Πιθανή η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιοντσάνγκ

Πιθανή η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιοντσάνγκ

Η Νότια Κορέα πρότεινε σήμερα στη Βόρεια Κορέα να διεξαχθούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου την 9η Ιανουαρίου προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά το χέρι που έτεινε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συμμετοχής αθλητών στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάνγκ.

«Ελπίζουμε ότι η Νότια και η Βόρεια Κορέα θα μπορέσουν να καθίσουν πρόσωπο με πρόσωπο για να συζητήσουν όσον αφορά τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους αγώνες της Πιοντσάνγκ, καθώς για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων», ανέφερε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιόνγκ-γκιούν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Στην ομιλία του για τη νέα χρονιά ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανέφερε ότι ο δρόμος προς τον διάλογο ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ είναι «ανοικτός» κι εξέφρασε την πρόθεση να στείλει βορειοκορεάτες αθλητές να πάρουν μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο στη Νότια Κορέα.

Ωστόσο, ο Κιμ διατράνωσε ότι τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν.

Θετική η αντίδραση του Πεκίνου

Η Κίνα στηρίζει τη χρησιμοποίηση των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων από τη Βόρεια Κορέα και τη Νότια Κορέα για να γίνουν προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων τους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Νότια Κορέα θα φιλοξενήσει τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στην ΠιονγκΤσανγκ τον Φεβρουάριο. Όπως μεταδόθηκε, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε χθες ότι η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί να συζητήσει με τη Σεούλ για μία πιθανή συμμετοχή της στους ολυμπιακούς αγώνες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε ? ιν, χαιρέτησε την ομιλία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας για το νέο έτος, δίνοντας εντολή σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να αποκαταστήσουν γρήγορα συζητήσεις και να σχεδιάσουν μέτρα για τη συνέχεια, ώστε να γίνει δυνατή η συμμετοχή στους ολυμπιακούς αγώνες αποστολής της Βόρειας Κορέας.

«Σημειώσαμε τις θετικές πληροφορίες από τους ηγέτες των δύο κρατών και αυτό είναι καλό πράγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκενγκ Σουάνγκ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου. «Η Κίνα καλωσορίζει και στηρίζει και τις δύο χώρες να πάρουν ως ευκαιρία τους ολυμπιακούς αγώνες του 2018 για να κάνουν αποτελεσματικές προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων τους, να χαλαρώσουν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και να προωθήσουν την αποπυρηνικοποίησής της», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter