Πληρωμένοι έρωτες στα χρόνια της πανδημίας

Πληρωμένοι έρωτες στα χρόνια της πανδημίας

Επιδείνωση των συνθηκών για έναν «κλάδο» που λειτουργεί σε καθεστώς «θεσμικής ανομίας» υπό τη δαμόκλειο σπάθη της βίας, του στιγματισμού και της κοινωνικής απομόνωσης

Εγκλωβισμένοι στα δεσμά της πανδημίας είναι και οι εργάτες/εργάτριες της βιομηχανίας του σεξ στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν «κλάδο» που λειτουργεί σε καθεστώς «θεσμικής ανομίας», υπό τη δαμόκλειο σπάθη της βίας, του στιγματισμού και της κοινωνικής απομόνωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων εκδίδονται για τα προς το ζην δεν έχουν κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι καλούνται να επιλέξουν αν θα πεινάσουν ή αν θα νοσήσουν για να επιβιώσουν. Εξίσου σημαντικό ότι πελάτες σεξουαλικών υπηρεσιών είναι και ευπαθείς ομάδες ή πολίτες αλλοδαπής καταγωγής που έχουν αποκλειστεί από το ΕΣΥ.

Επικοινωνήσαμε με studio της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία μας ενημέρωσαν ότι λειτουργούν κανονικά. Μας γνωστοποίησαν, επίσης, ότι έχουν προμηθευτεί με αντισηπτικά, τα οποία όμως είναι ουσιαστικά άχρηστα, αφού ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω και της αναπνοής. Αρκετές από αυτές τις εργάτριες του σεξ υποβάλλονται σε εξετάσεις ανά δεκαπενθήμερο χωρίς να είναι δεδομένο ότι το τακτικό τσεκάπ θα αφορά και τον κορονοϊό. Πολλές από τις εργάτριες φοβούνται για την υγεία τους, ελπίζοντας ότι θα σταθούν τυχερές στη ρώσικη ρουλέτα του κορονοϊού. Προτρέπουν δε όσους παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα να μην επισκέπτονται τους χώρους εργασίας τους.

«Οι εργαζόμενοι του σεξ δεν έχουν κανένα δικαίωμα»

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Μαρίνα Γαλανού μίλησε στο Documento αναφορικά με το πώς μπορούν στοιχειωδώς να προφυλαχθούν εργάτες και εργάτριες του σεξ, ποια μέτρα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση αλλά και τον τρόπο που λοιπές χώρες της ΕΕ χειρίζονται τη λειτουργία της βιομηχανίας του σεξ εν μέσω πανδημίας.

Ως προς την προφύλαξη όσων επιβιώνουν εκδίδοντας το σώμα τους, η Μ. Γαλανού παρέθεσε τις οδηγίες που εξέδωσε η Διεθνής Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο Σεξ (ICRSE) σχετικά με τον κορονοϊό. «Τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ δεν θα πρέπει να δέχονται πελάτες που παρουσιάζουν συμπτώματα ή να εργάζονται τα ίδια όταν έχουν τέτοια συμπτώματα. Θα πρέπει να ζητούν απ’ τους πελάτες τους να πλένουν τα χέρια και το πρόσωπό τους» είπε και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι του σεξ θα πρέπει, εάν είναι εφικτό, ακόμα και να αποφύγουν εντελώς τη σεξουαλική επαφή για ένα χρονικό διάστημα. «Να σκεφτούν τη δυνατότητα απασχόλησης για ένα χρονικό διάστημα με εναλλακτικούς τρόπους, όπως το webcamming, το τηλεφωνικό σεξ ή την πώληση φωτογραφιών ή βίντεο σε διάφορες πλατφόρμες».

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, η πρόεδρος του ΣΥΔ στηλιτεύει τη διατήρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, το οποίο «κάνει σχεδόν αδύνατη τη νόμιμη εργασία στο σεξ, ενώ λειτουργεί στιγματιστικά, τιμωρητικά και προάγει τις διακρίσεις και τη βία». Προσθέτει ότι «η πλειοψηφία των προσώπων που εργάζονται στο σεξ δεν έχουν κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, ζουν στιγματισμένα», ενώ υπογραμμίζει πως το ΣΥΔ έχει καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων για την αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας «ώστε να αρθούν οι παράλογοι περιορισμοί».

Σημειώνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την κάλυψη μέρους της μισθοδοσίας σε κατηγορίες επαγγελμάτων που πλήττονται από τον κορονοϊό, αλλά «στην χώρα μας είναι αστείο να συζητήσουμε για κάτι τέτοιο για τα άτομα που εργάζονται στο σεξ».

Για τον τρόπο που προσεγγίζουν το ζήτημα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Μ. Γαλανού παρέθεσε το παράδειγμα της Γερμανίας. Επικαλούμενη ανακοίνωση οργάνωσης για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων όσων εργάζονται στο σεξ, αναφέρει: «Εάν είσαι φορέας του ιού και το τοπικό κατάστημα υγείας σε έχει θέσει σε καραντίνα, όχι μόνο εάν έχεις σχέση μισθωτής εργασίας, αλλά και όταν εργάζεσαι ελεύθερα, μπορείς να ενταχθείς στο σύστημα αποκατάστασης εσόδων σου, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη πρόληψη και τον έλεγχο μεταδοτικών ασθενειών». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter