Πήραν μπροστά οι μηχανισμοί των δελφίνων – Πώς ο Μητσοτάκης επιχειρεί να ελέγξει τη «γαλάζια» ΚΟ

Μπορεί στο Μαξίμου να θέλουν να μετατοπίσουν την ατζέντα σε ζητήματα όπως η απελευθέρωση των απολύσεων στο δημόσιο (άρθρο 103), προτάσσοντας και τα υπόλοιπα άρθρα (16, 86, 24) που θέλουν να αλλάξουν στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, όμως στους πολίτες φαίνεται να υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, όπως έδειξε και η έρευνα της Metron Analysis, λόγω της μεγάλης ακρίβειας και της διευρυμένης ανασφάλειας.

Στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης οι δελφίνοι κινούνται συνεχώς, ωστόσο όλοι στο κυβερνών κόμμα συμφωνούν ότι σταθμός για τις πολιτικές εξελίξεις θα είναι η επερχόμενη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, όταν θα γίνει η στάθμιση του συσχετισμού δύναμης σε κοινωνικό, εσωκομματικό και πολιτικό επίπεδο μετά το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Στα «γαλάζια» παράταξη είναι γνωστό ότι μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και την αναβάθμιση του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πάρει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο στους «αρμούς του κόμματος», καθώς είχε χαθεί κρίσιμος χώρος

τους τελευταίους μήνες. Γι’ αυτό και προχωράει σε «άτυπη αξιολόγηση» των «γαλάζιων» βουλευτών, ζητώντας στοιχεία για την κοινοβουλευτική δράση τους αλλά και για τις κινήσεις τους στις εκλογικές περιφέρειές τους.

Αυτό που ονομάζεται «αξιολόγηση» δεν είναι τίποτε άλλο από τη διαδικασία με την οποία ο πρωθυπουργός θα ευνοήσει συγκεκριμένους υποψηφίους στις επόμενες εθνικές εκλογές, δηλαδή τους «εκλεκτούς» του. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους για τους οποίους στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί ανησυχία, καθώς δεκάδες βουλευτές της ΝΔ φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν, ενώ άλλοι θα ευνοηθούν από το πρωθυπουργικό σύστημα.

Από τις συγκεντρωτικές πρακτικές του Μαξίμου δεν έχει ξεφύγει ούτε η ΟΝΝΕΔ, καθώς και στη «γαλάζια» νεολαία υπάρχουν αναβρασμός και αδράνεια όπως και στο κόμμα και δεν έχουν επίσης οριστεί ακόμη οι ημερομηνίες για το συνέδριο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης συντηρεί τους υπάρχοντες συσχετισμούς σε κόμμα και νεολαία διότι θέλει να κερδίσει πολιτικό χρόνο ώστε να είναι πανίσχυρος όταν θα γίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες.

Συγκεντρωτισμός

Οι κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν σκοπό τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος ώστε, όταν φτάσει η επόμενη μέρα, οι δελφίνοι να είναι αποδυναμωμένοι. Γι’ αυτό και ο εκλεκτός του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, του κόμματος και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κ. Χατζηδάκης συγκεντρώνει ολοένα περισσότερες αρμοδιότητες πάνω του με σκοπό να ελέγχει κάθε δομή της «γαλάζιας» παράταξης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εισηγήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για πιο εντατικές ενημερώσεις υπουργών και βουλευτών, που αφορούν μια σειρά θεμάτων και απασχολούν την επικαιρότητα. Με τα λεγόμενα «φροντιστήρια» θέλει να διευρύνει την επιρροή του.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο Κ. Χατζηδάκης χτίζει από τώρα στενή ομάδα συνεργατών, ενώ σε ερώτηση που του τίθεται επανειλημμένως –τυχαία άραγε;– τελευταία για το εάν ενδιαφέρεται να γίνει πρόεδρος της ΝΔ μετά τον Κυρ. Μητσοτάκη δήλωσε παρών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ταξίαρχος που να μη θέλει να γίνει υποστράτηγος».

Η τακτική Δένδια

Σε ό,τι αφορά τον νούμερο ένα δελφίνο, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, προσπαθεί να χαράξει μια δική του στρατηγική προσαρμοσμένη στην επιθετική κίνηση του πρωθυπουργού να του αφαιρέσει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και να τις μεταφέρει στο Μαξίμου με τη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας. Ο υπουργός Άμυνας προσπαθεί να πάρει αποστάσεις σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται με την εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά, σε πεδία όπου η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική εσωκομματικά και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ν. Δένδιας, που επιδιώκει να συνομιλεί με «εθνικά ακροατήρια», είχε πει αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ότι το υπουργείο Εξωτερικών διαπραγματεύεται, ενώ «εμείς δεν διαπραγματευόμαστε, προστατεύουμε» (αναφερόμενος στον ρόλο του υπουργείου στο οποίο προΐσταται), βγάζοντας από πάνω του οποιαδήποτε ευθύνη σε σχέση με κάποια μελλοντική εξέλιξη.

Επίσης, πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας άφησε για άλλη μία φορά αιχμές για τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, τον οποίο έδειξε ως τον πολιτικά αρμόδιο για την ανθρωπιστική αποστολή-φιάσκο στη Λιβύη τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, τρεις Έλληνες στρατιωτικοί και δύο πολίτες. Τέλος, ο Ν. Δένδιας, αν και τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο επαφών, κυρίως σε επιχειρηματικό επίπεδο, θέλει πολύ δρόμο για να στήσει έναν σφιχτό μηχανισμό ώστε να διεκδικήσει την ηγεσία όταν έρθει η ώρα.

Ο αστάθμητος παράγοντας Σαμαράς

Απέναντι στέκεται ο Αντώνης Σαμαράς. Μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να απάντησε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Σκάι, 22/5) για το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί νέο κόμμα ότι «δεν με απασχολεί καθόλου, έχει τις απόψεις του, είναι εκτός της ΝΔ», όμως στην πραγματικότητα τα ραντάρ του Μαξίμου παρακολουθούν όλες τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος στο άρθρο του στα «Νέα» το προηγούμενο Σάββατο αποδόμησε ολιστικά τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική και στα ελληνοτουρκικά. Φαίνεται ότι ο Αντ. Σαμαράς σταθμίζει όλα τα δεδομένα, ενώ το περιβάλλον του θεωρεί ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός μπορεί να ενσαρκώσει τις ιδέες της τραμπικής Δεξιάς στην Ελλάδα.

Σταθμός για τις αποφάσεις του θεωρείται η ΔΕΘ, που αποτελεί κομβικό σημείο για εξελίξεις σε όλο το πολιτικό σύστημα. Οι ζυμώσεις που υπάρχουν στη δεξιά πολυκατοικία και η κινητικότητα του Αντ. Σαμαρά φαίνονται και από το γεγονός ότι θέση για τις εξελίξεις πήραν ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Πάνος Καμμένος και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο καθένας μπορεί να κρατάει διαφορετική στάση, αλλά και οι τρεις εναντιώνονται στις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης

Ηλεκτροσόκ τα χρέη για το ρεύμα – Κυβερνητικά σχέδια για mega επενδύσεις στην πλάτη της κοινωνίας

Συγκλονίζει η Καρυστιανού για τις «μαχόμενες μάνες» της Γάζας: «Η δική μας φωνή δεν συντάσσεται με το σκοτάδι»

Ιάσονας Λαλαούνης: Κάλεσμα στο Εφετείο αυτή τη Δευτέρα – Η Δικαιοσύνη να γίνει εργαλείο για να μην προστεθούν κι άλλοι στον κατάλογο

«Αμάρτησαν» για να θρέψουν με παράνομες επιδοτήσεις τα δικά τους παιδιά – Την Κυριακή στο Documento

Καιρός: Κυριακή με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη – Ποιες περιοχές αφορούν τα φαινόμενα