Πλειστηριασμοί: Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έπεσε σαν βόμβα

Πλειστηριασμοί: Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έπεσε σαν βόμβα

Στα νύχια των funds λοιπόν οι δανειολήπτες μετά την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αρεοπαγιτών…

Που στηρίχθηκε αυτή η κρίση-γροθιά στην κοινωνία και την οικονομία θα το γνωρίζουμε σε ένα μήνα από τώρα. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι οι συνέπειες από αυτή τη δικαστική κρίση και αυτές είναι τεράστιες! Μείζον θέμα εγείρεται με την ταχύτητα αντίδρασης των ράθυμων απέναντι στις υπόλοιπες δικαστικές υποθέσεις Αρειοπαγιτών. Μέσα σε κάποιες μέρες αποφάσισαν… Οι υπόλοιπες υποθέσεις στον Άρειο Πάγο και όχι μόνο «σέρνονται» για χρόνια. Το μήνυμα στο δικαστή των μικρότερων βαθμίδων σαφές, εύληπτο και δυσβάσταχτο… Μπορεί να χαρακτηριστεί και άλλη μία μαύρη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, που βάλει ευθέως κατά της κοινωνίας. Όπως αυτή του ΣτΕ για τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 (Κουτρουμάνης-Βρούτσης) απέναντι στους συνταξιούχους. Από το 2012 κατεγράφησαν παράνομες περικοπές ύψους 86 δις ευρώ, αλλά το ΣτΕ εγείροντας λόγους δημοσίου συμφέροντος, επέστρεψε μόλος 2,4 δις ευρώ για μόλις 11 μήνες.

Ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό τον «μακελάρη» των συντάξεων Γ. Βρούτση, να επιστρέψει μόλις 1,1 δις ευρώ το 2020 για να πάρει το 40% περίπου εξ αυτών πίσω με το «κολπάκι» της φορολόγησης… Πως εισέρχεται άραγε εκείνη η απόφαση του ΣτΕ (αλλά και οι υπόλοιπες αποφάσεις περικοπών που κρίθηκαν συνταγματικές για λόγους δημοσίου συμφέροντος) με τα κόκκινα δάνεια και την προέκταση τους, τους πλειστηριασμούς; Αυτές οι περικοπές πυροβόλησαν την κατανάλωση με αποτέλεσμα την… πτώχευση της πραγματικής οικονομίας. Ένας φαύλος κύκλος άνοιξε που ρούφαγε εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Μετά ήρθαν τα funds και οι services.

Διαβάστε σχετικά: Άρειος Πάγος: Απόφαση καρμανιόλα για 700.000 δανειολήπτες – Τάχθηκε υπέρ των Funds

Χιλιάδες πλειστηριασμοί στο προσκήνιο

Πλέον η «αισχρή» μεταβίβαση με ψίχουλα της περιουσίας των Ελλήνων είναι ορθάνοικτη. Όρνεα, τύπου Ανδρέα Πάτση, θα εφορμήσουν με όπλο τη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου…

Μέσα σε τρία χρόνια  υπολογίζεται ότι θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί περί τα 150.000. Συνολικά κινδυνεύουν περί τα 700.000 ακίνητα… Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το 50% εξ αυτών να είναι κατοικίες. Με ένα ποσοστό της τάξης του 30% (εκεί υπολογίζεται η ποσόστωση) να είναι επιτυχές τότε μιλάμε για 15.000 περίπου ακίνητα που θα εκπλειστηριαστούν σε χαμηλότερη της αξίας τους τιμή μέσα στην τριετία. Από την άλλη τα funds τα έχουν «αγοράσει» με αδιαφανείς διαδικασίες που φέρουν τη σφραγίδα Κ. Μητσοτάκη (ΗΡΑΚΛΗΣ Ι & ΙΙ) μέσω των κόκκινων δανείων, σε τιμές κοντά στο 10% της αξίας αυτών των δανείων!

Αυτή η κατάσταση φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις με χιλιάδες ανθρώπους να πρέπει να βγουν προς αναζήτηση στέγης μέσω μισθώσεων. Σε μία αγορά κατοικίας που στενάζει από τις αυξήσεις ενοικίων. Σε μία κοινωνία που ζει στα όρια της επιβίωσης από την ακρίβεια. Τούτο είναι ένα γεγονός καταλυτικό.

Οι δημοσιονομικές συνέπειες

Το Documento έχει αποκαλύψει ότι το κράτος με τις επιλογές Μητσοτάκη που άφησε τα funds να αξιοποιήσουν παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να φοροαποφύγουν,  χάνει περί τα 40 δις ευρώ (ΦΠΑ, φορολόγηση κερδών, φορολόγηση επιτοκίων). Αναμένοντας το σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκε αυτή η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ξέρουμε ότι γράφεται άλλη μία κηλίδα στην ελληνική Δικαιοσύνη, τουλάχιστον για τις συνέπειες που καλείται να επωμιστεί η ελληνική κοινωνία…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter