Πλήρης επιβεβαίωση του Documento για τα διπλά βιβλία στους εμβολιασμούς

Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento για τα «διπλά βιβλία και στον εμβολιασμό» ήταν η σημερινή αποκάλυψη του Documentonews για τον προκλητικό εμβολιασμό γαλάζιου» δημοσιογράφου και αγιογράφου» του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να «ξηλώσει» τον υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας.

Η διαδικασία εμβολιασμού που ακολουθήθηκε στην παραπάνω περίπτωση είναι η ίδια με αυτή που έχει ακολουθηθεί σε άτομα που δεν ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που εμβολιάζεται την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Όπως είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ του το Documento οι εμβολιασμένοι «της πίσω πόρτας» λαμβάνουν sms για το ραντεβού της δεύτερης δόσης, ενώ εμβολιάζονται εκτός σειράς την πρώτη φορά. Επομένως με ποιον τρόπο τα συγκεκριμένα πρόσωπα καταχωρούνταν στο μητρώο από τη στιγμή που δεν το δικαιούνται, πώς θα πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και κυρίως με ποιον τρόπο θα λάβουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η διάτρητη διαδικασία

Οι απορίες ανακύπτουν από τη διαδικασία που παρουσιάζει η κυβερνητική πλατφόρμα covid19.gov.gr. Το σύστημα διαχείρισης συνεδριών εμβολιασμού κατά του κορoνοϊού, που σχεδιάζεται και λειτουργεί υπό την ευθύνη και εποπτεία της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, έχει σκοπό τον προκαθορισμό της ημερομηνίας εμβολιασμού των προσώπων που έχουν εγγραφεί στο σύστημα προτεραιοποίησης εμβολιαζομένων εναντίον της πανδημίας Covid-19. Διασυνδέεται με το σύστημα προτεραιοποίησης εμβολιαζομένων, από το οποίο αντλεί με ηλεκτρονικό τρόπο και εφαρμόζοντας τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα κρυπτογράφησης τα ακόλουθα οκτώ στοιχεία των προς εμβολιασμό προσώπων: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ΑΜΚΑ, ομάδα προς εμβολιασμό και στοιχεία επικοινωνίας [ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και αριθμός κινητού τηλεφώνου], ανάλογα με τα κριτήρια και την κατηγοριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Είναι απορίας άξιο λοιπόν, πώς ένα τέτοιο σύστημα, που έχει στη διάθεσή του τόσα προσωπικά δεδομένα, δεν μπορεί να διασταυρώσει έστω μέσω ΑΜΚΑ την ημερομηνία γέννησης, αλλά παρακάμπτεται με διάφορες περιπτώσεις εξαιρέσεων και κλείνει το ραντεβού για τη δεύτερη δόση εμβολίου σε άτομα που δεν ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που εμβολιάζεται την τρέχουσα περίοδο.

Μήπως δεν έχουν ακόμα περαστεί τα στοιχεία των εμβολιασμένων της "πίσω πόρτας" και περαστούν χειροκίνητα σε ανύποπτο χρόνο στο κεντρικό μητρώο εμβολιασμών; Πάντως ακόμη και ο μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που θεσμοθετήθηκε λειτουργεί ως παράλληλη λίστα εμβολιασμών με κυβερνητική απόφαση και μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα για να εξυπηρετηθούν οι «φίλοι και γνωστοί». Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν τηρείται η διαδικασία της διενέργειας εμβολιασμού όπως περιγράφεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.