«Πλακάκια» τα έκαναν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ για τον έλεγχο του ΑΣΕΠ

«Πλακάκια» τα έκαναν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ για τον έλεγχο του ΑΣΕΠ

Για πρώτη φορά χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγεται πρόεδρος του ΑΣΕΠ, της Αρχής που αναλαμβάνει την περιφρούρηση του αξιοκρατικού χαρακτήρα των προσλήψεων στο δημόσιο. Νέος πρόεδρος είναι ο Θάνος Παπαϊωάννου, δικηγόρος, πρώην γραμματέας της Βουλής και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα η πρόταση του Κωνσταντίνου Τασούλα για τον κ. Παπαϊωάννου συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία 3/5 στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής σε σύνολο 25 μελών λαμβάνοντας 13 ψήφους από τη ΝΔ και δύο από το ΚΙΝΑΛ, παρά τις αντιδράσεις του προηγούμενου διαστήματος…

«Παρωδία» και «πρακτικές του πελατειακού κράτους της Δεξιάς» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλο αυτό μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε απαρατήρητο ακόμη και από βουλευτές της Ν.Δ.

Σε θέση αντιπροέδρου εξελέγη ο νυν σύμβουλος του ΑΣΕΠ Ελευθέριος Μακρυλάκης, ενώ σε θέσεις συμβούλων εξελέγησαν οι 1) Χάιδω Χαρμπίλη, πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων, 2) Μαρία Γκότση, πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων, 3) Ευαγγελία Λαχάνη, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Τράπεζας, 4) Παναγιώτης Καρκατσούλης, δικηγόρος, 5) Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος, γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών και 6) Γιώργος Δίελλας, ειδικός επιστήμονας στο ΑΣΕΠ.

Οι κενωθείσες θέσεις (αντιπροέδρου και συμβούλου) αναμένεται να καλυφθούν με νέα απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής»,  ο Θ. Παπαϊωάννου διετέλεσε γενικός γραμματέας της Βουλής επί προεδρίας Πετσάλνικου και Μεϊμαράκη, ενώ ήταν και συμμαθητής του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη. Μάλιστα για εκείνον υπήρξε ειδική ρύθμιση στο τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για επανατοποθέτηση των ήδη υπηρετούντων μελών του ΑΣΕΠ.

Όπως επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα, στο ΑΣΕΠ διορίστηκαν ως σύμβουλοι οι:

* Παναγιώτης Καρκατσούλης: ο πρώην «καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου», αφού έγινε βουλευτής με το Ποτάμι, μεταπήδησε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. με αρμοδιότητα τη Δημόσια Διοίκηση.

* Γιώργος Διέλλας: συνεργάτης του γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου και ειδικός επιστήμονας στο ΑΣΕΠ.

Ακόμα επελέγησαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων ο Θανάσης Παπαϊωάννου ως νέος πρόεδρος, ο Λευτέρης Μακρυλάκης ως αντιπρόεδρος και ως σύμβουλοι οι Χάιδω Χαρμπίλη, πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων)], Ευαγγελία Λαχάνη, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Τράπεζας, και Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών. Σε επόμενη συνεδρίαση θα συμπληρωθούν οι θέσεις ενός αντιπροέδρου και ενός συμβούλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Παρωδία, δεν ακολουθούμε

Αναλυτικά η δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δ. Βίτσα-Ν. Βούτση-Ό. Γεροβασίλη-Γ. Κατρούγκαλου για την Επιλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Έξι Συμβούλων του ΑΣΕΠ:

Η φιλοσοφία ίδρυσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών προϋποθέτει επιλογή των διοικήσεων τους μέσω ευρύτερων συναινέσεων σε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και κοινής αποδοχής, κάτι το οποίο σεβάστηκαν σε μεγάλο βαθμό όλες οι κυβερνήσεις μέχρι το 2019.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εδώ και δύο χρόνια επιδίδεται σε μια διαρκή και απροκάλυπτη  προσπάθεια υποβάθμισης,  ελέγχου και χειραγώγησης  των Ανεξάρτητων Αρχών. Αποκορύφωμα της ακραία διχαστικής και παλαιοκομματικής πρακτικής της κυβέρνησης των «Αρίστων» αποτελούν οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για την άλωση του ΑΣΕΠ, της  συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής που  είναι συνυφασμένη με την εμπέδωση των κανόνων αξιοκρατίας, ισότητας και διαφάνειας στη στελέχωση του δημόσιου τομέα. Οξύνοντας τις αντιθέσεις η Νέα Δημοκρατία σήμερα, κατά την επιλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Έξι Συμβούλων του ΑΣΕΠ, όχι μόνο δεν επεδίωξε οποιαδήποτε συναίνεση αλλά οδήγησε όλα τα υπόλοιπα κόμματα -πλην ΝΔ και ΚΙΝΑΛ- να καταψηφίσουν τις προτάσεις της.

Μετά την ψήφιση της  αντισυνταγματικής και  φωτογραφικής   διάταξης, με την οποία δίνεται η  δυνατότητα  επανατοποθέτησης των ήδη υπηρετούντων μελών του ΑΣΕΠ  προκειμένου να βολευτούν οι αρεστοί της ΝΔ για μια ακόμη πλήρη θητεία, ακολούθησε η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής προς την διάσκεψη των Προέδρων, η οποία αγνοεί  προκλητικά όχι μόνο τις προτάσεις τα αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις προτάσεις της ίδιας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρόταση – προφανώς στο πλαίσιο αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης… – περιλαμβάνει εν ενεργεία κομματικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Προφανώς η συγκεκριμένη μεθόδευση δεν είναι τυχαία. Αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού που έχει προαναγγείλει η  κυβέρνηση για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων  της δημόσιας διοίκησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σεβάστηκε απόλυτα τους θεσμούς και ειδικά όσον αφορά στο ΑΣΕΠ προχώρησε στην ουσιαστική ενδυνάμωσή του, ενώ  θεσμοθέτησε την εμπλοκή του σε πλήθος διαδικασιών αξιολόγησης και επιλογής διευθυντικών στελεχών της διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έφερε το ΑΣΕΠ παντού. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη το απαξιώνει πλήρως επιδιώκοντας την επαναφορά του γνωστού κομματικού κράτους της δεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα ακολουθήσει σε αυτή την παρωδία. Προφανώς αυτό δεν έχει να κάνει – μόνο –  με συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάποιοι  από αυτούς που περιλαμβάνονται στην εισήγηση του Προέδρου της Βουλής,  πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις  για τις συγκεκριμένες θέσεις. Το θέμα είναι αμιγώς θεσμικό. Η ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διάρρηξη του ισχυρού πολιτικού και κοινωνικού συμβολαίου που έχει συναφθεί και τηρείται επί σειρά ετών στον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών. Δυστυχώς η ΝΔ και όσοι συνεργάζονται μαζί της, υπονομεύουν την ανεξαρτησία τους και νομιμοποιούν τις  παρεμβάσεις  της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο τους.  Οι  υποτιθέμενοι υπερασπιστές της ανεξαρτησίας των θεσμών, της αριστείας και της αξιοκρατίας, επαναφέρουν στη χώρα τις  γνωστές πρακτικές του πελατειακού κράτους της Δεξιάς.

Ζαχαριάδης: Μητσοτάκης και Βορίδης δεν σεβάστηκαν ούτε το ΑΣΕΠ

Διαβάστε τη δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Επί δύο χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιδεικνύει πρωτοφανή  περιφρόνηση στις αρχές και στους κανόνες λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, λειτουργώντας με αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, αλαζονική και ιδιοκτησιακή  συμπεριφορά. Σήμερα έκαναν ένα ακόμη βήμα.

Η ΝΔ σε συνεργασία με  το ΚΙΝΑΛ, στη σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής,  επέλεξαν νέο Πρόεδρο,  νέο Αντιπρόεδρο και έξι  συμβούλους του ΑΣΕΠ αποκλειστικά της δικής τους επιλογής, αποκλείοντας από τη διαδικασία την αξιωματική αντιπολίτευση, τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου αλλά και  πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις της ίδιας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ!

Η συγκεκριμένη μεθόδευση  συνιστά τεράστιο θερμικό ατόπημα και πρωτοφανή ύβρι απέναντι στους  συμπολίτες μας, που βλέπουν τη χώρα να απομακρύνεται από τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και  αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα  και να επανέρχεται στις γνώριμες πρακτικές του κομματικού κράτους της δεξιάς περασμένων δεκαετιών.

Επιφέρει ταυτόχρονα, μεγάλο πλήγμα στο κύρος του ΑΣΕΠ, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής,  που είναι συνυφασμένη με τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της αξιοκρατίας  στη στελέχωση του δημοσίου τομέα.

Επί δεκαετίες η επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας στηρίχθηκε στην ευρεία πολιτική συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αυτό το ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης έσπασε σήμερα με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Και βέβαια, από την αυταρχική και αντιθεσμική κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό.  Ο προβληματισμός  αφορά κυρίως το ΚΙΝΑΛ. Ως πότε θα  συνεχίσει να βάζει πλάτη στην διαρκή και  επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να κατεδαφίσει τις μεγάλες θεσμικές τομές  και κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης; Ως πότε θα βάζει πλάτη στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να γκρεμίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ προώθησε τις περασμένες δεκαετίες; Συμφωνούν όλοι στο ΚΙΝΑΛ με αυτή την συμπόρευση;

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης με εκτελεστικό βραχίονα τον κ. Βορίδη θέλουν να κηρύξουν  το τέλος της μεταπολίτευσης και ότι αυτή συμβολίζει στο επίπεδο των πεδίο των συναινέσεων σε θεσμικό επίπεδο. Η χώρα δεν έχει ιδιοκτήτες, το Μαξίμου και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν διαχρονικά μόνο ενοικιαστές. Θα πρέπει να συμφιλιωθούν όλοι, ακόμα και αυτοί που όψιμα ανακάλυψαν τις αρετές του κοινοβουλευτισμού, με την ιδέα ότι από τη μέρα που αναλαμβάνεις μια ευθύνη διακυβέρνησης αρχίζει να μετρά αντίστροφα η ώρα που θα φύγεις. Το τσαλάκωμα των θεσμών, η κομματικοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών και η αντιθεσμική συμπεριφορά αφήνει βαρύ αντιδημοκρατικό στίγμα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter