Πιο κοντά στο χρίσμα για τον Λευκό Οίκο ο Σάντερς – Η σούπερ Τρίτη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στους Δημοκρατικούς

Πιο κοντά στο χρίσμα για τον Λευκό Οίκο ο Σάντερς – Η σούπερ Τρίτη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στους Δημοκρατικούς

Μετά τη νίκη του στο Νιου Χάμσαϊρ και τη Νεβάδα ο Μπέρνι Σάντερς φαίνεται έτοιμος να διεκδικήσει την ευκαιρία να αλλάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμφανίζεται ως δημοκρατικός σοσιαλιστής, έχει οικολογικές και αντιπολεμικές ιδέες και είναι ιδιαίτερα γνωστός για την αντίθεσή του στην οικονομική ανισότητα. Λέει «όχι» σε δωρεές από μεγάλες εταιρείες και στυλοβάτες της εκστρατείας του είναι οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στη Σίλικον Βάλεϊ 

Το 1929, δύο χρόνια μετά το χρηματιστηριακό κραχ στη Γουόλ Στριτ, την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ρήξη ανάμεσα στους ανθρακωρύχους του Χάρλαν και τους ιδιοκτήτες των ορυχείων είχε φτάσει σε οριακό σημείο. Ενα βράδυ ο σερίφης της κομητείας μαζί με άντρες της ασφάλειας εισέβαλαν στο σπίτι του Σαμ Ρις, εξέχοντος στελέχους του Εθνικού Συνδικάτου Ανθρακωρύχων, για να τον εκφοβίσουν και να τον συλλάβουν.

Στο σπίτι βρισκόταν η σύζυγός του Φλόρενς και τα παιδιά του. Αφού έφυγαν οι τραμπούκοι, σε κατάσταση σοκ και οργής η γυναίκα γράφει σε ένα ημερολόγιο που ήταν κρεμασμένο στον τοίχο της κουζίνας τους στίχους του τραγουδιού «Which side are you on?».

Το τραγούδι αυτό που μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα επί δέκα χρόνια και έγινε ύμνος των εργατικών αγώνων σε ολόκληρο τον πλανήτη επέλεξε για το σποτ της προεκλογικής του καμπάνιας ο Μπέρνι Σάντερς, δίνοντας ξεκάθαρη εικόνα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει εάν κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και στη συνέχεια πάρει την καρέκλα από τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Είναι η δεύτερη φορά που ο 78άχρονος Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστής που εκπροσωπεί την πολιτεία του Βερμόντ, ζητά από τους Δημοκρατικούς να του δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσει την προεδρία (στις εκλογές του 2016 είχε ηττηθεί από τη Χίλαρι Κλίντον).

Είναι ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη θητεία ως ανεξάρτητος στην ιστορία του Κογκρέσου. Προσχώρησε στο Δημοκρατικό Κόμμα μόλις το 2015. Ωστόσο ποτέ δεν ενσωματώθηκε στο κόμμα με το οποίο ελπίζει να κερδίσει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Γνωστός για τις οικολογικές, αντιπολεμικές και προοδευτικές του ιδέες, αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικός σοσιαλιστής και είναι ιδιαίτερα γνωστός για την αντίθεσή του στην οικονομική ανισότητα. Τώρα τάσσεται υπέρ της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, της δωρεάν φοίτησης στα πανεπιστήμια, της αύξησης του κατώτατου μισθού, της αποπληρωμής των φοιτητικών χρεών και της αποποινικοποίησης της κάνναβης. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των μεταναστών.

Στα 25 εκατ. δολάρια έφτασαν οι δωρεές

Θέλοντας να αποδείξει πως έχει τα κότσια να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, ο Σάντερς απέκλεισε δωρεές για την προεκλογική του εκστρατεία από μεγάλες εταιρείες αλλά και δισεκατομμυριούχους. Ζήτησε τη στήριξη των «σκληρά εργαζόμενων Αμερικανών» (όπως τους αποκάλεσε) και αυτοί του την έδωσαν απλόχερα. Οπως ανακοίνωσε το επιτελείο του, κατά τον Ιανουάριο οι δωρεές έφτασαν τα 25 εκατ. δολάρια από 648.000 ξεχωριστούς υποστηρικτές (219.000 από αυτούς ήταν άτομα που στήριξαν για πρώτη φορά τον 78άχρονο).

Πρώτοι στη λίστα με τους δωρητές ήταν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, δικαιώνοντας τον γερουσιαστή που υποστηρίζει πως τα θέματα της παιδείας και της υγείας είναι πρωτεύουσας σημασίας για τους Αμερικανούς.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η τεράστια υποστήριξη στον Σάντερς από εργαζόμενους σε εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν είναι διόλου κολακευτικές, ενώ πολλές φορές δεν έχει διστάσει να τις κατηγορήσει για φοροδιαφυγή. Η ανταπόκριση των εργαζομένων σε αυτές καταδεικνύει πως μάλλον συμφωνούν μαζί του. Τα ποσά που προέρχονται συνολικά από τους εργαζόμενους σε Alphabet, Microsoft, Amazon και Αpple ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 820.000 δολάρια.

Στους κορυφαίους δωρητές του συγκαταλέγονται και πολλοί ακόμη άνθρωποι της εργατικής τάξης, όπως οι εργαζόμενοι στα αμερικανικά ταχυδρομεία και τα σουπερμάρκετ Walmart.

Από μικροδωρητές το 33% της καμπάνιας

Στις ΗΠΑ η κρατική επιχορήγηση σε υποψηφίους και κόμματα απαγορεύεται διά ροπάλου, ενώ οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν τις λίστες με τους δωρητές τους. Υπάρχει ωστόσο και μια ομάδα δωρητών που δεν δηλώνονται. Οι μικροδωρητές, όσοι επιθυμούν να προσφέρουν ποσά κάτω των 200 δολαρίων. Σύμφωνα με έρευνα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, αυτοί οι αποκαλούμενοι «κρυφοί» δωρητές αποτελούν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων εκστρατείας πολλών υποψηφίων.

Η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε μάλιστα στην προεδρική εκστρατεία του Σάντερς το 2016. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους υποψήφιους, ο Σάντερς χρησιμοποίησε μια online υπηρεσία συλλογής κεφαλαίων, την ActBlue (παρότι οι δωρητές κάτω των 200 δολαρίων, όπως αναφέραμε, δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, όσοι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή δηλώθηκαν).

Μετά τη διαλογή 100 εκατ. αρχείων η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αυτές οι μικρές δωρεές αποτελούσαν το 33% των συνολικών κονδυλίων της καμπάνιας του Σάντερς. Επιπλέον, έλαβε μικρές δωρεές επτά φορές υψηλότερες από τις μεγαλύτερες ορατές δωρεές.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η Σίλβια Κιμ, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, δείχνουν ότι οι «κρυφοί» δωρητές τείνουν να κάνουν τις συνεισφορές τους προς τη μέση των προεκλογικών εκστρατειών και είναι συνήθως γυναίκες, φοιτητές και συχνά ανήκουν σε φυλετικές ή εθνοτικές μειονότητες. Ανάλογη μελέτη θα πραγματοποιηθεί και με τα στοιχεία για τη φετινή προεκλογική εκστρατεία όχι μόνο του Σάντερς αλλά και άλλων υποψηφίων που ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Οι πάντες τώρα αναμένουν τη «σούπερ Τρίτη» της 3ης Μαρτίου καθώς θα διεξαχθούν ψηφοφορίες σε 14 πολιτείες με πολύ μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια και το Τέξας. Τότε θα έχει ψηφίσει το 37% των Δημοκρατικών, ποσοστό σημαντικό για να εξαχθούν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter