Πλήγμα στην ελευθεροτυπία από απόφαση SLAPP στη Χίο

Πλήγμα στην ελευθεροτυπία από απόφαση SLAPP στη Χίο
Πηγή: astraparis.gr

Δύο μόλις μέρες μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου εναντίον των αγωγών SLAPPs ένα ακόμη πλήγμα στην ελευθεροτυπία, αυτή τη φορά από το Τριμελές Πρωτοδικείο Χίου, έρχεται στο φως. Το δικαστήριο με μια περίεργη απόφαση έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή SLAPP που κατέθεσε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νησιού, με την οποία ζητούσε 100.000 ευρώ από την ιστοσελίδα astraparis.gr, για σειρά ρεπορτάζ σχετικά με ενέργειές της.

Οι στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού («Strategic Lawsuits Against Public Participation – SLAPPs»), έχουν στόχο να να εκφοβίσουν και να βλάψουν τους δημοσιογράφους. Ετσι έγινε και στη Χίο, όπου στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Στεβή και της ιστοσελίδας astraparis.gr που συνοδεύονταν από πλήθος επίσημων στοιχείων και δηλώσεων αρμοδίων ήταν αληθή.

Εφεραν στο φως την υπόθεση ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβο με κόστος σαφώς αυξημένο, σε σχέση με αυτό της ανανέωσης συμβάσεων των εργαζομένων που υπήρχαν, τον συγχρωτισμό ασθενών με Covid με άλλους ασθενείς εν μέσω πανδημίας και πολλά άλλα.

Διαβάστε επίσης: Υπέρ των δημοσιογράφων, εναντίον των SLAPPs, το Ευρωκοινοβούλιο

Το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της ενάγουσας Ελένης Κανταράκη, που υποστήριζε ότι τα δημοσιεύματα είναι αναληθή και συκοφαντικά, αλλά της επιδίκασε αποζημίωση ύψους 8.000 ευρώ για προσβολή (!) που φέρεται να υπέστη από δημοσίευμα σχετικά με την καταγγελία για bullying που οδήγησε σε παραίτηση της επικεφαλής της ομάδας νεφρού, παρά το γεγονός ότι είναι επισήμως καταγεγραμμένη!

Εκ μέρους της ιστοσελίδας astraparis.gr, η οποία πάντως θα καταθέσει έφεση στην απόφαση, εκδόθηκε μια ανακοίνωση, η οποία χαρακτηρίζει τη δικαστική απόφαση «πλήγμα για την ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία» και σημειώνει ότι η δικαστική απόφαση «κάνει έστω και εν μέρει δεκτή μια αγωγή SLAPP, που τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και πλήττουν καίρια και ανεπανόρθωτα το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Χρησιμοποιούνται δε οι αγωγές SLAPP κατά κόρον από τους έχοντες θέσεις εξουσίας, δημόσιας ή ιδιωτικής κατά κύριο λόγο οικονομικής, προκειμένου να φιμώσουν  τους δημοσιογράφους υπό την απειλή της οικονομικής τους εξόντωσης».

Η ανακοίνωση του astraparis.gr

Πλήγμα για την δημοσιογραφία, δεκτή εν μέρει η αγωγή της διοικήτριας του νοσοκομείου Χίου κατά του Αστραπάρη​​​​​

Πλήγμα για την ελεύθερη – ερευνητική δημοσιογραφία αποτελεί η απόφαση του τριμελούς πρωτοδικείου Χίου, με την οποία γίνεται δεκτή – έστω και εν μέρει – η αγωγή της διοικήτριας του νοσοκομείου Χίου κατά του διευθυντή του astraparis.gr Γιάννη Στεβή, κάνοντας δεκτούς κάποιους από τους ισχυρισμούς της για προσβολή της προσωπικότητάς της.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία έγινε γνωστή σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, δεν είναι προσωρινά εκτελεστή και επιδικάζει στην ενάγουσα το ποσό των 8.000 ευρώ ως αποζημίωση, για την προσβολή που φέρεται να υπέστη από τα δημοσιεύματα.

Επί της ουσίας το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της ενάγουσας, που αφορούσαν σειρά δημοσιευμάτων για τα ζητήματα των απευθείας αναθέσεων και των διαγωνισμών για τις υπηρεσίες καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου, της ενδεχόμενης πώλησης ακινήτου του νοσοκομείου στο Lidl, την διαχείριση του χώρου των εξωτερικών ιατρείων για τις ανάγκες κατά covid  εμβολιασμών κ.λπ., που ανέδειξε ο astraparis.gr με σειρά πλήρως στοιχειοθετημένων δημοσιευμάτων του.

Αντιθέτως, το δικαστήριο έκρινε ότι προσβλήθηκε η τιμή της ενάγουσας με τα δημοσιεύματα του astraparis.gr που αφορούσαν το φαινόμενο μπούλινγκ και την παραίτηση της προϊσταμένης της μονάδας τεχνητού νεφρού. Tα γεγονότα αυτά, ωστόσο, καταγγέλθηκαν από το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), ενώ και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Χίου απαίτησε την επαναφορά της προϊσταμένης στην θέση της. Εν προκειμένω το δικαστήριο έκρινε ότι οι χαρακτηρισμοί που αποδόθηκαν στην διοικήτρια υπερβαίνουν το μέτρο της δημοσιογραφικής κριτικής και είναι προσβλητικοί, επιδικάζοντάς της ως αποζημίωση το αναφερόμενο ποσό των 8.000 ευρώ.

Η ανωτέρω δικαστική απόφαση κάνει έστω και εν μέρει δεκτή μια αγωγή SLAPP, που τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και πλήττουν καίρια και ανεπανόρθωτα το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Χρησιμοποιούνται δε οι αγωγές SLAPP κατά κόρον από τους έχοντες θέσεις εξουσίας, δημόσιας ή ιδιωτικής κατά κύριο λόγο οικονομικής, προκειμένου να φιμώσουν  τους δημοσιογράφους υπό την απειλή της οικονομικής τους εξόντωσης.

Κατά της απόφασης του τριμελούς πρωτοδικείου Χίου θα ασκηθεί από τον Γιάννη Στεβή έφεση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter