυπουργό που προχωρεί σε εκχώρηση «επ’ αόριστον» στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ελληνικό έδαφος και για Συμφωνία που δεν εξασφαλίζει κάποια συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση που να στηρίζει την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο πλην μιας γενικόλογης αναφοράς στον σεβασμό της κυριαρχίας μας.

Η συνέντευξη όμως του κ. Πάιατ και ειδικά η αναφορά του ότι οι «όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί» από όσα συζητούνταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έριξε λάδι στη φωτιά με τη ΝΔ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα και διγλωσσία και να ρωτά την Αξιωματική Αντιπολίτευση εάν το θα διαψεύσει.

Στον κ. Πάιατ απάντησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας αφενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απεμπολούσε το δικαίωμα της χώρας μας να διαπραγματεύεται για τις βάσεις όπως έκανε η ΝΔ με την επ’ αόριστον Συμφωνία αφετέρου ότι  δεν έχει κανένα πρόβλημα οι ανακοινώσεις του να εκπλήσσουν τον Αμερικανό Πρέσβη, «αν αυτό γίνεται για προστασία των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας».

Μήνυμα της Κουμουνδούρου στις ΗΠΑ

Με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΝΔ γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα έμπαινε ποτέ σε συζήτηση για επ’ αόριστον συμφωνία, αλλά είχε απορρίψει ακόμα και 5ετή ανανέωση». Παράλληλα κατηγορεί τη ΝΔ για διαστρέβλωση των όσων είπε ο κ. Πάιατ αφού το «Θα ήθελα να τονίσω προς τους συναδέλφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η γλώσσα της συμφωνίας δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα (“is not exceptional”)» από τη ΝΔ μεταφράζεται «οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί από όσα συζητούνταν με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…»!

Τέλος, σημειώνει ότι «Ποτέ δεν θα διαπραγματευόμασταν νομικά δεσμευτική συμφωνία που παραχωρεί επ` αόριστον δικαίωμα χρήσης ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μόνιμη δέσμευση για εμπλοκή της Ελλάδας σε σχεδιασμούς των ΗΠΑ, στην πρώτη γραμμή, σε μία περίοδο ψυχροπολεμικών εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως δέσμευση για αμερικανική στήριξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». ​

Το αγγλικό κείμενο της συνέντευξης Πάιατ ΕΔΩ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter