Στα Χανιά

Πλατανιάς: Την πρόσληψη φυλάκων σε δύο μνημεία της περιοχής ζητά ο δήμαρχος

Την ανάγκη να καταστούν επισκέψιμα δύο σημαντικά, αναστηλωμένα μνημεία της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά με την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού ειδικότητας φυλάκων αρχαιολογικών χώρων ζητά με επιστολή του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων η οποία κοινοποιείται στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους Βουλευτές Χανίων ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Πρόκειται για τον παλαιοχριστιανικό ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή της Δημοτικής Ενότητας Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Κρήτης, το οποίο διασώζεται ολόκληρο σήμερα, όπως τότε που κατασκευάστηκε, κατά την εποχή του Ιουστινιανού, τον 6ο μ.Χ. αιώνα και για το μεσοβυζαντινό ναό της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Μουσούρων, μεταξύ των οικισμών Αλικιανού και Κουφού, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως 'Αη Κυρ Γιάννης, από το όνομα του κτήτορά του, Οσίου Ιωάννη του Ξένου και Ερημίτη που έκτισε το ναό περί το 1030 μ.Χ.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Μαλανδράκης, «τα προαναφερόμενα τοπόσημα και υπερτοπικής σημασίας μνημεία του Δήμου μας θα μπορούσαν και θα όφειλαν να καταστούν επισκέψιμα για το κοινό, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης αυτών έχουν ολοκληρωθεί από την υπηρεσία σας, ωστόσο, το ζήτημα της λειτουργίας των χώρων εκκρεμεί μέχρι σήμερα, αφού δεν προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης του απαιτούμενου για το σκοπό αυτό, προσωπικού».

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο δήμαρχος Πλατανιά αναφέρει: «Θεωρούμε αναποτελεσματικό, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, να παραμένει αναξιοποίητος ο ιστορικός και πολιτισμικός μας πλούτος, πολύ περισσότερο, όταν έχουν δαπανηθεί σημαντικοί δημόσιοι πόροι για την προστασία και διατήρησή τους και ιδιαίτερα από τη στιγμή που η σωστή ανάδειξη και προβολή τους θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πόλο ανάπτυξης τόσο για το Δήμο μας, όσο και ευρύτερα για το Νομό μας».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.