Πιτσιόρλας για Ελληνικό: Ούτως ή άλλως το έργο θα γίνει με σεβασμό στις αρχαιότητες (Video)

Πιτσιόρλας για Ελληνικό: Ούτως ή άλλως το έργο θα γίνει με σεβασμό στις αρχαιότητες (Video)

«Οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν εμποδίζει σε τίποτα την υλοποίηση του έργου», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας σχετικά με το Ελληνικό αποκλείοντας να «παραχωθούν» οι αρχαιότητες.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, για το αν υπάρχουν αρχαιότητες στο Ελληνικό και τι αξία μπορεί να έχουν, «δεν θα αποφασίσω ούτε εγώ ως πολιτικός, ούτε εσείς ως δημοσιογράφοι».

Σημείωσε πως οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρει το ΚΑΣ δεν εμποδίζει την υλοποίηση του έργου προσθέτοντας πως είναι γνωστό πως στο χώρο υπάρχουν αρχαιότητες. «Πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία στην οποία το ΚΑΣ γνωμοδοτεί και θα πρέπει να αφεθεί μόνον του να καταλήξει στο πόρισμά του», συμπλήρωσε.

«Εάν το ΚΑΣ πει πως για κάποια περιοχή χρειάζεται μια αυξημένη προσοχή θα πρέπει να γίνει το έργο δείχνοντας προσοχή σε μια συγκεκριμένη περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας οι επενδυτές έχουν λάθος στο εξής: «Αν βρεθούν αρχαιότητες στη διαδικασία εκσκαφών θα ακολουθηθεί αναγκαστικά μια διαδικασία, είτε έχει κηρυχτεί ο χώρος (ως αρχαιολογικός) είτε όχι. Αυτό δεν αποφεύγεται. Αν κάποιος πει πως αν βρεθούν αρχαιότητες θα τις παραχώσουμε, κάνει λάθος» .

Όπως είπε «το θέμα έχει φορτιστεί γιατί υπάρχουν αντιλήψεις λανθασμένες γιατί κουβαλάμε ένα παρελθόν όπου δεν έχουμε δείξει την απαραίτητη επιμέλεια σε τέτοια θέματα».

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε λανθασμένες και τις δύο απόψεις: Μην αγγίζετε τίποτα και μην δίνεται σημασία σε τίποτα.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το θέμα των αρχαιολογικών περιοχών θα πρέπει να εμπνευστεί από την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων.

«‘Έχουμε μια αυστηρή νομοθεσία για τις αρχαιότητες -και καλώς είναι αυστηρή- έχουμε μια νεότερη νομοθεσία που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Κατά τη γνώμη μου και τα δύο πρέπει να εναρμονιστούν. Κάποιες αρχές διαβούλευσης που υπάρχουν στην περιβαλλοντική νομοθεσία πρέπει να επεκταθούν και στα θέματα τα αρχαιολογικά».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter