Πιο κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης ο Σάντσεθ στην Ισπανία: Τα «βρίσκει» με την Ντίαθ – Τι προβλέπει το «deal»

Πιο κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης ο Σάντσεθ στην Ισπανία: Τα «βρίσκει» με την Ντίαθ – Τι προβλέπει το «deal»

Ένα αποφασιστικό βήμα για το σχηματισμό κυβέρνησης έκανε ο Πέδρο Σάντσεθ, περιμένοντας να κλείσει συμφωνίες και με τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς από Καταλονία και Βασκονία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα και το Sumar ανακοίνωσαν νωρίς αυτήν την Τρίτη ότι έχουν ήδη κλείσει την κυβερνητική τους συμφωνία, οι τελευταίες λεπτομέρειες της οποίας συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τον Σάντσεθ και τη Γιολάντα Ντίαθ σε συνάντηση στο μέγαρο Μονκλόα. Ο πρωθυπουργός και δεύτερη αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας αναμένεται να παρουσιάσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας μέσα στη μέρα, μετά το υπουργικό συμβούλιο. Η συμφωνία, όπως αναφέρει η εφημερίδα El País, περιλαμβάνει ένα ευρύ πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εργάσιμης ημέρας από 40 σε 37,5 ώρες την εβδομάδα.

Μικρότερη εργασιακή εβδομάδα

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους Σοσιαλιστικό κόμμα και Sumar, το κείμενο περιλαμβάνει τελικά τη μείωση της εργάσιμης ημέρας «χωρίς μείωση μισθού», η οποία θα είναι έως και 37,5 ώρες, σύμφωνα με πηγές της διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι το θέμα που «τρέναρε» περισσότερο το κλείσιμο της συμφωνίας. Η τελευταία συζήτηση βασίστηκε στο γεγονός ότι οι σοσιαλιστές, όπως εξήγησε η αντιπρόεδρος, Νάντια Καλβίνιο, επικεντρώνονταν στο να αφήσουν αυτό το θέμα στα χέρια της διαπραγμάτευσης των κοινωνικών παραγόντων, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στους εργοδότες περιθώριο βέτο ενώ το Sumar ζήτησε να γίνει αυτή η πρώτη φάση με νόμο μέχρι τις 37,5 ώρες και στη συνέχεια να ανοίξει ο διάλογος για να μειωθεί στις 35. Τέλος η μείωση θα είναι σταδιακή, σύμφωνα με πηγές της διαπραγμάτευσης. Το 2024 θα μειωθεί από τις σημερινές 40 ώρες την εβδομάδα σε 38,5 και το 2025 σε 37,5. Και οι δύο μεταρρυθμίσεις θα γίνουν με νόμο, με αλλαγή στο Καταστατικό των Εργαζομένων και από εκεί θα εξαρτηθεί από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το εκτενές έγγραφο περιλαμβάνει επίσης άλλα μέτρα στα οποία είχε επιμείνει το κόμμα της Ντίαθ, όπως «η εφαρμογή ενός σχεδίου σοκ κατά της ανεργίας των νέων, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η αύξηση του δημόσιου οικιστικού αποθέματος, η αναθεώρηση της αύξησης των στόχων του Νόμου για την Κλιματική Αλλαγή, την επέκταση της άδειας γέννησης μετ’ αποδοχών, την γενίκευση της εκπαίδευσης από 0 σε 3 χρόνια και μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση που κάνει τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας να συνεισφέρουν στις δημόσιες δαπάνες», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Έπεται συνέχεια

Μετά τη συμφωνία με το Sumar, τις επόμενες εβδομάδες ο Σάντσεθ θα πρέπει να κλείσει συμφωνίες με τα υπόλοιπα κόμματα: τα βασκικά PNV και Bildu –το οποίο έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ του Σάντσεθ-, με το εθνικιστικό κόμμα BNG της Γαλικίας και ίσως με την Κανάρια Συμμαχία. Αλλά πρώτα, για να γίνουν όλα αυτά, είναι απαραίτητο να ξεκλειδώσει το πιο περίπλοκο σύμφωνο από όλα, με το ERC και τους Junts, το οποίο περιστρέφεται γύρω από την αμνηστία για όσους κατηγορούνται για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, το οποίο ο Σάντσεθ υποσχέθηκε να επιλύσει «με διαφάνεια». Είναι το κύριο ζήτημα, αλλά υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα στη διαπραγμάτευση, όπως η περιφερειακή χρηματοδότηση ή η διαχείριση των προαστιακών τρένων της Καταλωνίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter