Πλαστά δάνεια Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπουργείου Πολιτισμού: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση, εντοπίστηκαν και άλλα εικονικά δάνεια

Πλαστά δάνεια Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπουργείου Πολιτισμού: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση, εντοπίστηκαν και άλλα εικονικά δάνεια

Oλοκληρώθηκε η τακτική ανάκριση αναφορικά με την αναφορικά με την υπόθεση των εικονικών δανείων που χορηγούσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, κατά την περίοδο 2012-2014, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείο Πολιτισμού, με βάση την ενημέρωση από τον πληρεξούσιο δικηγόρο Χάρη Λαδή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λαδή «…με την περάτωση της τακτικής ανάκρισης… επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων τέλεσης των καταγγελλομένων από τους μηνυτές σοβαροτάτων κακουργηματικών πράξεων σε βάρος του Ταμείου».

Μάλιστα όπως προέκυψε από την εξέταση δεκάδων ακόμη υπαλλήλων κατά την ανάκριση, «το συνολικό ποσό της κακουργηματικής υπεξαίρεσης σε βάρος του Ταμείου ανήλθε – σύμφωνα με το συνταχθέν από την ανακρίτρια διαφθοράς κατηγορητήριο – στο ποσό των 282.000 ευρώ μόνο για τη διετία 2012-2014».

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία εκθέτει την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τους χειρισμούς της στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ καταρρίπτεται και το αφήγημα περί «συνδικαλιστικών διώξεων» που είχε υιοθετήσει η πλευρά των κατηγορούμενων για την υπόθεση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνει ότι η

«περάτωση της ανάκρισης δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και εγείρει σαφείς ευθύνες, πολιτικές και συνδικαλιστικές».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον νομικό σύμβουλο των 21 μελών του συλλόγου μας (βλ. συνημμένο), ολοκληρώθηκε η τακτική ανάκριση που είχε παραγγελθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ). Από την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας επιβεβαιώνεται η εκταμίευση σωρείας δανείων και βοηθημάτων ύψους 282.000 ευρώ, στο όνομα συναδέλφων και συναδελφισσών από όλη την Ελλάδα που είχαν πλήρη άγνοια. Απομένει στη συνέχεια της διαδικασίας η δικαιοσύνη να αποφανθεί και για το ποια πρόσωπα ωφελήθηκαν από την υπεξαίρεση.

Οι ποινικές διώξεις για βαρύτατες αξιόποινες πράξεις, βάσει μιας πληθώρας στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, τόσο εγγράφων, όσο και δεκάδων μαρτυρικών καταθέσεων, δικαιώνει τόσο τους 21 προσφεύγοντες συναδέλφους και συναδέλφισσες μέλη του Συλλόγου μας, όσο και τον Ενιαίο Σύλλογο που, με απόφαση του ΔΣ από το 2018, είχε συμφωνήσει να συμπαρασταθεί στους αδίκως εμπλεκομένους στην υπόθεση συναδέλφους και συναδέλφισσές μας.

Η περάτωση της ανάκρισης δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και εγείρει σαφείς ευθύνες, πολιτικές και συνδικαλιστικές.

Σαφείς πολιτικές ευθύνες έχει η νυν Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία από τους πρώτους μήνες της θητείας της εκδίωξε την πρώην Διευθύντρια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, καθώς και το ΔΣ, που βοήθησαν τη δικαιοσύνη στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής και συνεχίζει να τους στοχοποιεί με αλλεπάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες. Σαφείς πολιτικές ευθύνες έχει, επίσης, για την επιλογή της «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, με την έκδοση ΚΥΑ που δίνει στον διορισμένο Εκκαθαριστή τη δυνατότητα να απολύει εργαζόμενους ή να τους θέτει σε «αναστολή σύμβασης εργασίας», αλλά και τη δυνατότητα να «ανασυστήσει φακέλους», και ειδικά τους φακέλους των αποφάσεων ΔΣ για τα δάνεια, για τα οποία ελέγχονται πρόσωπα για κακουργηματικές πράξεις.

Σαφείς συνδικαλιστικές ευθύνες προκύπτουν για την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που είχε διαχρονικά την ευθύνη λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Ωστόσο, στις ανακοινώσεις που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν υπάρχει ούτε ίχνος αυτοκριτικής για την παθογένεια που εξελίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας και γύρω από αυτό. Καμία αυτοκριτική για τη συκοφάντηση που αυτή η υπόθεση προκαλεί στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, τη στιγμή που στοιχειοθετείται ότι δημόσιο χρήμα εξαφανίστηκε στο όνομα των εργαζομένων σε ένα Ταμείο του οποίου Πρόεδρος ήταν εξ ορισμού ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ή άλλο πρόσωπο που υποδεικνυόταν από την ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Καμία διάθεση συγνώμης απέναντι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που τα ονόματά τους ενεπλάκησαν εν αγνοία τους.

Καμία διάθεση συγγνώμης από την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που στήριξε απόλυτα και διαχρονικά τον επί σχεδόν 20 χρόνια Διευθυντή του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, ο οποίος σήμερα παραδέχεται την εμπλοκή του στην υπόθεση των δανείων. Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο 2018 η ΠΟΕ ΥΠΠΟ, με απόφαση της πλειοψηφίας της και ενώ ο Ενιαίος Σύλλογος είχε διαχωρίσει τη θέση του αιτιολογημένα, προέβη σε κατάληψη των γραφείων του Ταμείου με αίτημα να παραμείνει αυτό το πρόσωπο ως Διευθυντής στο ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ. Θυμίζουμε επίσης ότι στελέχη της ΔΗΣΥΠ, που έχει την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, πήγαν ως μάρτυρες κατηγορίας σε αγωγή που έκανε ο πρώην Διευθυντής του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, που σήμερα παραδέχεται την εμπλοκή του, ενάντια σε δύο συναδέλφους από αυτούς που έφεραν στο φως τη δύσοσμη υπόθεση των δανείων.

Επίσης, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε τη σιγή ιχθύος που τηρούν για το άδηλο μέλλον του παιδικού σταθμού και των κατασκηνώσεων που η σημερινή πολιτική ηγεσία επιμένει να μην τα εντάσσει στην δομή του Υπουργείου Πολιτισμού. Την προκλητική αδιαφορία για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του Ταμείου και του βρεφονηπιακού σταθμού που για είκοσι και πλέον χρόνια μεγάλωναν τα παιδιά μας, για να βρεθούν εν μία νυκτί στον δρόμο, με τις αποφάσεις του εκκαθαριστή για «αναστολή εργασίας», χωρίς μισθό, χωρίς αποζημίωση, χωρίς ταμείο ανεργίας και χωρίς καμία στήριξη εν μέσω πανδημίας. Η συμπαράστασή μας είναι αμέριστη και καλούμε όλους τους συναδέλφους να τους στηρίξουμε εμπράκτως.

Η δικαιοσύνη τώρα καλείται να βρει, πέρα από εκ των υστέρων επινοημένους ισχυρισμούς, ποιοι από τους έχοντες την ευθύνη διαχείρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων, και μάλιστα διαχρονικά, το χρησιμοποίησαν για να προσποριστούν παράνομα χρηματικά οφέλη, αξιοποιώντας δομές που ενώ φτιάχτηκαν για να καλύπτουν ανάγκες εργαζομένων, όπως ο παιδικός σταθμός, οι κατασκηνώσεις και η χορήγηση βοηθημάτων και δανείων, μετατράπηκαν σε μέσο για την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών.

Ο Ενιαίος Σύλλογος εξαρχής έχει ζητήσει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής και θα στηρίξει τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που προσέφυγαν και τώρα δικαιώνονται, και στη συνέχεια τη διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Λιώνης Δέδες Γκότσης Στάθης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του πληρεξούσιου δικηγόρου Χάρη Λαδή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΔΑΝΕΙΑ

ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.

Με την περάτωση της τακτικής ανάκρισης που ξεκίνησε κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς 22 υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με την υπόθεση της έγκρισης και εκταμίευσης σωρείας δανείων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Υπουργείου στο όνομα και εν αγνοία τους, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων τέλεσης των καταγγελλομένων από τους μηνυτές σοβαροτάτων κακουργηματικών πράξεων σε βάρος του Ταμείου.

Μετά την εξέταση και δεκάδων ακόμα υπαλλήλων που ομοίως εμφανίζονταν να έλαβαν ανύπαρκτα δάνεια και βοηθήματα, το συνολικό ποσό της κακουργηματικής υπεξαίρεσης σε βάρος του Ταμείου ανήλθε – σύμφωνα με το συνταχθέν από την ανακρίτρια διαφθοράς κατηγορητήριο – στο ποσό των 282.000 ευρώ μόνο για τη διετία 2012-2014. Περαιτέρω, με την άσκηση ποινικής δίωξης για τις βαρύτατες αξιόποινες πράξεις της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς και της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Ταμείου, αναδεικνύεται η πραγματική διάσταση της υπόθεσης, που φαίνεται να υπερβαίνει την ηθική και νομική δικαίωση των μηνυτών για την υπόθεση των ανύπαρκτων δανείων.

Ειδικότερα, η ομολογία εκ στόματος του διευθυντή του Ταμείου περί σοβαροτάτων παρατυπιών κατά τη διαδικασία της δήθεν “δανειοδότησης” των υπαλλήλων έναντι οικονομικών οφελών εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα σε σχέση με τις ευθύνες εκείνων των προσώπων – δημοσίων λειτουργών που επέτρεψαν τις συνομολογηθείσες παρατυπίες ή συμμετείχαν σε αυτές. Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα υπεράσπισης κάθε κατηγορουμένου, είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα αξιολογήσει στη συνέχεια ορθά τόσο την ξαφνική επινόηση ως “ηθικού αυτουργού” ενός αποβιώσαντος υπαλλήλου, όσο και τις αντικρουόμενες απόψεις των κατηγορουμένων, προβαίνοντας σε ορθό καταμερισμό των ευθυνών.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Χάρης Λαδής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter