Πληρωμένη απάντηση στις χυδαιότητες Άδωνη για τους ανασφάλιστους πολίτες από το Υπ. Υγείας (Photo)

Πληρωμένη απάντηση στις χυδαιότητες Άδωνη για τους ανασφάλιστους πολίτες από το Υπ. Υγείας (Photo)

Μια σκληρή και τεκμηριωμένη ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας απαντώντας στον χυδαίο τρόπο με τον οποίο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην Υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στους ανασφάλιστους πολίτες.

Είναι απολύτως ψευδείς και προσβάλλουν τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας οι ισχυρισμοί του κ. Γεωργιάδη ότι επί υπουργίας του είχε νομοθετηθεί η δωρεάν πρόσβασή των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ- και αυτό έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή της χώρας μας και υπό την πίεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- ήταν να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε τον αποκλεισμό. Επρόκειτο για μια προσχηματική κίνηση καθώς, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη:

α) για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων δεν επαρκούσε μια απλή ΚΥΑ αλλά χρειαζόταν ισχυρή νομοθετική εξουσιοδότηση, έπρεπε να γίνει Νόμος. Αυτό η τότε κυβέρνηση το γνώριζε πολύ καλά. Μάλιστα, όπως κατέγραφε αυτή την περίοδο ο Τύπος (επισυνάπτεται έρευνα της εφημερίδας «Τα Νέα»), η ΚΥΑ δεν εφαρμοζόταν στη πλειονότητα των περιπτώσεων καθώς οι υπάλληλοι στα λογιστήρια των νοσοκομείων είτε αγνοούσαν εντελώς την ύπαρξή της είτε λόγω του νομοθετικού κενού δεν ήξεραν πώς να χειριστούν την κατάσταση.

β)ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις που γινόταν προσπάθεια εφαρμογής της ΚΥΑ, οι ανασφάλιστοι έπρεπε να περάσουν από τριμελή επιτροπή των νοσοκομείων προκειμένου να εγκριθεί ή να απορριφθεί το αίτημά τους ενώ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν χρονοβόρες (πχ. 4 μήνες για την έγκριση στεφανιογραφίας) με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καλύψουν το κόστος των εξετάσεων και των φαρμάκων με δικά τους έξοδα ή να καταφύγουν στις αυτοοργανωμένες δομές ή σε δομές των ΜΚΟ, που είχαν σηκώσει το βάρος αυτού του υγειονομικού αποκλεισμού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4368/2016 διασφάλισε την καθολική, άμεση και χωρίς προϋποθέσεις υγειονομική πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων ανθρώπων που ζουν στη χώρα. Χωρίς να περνούν από καμία επιτροπή, χωρίς να πρέπει να προσκομίσουν απολύτως κανένα έγγραφο, χωρίς να πληρώνουν το εισιτήριο των 5€, εδώ και 3 χρόνια, όλοι οι πολίτες μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ έχουν ισότιμη πρόσβαση στη νοσηλεία, στις εργαστηριακές εξετάσεις, στις χειρουργικές επεμβάσεις, σε εξειδικευμένες και ακριβές θεραπείες, σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επιπλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε οφειλές ύψους 28 εκ. ευρώ στις ΔΟΥ που είχαν προκύψει από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ και πάγωσε» επιπλέον χρέη ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ.

Όσον αφορά την κατάργηση του εισιτηρίου των 5€ που διαφωνεί ο κ. Γεωργιάδης: ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καταργείται το «χαράτσι» στα νοσοκομεία προκειμένου να δοθεί το σήμα ότι αυτή η κυβέρνηση θα υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις- όπως και έγινε στα χρόνια που ακολούθησαν- την δωρεάν, ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο ΕΣΥ, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, εργασίας, ασφάλισης, υπηκοότητας κλπ. Αυτό, άλλωστε είναι και το ζητούμενο για ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει τις υγειονομικές ανισότητες.

Για του λόγου το αληθές, το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει το σχετικό δημοσίευμα των «Νέων», τον Οκτώβρη του 2014:

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας  τη Δευτέρα 25/2 στον News 24/7 στους 88,6, αναφέρθηκε στην Υγεία, λέγοντας, στο γνωστό ρατσιστικό μοτίβο: “Μόνο χυδαίοι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν το έργο των προηγούμενων. Το 2014 2,5 εκ. ανασφάλιστοι είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε τους λαθρομετανάστες και κατάργησε τις τριμελείς επιτροπές. Εγώ παρέλαβα το 5ευρω. Κακώς καταργήθηκε. Αντικαταστάθηκε με αύξηση των εισφορών. Και από τα 19 εκατ. πήγαμε στα 700 εκατ.”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter