Πιτσιλής: «Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ»

Πιτσιλής: «Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ»

Τα παρεπόμενα των αποφάσεων του ΣτΕ για το πενταετές χρονικό περιθώριο φοροελέγχων έθιξε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας πως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο με τις δύο αποφάσεις του επί της ουσίας κατέστησε αδύνατο τον έλεγχο της πολυδαίδαλης λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στη λίστα Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1.727 ΑΦΜ, εκ των οποίων ο οικονομικός εισαγγελέας έδινε εντολές ελέγχου παλαιότερα στο ΣΔΟΕ και αργότερα στις υπηρεσίες της ΑΔΑΕ. «Με τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ κατέστη αδύνατη» αποσαφήνισε ο κ. Πιτσιλής, διευκρινίζοντας όμως ότι έλεγχος μπορεί να διεξαχθεί σε περιπτώσεις που παρουσιάζουν μεγάλες κεφαλαιακές αποκλίσεις κατά την τριετία 2005 – 2007 και οι οποίες προκαλούν ποινικό ενδιαφέρον. Λόγου χάρη, αν το χαρτοφυλάκιο κάποιου που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα είναι Χ κατά το 2005 και κατά το 2006 το Χ έχει μεγιστοποιηθεί, τότε δεν θα αποφύγει τον έλεγχο.

Συνολικά, από τις 1.727 υποθέσεις έχουν βγει 807 εντολές ελέγχου, με τους 500 εξ αυτών να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οι υπόλοιπες 920 έχουν επιστρέψει στην Οικονομική Εισαγγελία. «Όσες υποθέσεις μπορούσαμε να κρατήσουμε, τις κρατήσαμε» υποστήριξε ο κ. Πιτσιλής και υπογράμμισε ότι έχουν δρομολογηθεί έλεγχοι για αρκετές υποθέσεις που αφορούν και τη λίστα Μπόργιανς.

Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε, επίσης, ότι «η φοροδιαφυγή αλλάζει προφίλ», με δεδομένο ότι πλέον έχουν επικρατήσει τα νέα μέσα ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Τα χρήματα δεν μπαίνουν στο τραπεζικό σύστημα» διαπίστωσε, τονίζοντας πως η ΑΑΔΕ πρέπει να εναρμονίσει γρήγορα το «οπλοστάσιό» της με τις νέες μορφές και διόδους φοροδιαφυγής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter