Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας από τον Μητσοτάκη για Novartis, ελευθερία του Τύπου, και οικονομία

Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας από τον Μητσοτάκη για Novartis, ελευθερία του Τύπου, και οικονομία

Σε ρεσιτάλ αντιστροφής της πραγματικότητας σε όλη σχεδόν την ατζέντα που τέθηκε κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, ενώ για το σκάνδαλο Novartis επέμεινε στο αφήγημα της σκευωρίας. Αναφορικά με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση απέρριψε την κριτική που δέχεται για τις ανεπαρκείς πολιτικές του, χαρακτήρισε «βόμβα» την απλή αναλογική, ενώ έφτασε στο σημείο να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για τους φορολογικούς ελέγχους που έχει υποστεί στο παρελθόν ο ίδιος και η σύζυγός του.

Διαβάστε επίσης: «Σφυροκόπημα» Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο από τον αντιπρόεδρο του Renew για την ελευθερία του Τύπου (Video)

Κατά την 18λεπτη τοποθέτηση του, έδειξε το πραγματικό του διχαστικό και εμπρηστικό πρόσωπο, αποδομώντας το προφίλ που παρουσίασε κατά την πρωτολογία και τη δευτερολογία του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση που ο ίδιος ζήτησε στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του, χωρίς να αφήσει το παραμικρό στίγμα-αιτία της συζήτησης αυτής. Τουναντίον, αφιέρωσε την τελευταία του τοποθέτηση στα ζητήματα που τον «καίνε», δηλαδή εκτός της οικονομίας και των δικαιολογιών για την αδυναμία αντιμετώπισης της ακρίβειας, την σφοδρή κριτική που δέχεται για την ελευθεροτυπία, για το φιάσκο της «σκευωρίας» της Novartis, αλλά και για την εκδικητικότητά του για το Documento και τις αποκαλύψεις που έχουν εκθέσει τον ίδιο και την οικογένειά του.

«Όλα αυτά ήταν γνωστά στους παροικούντες… Γνωρίζατε πολύ καλά τι κάνατε όταν επιλέγατε τον κύριο Παπαγγελόπουλο για αυτή τη θέση. Θέλατε να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας. Θέλατε να ελέγξετε τη Δικαιοσύνη. Θέλατε να στοχοποιήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Θέλατε να τους κυνηγήσετε. Αυτούς, τις οικογένειές τους. Τις συζύγους τους. Με φορολογικούς ελέγχους, απότοκα δημοσιευμάτων κατευθυνόμενων από εσάς και από το σύστημά σας. Τα ζήσαμε όλα αυτά, τέσσερα χρόνια. Δεν τα ξεχνάμε. Δεν θα κάνουμε τα ίδια. Εγώ λυπάμαι που σήμερα πρέπει να βρίσκομαι στο εξωτερικό και να ερωτούμαι γιατί ένας υπουργός ελληνικής κυβέρνησης θα βρεθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Όμως έτσι τα έφερε η ζωή τα πράγματα, οι δικαστές να αποφασίσουν ότι αυτό πρέπει να γίνει» ανέφερε προς το κλείσιμο της τριτολογίας του ο Κυρ. Μητσοτάκης, μην αφήνοντας περιθώρια για το μένος με το οποίο αντιμετωπίζει τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και την κριτική που δέχεται διά του Τύπου, επιχειρώντας να αντιστρέψει την κριτική που δέχεται και να τη στρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Από εκεί και πέρα λοιπόν προσέξτε όταν μιλάτε για το ζήτημα αυτό γιατί η ιστορία γράφει ότι δύο στενοί σας συνεργάτες. Ο ένας υπεύθυνος, τον βάλατε τον κύριο Παπαγγελόπουλο, για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη και κατηγορείται σήμερα για παραδικαστικό. Και βάλατε τον κύριο Παππά ο οποίος κατηγορείται ότι έστησε ουσιαστικά έναν διαγωνισμό μαζί με τον κύριο Καλογρίτσα για να ελέγξετε το τοπιο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και έρχεστε και ζητάτε τα ρέστα από αυτή την κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν στην ελευθερία του Τύπου και στον τρόπο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης» έφτασε στο σημείο να αντιτείνει, αφού νωρίτερα είχε επιδοθεί σε μία πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, μη διστάζοντας για μία ακόμα φορά να συκοφαντήσει τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό για την ελευθερία του Τύπου.

«Και να σας πω και κάτι. Αρκετά πια με αυτήν την, εντός εισαγωγικών, αντικειμενική έρευνα των Reporters… πως τους είπαμε, Without Borders. Λοιπόν, η έρευνα αυτή είναι τόσο σοβαρή που θεωρεί ότι στο global scor που βγάζει, θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία. Θεωρεί ότι η Μπουρκίνα Φάσο είναι πάνω από τις ΗΠΑ. Θεωρεί ότι η Σιέρα Λεόνε είναι πάνω από την Ιταλία. Θεωρεί ότι η Παπούα Νέα Γουινέα είναι πάνω από την Κύπρο, και η Βόρεια Κύπρος, Northern Cyprus, είναι πάνω από την Ελλάδα, μαζί με το Τσαντ. Και έρχεστε και επικαλείστε μία έρευνα που αναφέρεται στη Βόρεια Κύπρο. Ντροπή σας, μόνο και μόνο γι’ αυ΄το. Τόσο αξιόπιστη είναι αυτή η έρευνα. Μα πραγματικά ξέρετε τι συμβαίνει στο Τσαντ σήμερα; Υπάρχει πραξικόπημα, έχει χούντα κανονική. Υπάρχει άνθρωπος που να έχει σώας τας φρένας και να πιστεύει ότι στο Τσαντ υπάρχει περισσότερη ελευθερία του Τύπου απ’ ότι στην Ελλάδα» αναρωτήθηκε επιχειρώντας να υπερασπιστεί την κυβέρνησή του ακριβώς με την χαμηλότατη θέση στην οποία την καταγράφει η έρευνα.

«Και εν πάσει περιπτώσει, κριτής των ζητημάτων που αφορούν το κράτος Δικαίου δεν είναι κανείς Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, καμία ΜΚΟ. Είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός αξιολόγησης των ζητημάτων που αφορούν στο κράτος Δικαίου από την ίδια την ΕΕ. Είδατε να γίνεται καμία αναφορά στα ζητήματα αυτά; Λοιπόν, θα δούμε ποιες θα είναι οι συστάσεις της ΕΕ, θα τις λάβουμε σοβαρά υπόψη, γίνονται για όλες τις χώρες, αλλά σε καμία περίπτωση τα ζητήματα αυτά δεν έχουν αναδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρίσιμα ζητήματα για την πατρίδα μας» συμπλήρωσε, παραβλέποντας τις σχετικές προειδοποιήσεις από την Κομισιόν για το κράτος Δικαίου και την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, αλλά και πως η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούργοβα έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα προβληματική χώρα για τους δημοσιογράφους.

«Κάποιοι ενοχλήθηκαν επειδή στο ευρωκοινοβούλιο είπα την αλήθεια. Και ποια είναι η αλήθεια; Ότι σήμερα στην Ελλάδα οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ή να πει οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Αυτός είναι ο ορισμός της ελευθεροτυπίας. Και μάλιστα ενοχλήθηκαν επειδή έδειξα κάποια εξώφυλλα εφημερίδων, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσα να τα δείξω όλα» υποστήριξε σε άλλο σημείο για την ελευθερία του Τύπου, υπερασπιζόμενος την εξευτελιστική στιγμή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου κράδαινε τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Δημοκρατίας».

Μάλιστα, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί πως δεν υπάρχει πρόβλημα για την ελευθεροτυπία στη χώρα, επικαλέστηκε και το επιχείρημα που χρησιμοποίησε προ δύο εβδομάδων ο σύμβουλός του επί των Οικονομικών, Αλέξης Πατέλης, όταν είχε κάνει αναρτήσεις με πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Μακελειό» για να υποστηρίξει πως υπάρχει ελευθεροτυπία στη χώρα, και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα, απευθυνόμενος στο αλλοδαπό ακροατήριο.

«Έδειξα κάποια εξώφυλλα εφημερίδων γιατί πολύ απλά δεν μπορούσα να τα δείξω όλα. Πόσες είναι κύριε Τσίπρα οι ημερήσιες εφημερίδες στη χώρα; Έξι ημερήσιες εφημερίδες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να τις αναφέρω τα ονόματά τους, τις γνωρίζετε μία μία. Λοιπόν, μία εφημερίδα, ο θεός να την κάνει, είναι η επιτομή της χυδαιότητας και της αθλιότητας, και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η εφημερίδα αυτή θα είχει κλείσει. Νομίζω ξέρετε σε ποια αναφέρομαι, στο Μακελειό. Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα, δεν έχει μηχανισμό προστασίας απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες, απέναντι σε αυτούς που κρύβονται πίσω από offshore, παρένθετα πρόσωπα και αυτοφοράκηδες. Και έρχεστε και μιλάτε για πρόβλημα ελευθεροτυπίας στη χώρα, λες και οποιοσδήποτε δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή του ελεύθερα» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, προδίδοντας μάλιστα και τον προβληματισμό του για την εύρεση μηχανισμού περαιτέρω ελέγχου του Τύπου.

Τέλος, πριν περάσει στα παραπάνω, δεν παρέλειψε να περιλάβει και μερικές ακόμα δικαιολογίες για τα ισχνά αποτελέσματα της οικονομικής του πολιτικής και της αδυναμίας να ελέγξει την ακρίβεια, όπως και τα συνεχή ρεκόρ του πληθωρισμού.

«Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να μπορούμε να απορροφήσουμε πλήρως το κόστος στο διαθέσιμο εισόδημα από αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση, απευθύνομαι στους Έλληνες πολίτες, σας λέει ψέματα. Διότι αν υπήρχε τέτοια μαγική λύση, σας διαβεβαιώνω ότι άλλες κυβερνήσεις, πιο ισχυρές οικονομίες από την ελληνική, θα είχαν σπεύσει να τις υλοποιήσουν» ανέφερε προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον μειωμένο αντίκτυπο που έχουν στα νοικοκυριά οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

«Έχουμε σήμερα τιμές φυσικού αερίου οι οποίες είναι πέντε φορές πάνω υψηλότερες από αυτές που ήταν πριν από έναν χρόνο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αν πιστεύετε ότι φταίει ο Μητσοτάκης ή η Νέα Δημοκρατία να βγείτε να το πείτε» ανέφερε σε άλλο σημείο, στάση ενδεικτική του μηνύματος που επιθυμεί να στείλει στους πολίτες, βασιζόμενος στη διεθνή διάσταση του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας μάλιστα πως μόνο για έναν μήνα ήταν υψηλότερος ο πληθωρισμός από τον ευρωπαϊκό.

Διαβάστε επίσης:

Παραμένει σημαιοφόρος της «σκευωρίας Novartis» ο Μητσοτάκης

Με τη μάσκα κοινωνικής ευαισθησίας και προεκλογικά καθρεφτάκια στη Βουλή ο Μητσοτάκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter