Πλαστά κι αγύριστα δάνεια στο υπουργείο Πολιτισμού

Πλαστά κι αγύριστα δάνεια στο υπουργείο Πολιτισμού

Εισαγγελικές έρευνες και ποινικές διώξεις στο ταμείο αλληλοβοηθείας των υπαλλήλων 

Δύο έγγραφα ντοκουμέντα αναφορικά με τη χορήγηση άτοκου δανείου και βοηθήματος σε υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού από το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) δημοσιεύει σήμερα το Documento. Πρόκειται για δύο αποδείξεις του ταμείου με τις οποίες υπάλληλος του υπουργείου φέρεται να έλαβε χρηματικό βοήθημα ύψους 1.500 ευρώ και δάνειο επίσης 1.500 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2014, δίχως όμως ο ίδιος να το γνωρίζει! Είναι μόνο μία από τις δεκάδες περιπτώσεις χορήγησης δανείων και οικονομικών βοηθημάτων ύψους 200.000 ευρώ, για την οποία η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε πρόσφατα ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Ο εν λόγω υπάλληλος φέρεται από τα επίσημα στοιχεία που τηρούνταν στο χειρόγραφο βιβλίο πρωτοκόλλου του ΤΑΥΠΥΠΠΟ να έκανε αίτηση για «λήψη δανείου και οικονομικού βοηθήματος» το 2013. Τον Ιανουάριο του 2014, όπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα, το ΔΣ του ταμείου ενέκρινε το αίτημά του. Στις 10 Φεβρουαρίου ο υπάλληλος φέρεται, σύμφωνα με τις αποδείξεις που βρέθηκαν στο ΤΑΥΠΥΠΠΟ, να έχει υπογράψει τόσο για το δάνειο όσο και για το οικονομικό βοήθημα. Ο ίδιος ωστόσο φέρεται να μη γνώριζε τίποτε. Μάλιστα πριν από έναν χρόνο ο συγκεκριμένος υπάλληλος απευθύνθηκε σχετικά προς το ΤΑΥΠΥΠΠΟ και έκπληκτος αντιλήφθηκε ότι εμφανιζόταν να έχει λάβει τα χρήματα αυτά και να έχει υπογράψει μάλιστα και τις σχετικές αποδείξεις.

Ποινική δίωξη και σε γνωστούς συνδικαλιστές

Η υπόθεση αυτή μαζί με δεκάδες άλλες ερευνήθηκε από τους εισαγγελείς Διαφθοράς έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα δήθεν δικαιούχων, τις οποίες όμως δεν είχαν υποβάλει ποτέ. Επειτα από έρευνα μηνών οι εισαγγελείς Διαφθοράς άσκησαν ποινική δίωξη σε 17 πρόσωπα τα οποία είχαν διατελέσει μέλη του ΔΣ του ΤΑΥΠΥΠΠΟ κατά τη χρονική περίοδο 2012-14. Μεταξύ αυτών, γνωστοί συνδικαλιστές του υπουργείου με πάνω από δύο δεκαετίες παρουσίας στα δρώμενα.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης και ασκήθηκαν αφού πρώτα οι εμπλεκόμενοι είχαν δώσει ανωμοτί εξηγήσεις καθώς είχαν κληθεί ως ύποπτοι για τη διάπραξή τους. Οπως προέκυψε από την έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς, τα χρήματα ενθυλάκωναν κάποια από τα διωκόμενα μέλη του ΔΣ, τα οποία είχαν λόγο εκ της θέσεώς τους. Αλλωστε οι υπάλληλοι που φέρονται να είχαν λάβει τα χρήματα διαβεβαίωσαν τις εισαγγελικές αρχές ότι ουδέποτε έλαβαν τα ποσά που είχαν εκταμιευτεί, τα οποία άγγιξαν τις 200.000 ευρώ. Η υπόθεση ανατέθηκε πλέον σε ανακριτή Διαφθοράς, ενώ έχει συσχετιστεί και με την ομαδική μήνυση που έχουν καταθέσει 22 από τους φερόμενους ως δανειολήπτες καθώς και με ατομικές μηνύσεις δανειοληπτών.

Δεύτερη εισαγγελική έρευνα για 45,5 εκατ. ευρώ

Δεν είναι όμως η μόνη υπόθεση του ΤΑΥΠΥΠΠΟ την οποία ερευνά η Δικαιοσύνη. Ηδη οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν την οικονομική λειτουργία του ταμείου συνολικά την περίοδο 2005-16. Ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) πραγματοποίησαν διαχειριστικό έλεγχο στο ΤΑΥΠΥΠΠΟ τον Μάιο του 2017. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας κατέδειξαν κακοδιαχείριση ετών από τις τότε διοικήσεις. Ειδικότερα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν «πληρωμές για δαπάνες μη νόμιμες και εκτός σκοπού του Ταμείου» ύψους 45,5 εκατ. ευρώ, καθώς και συνολικά 22 ευρήματα τα οποία σχετίζονταν μεταξύ άλλων με «αποδοχή εκ μέρους του Ταμείου επιχορηγήσεων από την ΠΟΣΥΠΟ που αντίκεινται στον νόμο και στους σκοπούς του Ταμείου», «επιβάρυνση των δαπανών του Ταμείου με το κόστος μηχανογράφησης», «αδικαιολόγητη αύξηση του Λογαριασμού H/WΗ/Υ, Γραφικής ύλης και Ειδών Γραφείου» κ.λπ.

Εκκαθάριση και αποπομπή της διευθύντριας

Την ίδια ώρα αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει στους διαδρόμους του υπουργείου Πολιτισμού η στάση της νυν υπουργού. Αρχαιολόγος το επάγγελμα, η Λίνα Μενδώνη διετέλεσε γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ από τον Μάρτιο του 1999 έως και τον Μάρτιο του 2004 αλλά και την επίμαχη περίοδο που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, από το 2009 έως και το 2015. Διάστημα ικανό, με λίγα λόγια, να γνωρίζει καλά τα κατατόπια και τα συστήματα εξουσίας, όπως ψιθυρίζεται.

Παρά τις εισαγγελικές έρευνες και τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η Λ. Μενδώνη απέπεμψε με φωτογραφική διάταξη την πρώην διευθύντρια του ταμείου λίγο αφότου ανέλαβε τον υπουργικό θώκο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηταν ένα πρόσωπο που έπαιξε κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη «δύσοσμων» υποθέσεων του ταμείου. Επιπλέον η υπουργός αποφάσισε να θέσει το ΤΑΥΠΥΠΠΟ υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, ενώ παράλληλα τοποθέτησε πασίγνωστο συνδικαλιστή –με τον οποίο βρίσκονταν στο ΠΑΣΟΚ–, με χρόνια παρουσίας στη διοίκηση του ταμείου σε ομάδα εργασίας με κεντρικό ρόλο «για τον έλεγχο συνθηκών εργασίας καθώς και των κτιριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών» του υπουργείου. Οι ποινικές διώξεις ωστόσο που ασκήθηκαν εκθέτουν τη Λ. Μενδώνη για τις επιλογές της –σε περίπτωση που η εν λόγω επιτροπή χρειαστεί οικονομική συναλλαγή για ενοικίαση, αγορά ή οτιδήποτε άλλο πώς θα έχει την υπογραφή ενός διωκόμενου;–, όπως επίσης γενικότερα την κυβέρνηση της ΝΔ. Η ίδια μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Documento έχει ενημερωθεί και εγγράφως για όλα αυτά, δίχως όμως να έχει δείξει προς το παρόν καμία διάθεση αλλαγής στάσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter