Πιτσιλής: Πρώτη προτεραιότητα οι έλεγχοι της Λίστας Λαγκάρντ

Πιτσιλής: Πρώτη προτεραιότητα οι έλεγχοι της Λίστας Λαγκάρντ

Όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές δεν αποκλείουν τους ελέγχους εφόσον υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών δήλωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι έλεγχοι που αφορούν την λίστα Λαγκάρντ αλλά και την λίστα Μπόργιανς αποτελούν βασική προτεραιότητα της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων σύμφωνα με όσα δήλωσε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

‘Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε οι έλεγχοι αυτοί «έχουν προτεραιοποιηθεί μαζί με τις υπόλοιπες εισαγγελικές παραγγελίες» και πλέον «συσχετίζονται και με το λογισμικό» που έχει στην διάθεση της η αρχή. Σημείωσε ότι «οι έλεγχοι αυτού του είδους είναι χρονοβόροι» όμως «επιταχύνεται η διαδικασία». Όπως ανέφερε ο Γ.Πιτσιλής παλιότερα «ένας έλεγχος μπορούσε να κρατήσει 8 με 10 μήνες» ενώ σήμερα «με το λογισμικό μένουμε στις κινήσεις που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα ζητήματα της παραγραφής των αδικημάτων και τις φερόμενες ως απαιτήσεις των δανειστών για το θέμα, ο Γ.Πιτσιλής επισήμανε ότι «η συμφωνία με τους ξένους δεν αποκλείει τον έλεγχο υποθέσεων εφόσον υπάρχει θέμα ποινικό» και συνολικά το θέμα «μπήκε σε μια πολύ πιο σωστή βάση από την αρχική πρόταση των δανειστών». Παράλληλα όμως επισήμανε ότι «ο κώδικας φορολογικής διαδικασίας έχει δύο διατάξεις για παραγραφή πενταετίας και εικοσαετίας» και «εκκρεμεί στο ΣτΕ το ερώτημα του ποιες από αυτές τις υποθέσεις είναι ζωντανές».

Ο Γ.Πιτσιλής ήταν θετικός στην συμβολή της αρχής σε περιπτώσεις ανάγκης διασταύρωσης στοιχείων με βάση όσα θα προκύπτουν από τις διαδικασίες της εξεταστικής για την υγεία. Πάντως επισήμανε ότι «εξ όσων γνωρίζω υπάρχει δικαστική προδικασία» και πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δώσει τα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί στον εισαγγελέα διαφθοράς.​

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter