Πληροφοριοδότης για το σκάνδαλο Uber: Εκθέτω ένα σύστημα που πούλησε στους ανθρώπους ένα ψέμα

Πληροφοριοδότης για το σκάνδαλο Uber: Εκθέτω ένα σύστημα που πούλησε στους ανθρώπους ένα ψέμα
Πηγή: Twitter

Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την Uber, ο Μαρκ Μακ Γκαν, ο άνθρωπος πίσω από τη διαρροή πληροφοριών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, λέει ότι αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για την εταιρεία για να «διορθώσει κάποια θεμελιώδη λάθη», μιλώντας αποκλειστικά στην Guardian.

O άνδρας, που ηγήθηκε των προσπαθειών της Uber να κερδίσει τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, εμφανίστηκε για να προσδιορίσει τον εαυτό του ως την πηγή που διέρρευσε περισσότερα από 124.000 εταιρικά αρχεία στον Guardian, και τα οποία καίνε μεταξύ άλλων κορυφαίους πολιτικούς όπως ο Γάλλος πρόεδρος και τότε Υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν όχι μόνο «ανέχονταν» την πολιτική του αμερικανικού κολοσσού αλλά προχωρούσαν και σε εξυπηρετήσεις όταν προέκυπτε ένα πρόβλημα, ενώ εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τους εγχώριους υπερασπιστές της εταιρίας όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνης Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Uber: Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα που «καίνε» τον Μακρόν

Στη συνέντευξή του περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το προσωπικό ταξίδι που τον οδήγησε να διαρρεύσει τα δεδομένα, χρόνια μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισε όπως λέει να μιλήσει, επειδή πιστεύει ότι η Uber εν γνώσει της παραβίασε τους νόμους σε δεκάδες χώρες και παραπλάνησε τους ανθρώπους σχετικά με τα οφέλη για τους οδηγούς και του μοντέλου οικονομίας της εταιρείας.

Ο 52χρονος αναγνωρίζει ότι ήταν μέλος της κορυφαίας ομάδας της Uber εκείνη την εποχή – και φέρει και ο ίδιος ευθύνη για τη συμπεριφορά της εταιρείας που περιγράφει. Στην αποκλειστική συνέντευξη στον Guardian, είπε ότι εν μέρει υποκινήθηκε από τύψεις.

«Είμαι εν μέρει υπεύθυνος», είπε. «Ήμουν αυτός που μιλούσα με τις κυβερνήσεις, ήμουν αυτός που το πίεζα αυτό με τα μέσα ενημέρωσης, ήμουν αυτός που έλεγα στους ανθρώπους ότι πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες επειδή οι οδηγοί θα επωφεληθούν και οι άνθρωποι θα είχαν τόσες οικονομικές ευκαιρίες. Όταν αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι – στην πραγματικότητα είχαμε πουλήσει στους ανθρώπους ένα ψέμα – πώς μπορείς να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου αν δεν υψώσει ανάστημα και δεν αναλάβεις τη συμβολή σου στο πώς αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι σήμερα;», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο ανώτερος ρόλος που κατείχε ο Μακ Γκάν στην Uber μεταξύ 2014 και 2016 τον έβαλε στο επίκεντρο των αποφάσεων που ελήφθησαν στα υψηλότερα επίπεδα της εταιρείας κατά την περίοδο κατά την οποία εισερχόταν αναγκαστικά στις αγορές παραβιάζοντας τους νόμους περί αδειοδότησης ταξί. Επόπτευε τις προσπάθειες της Uber να πείσει τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τους κανονισμούς για τα ταξί και να δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον σε περισσότερες από 40 χώρες.

Είπε ότι η ευκολία με την οποία η Uber διείσδυσε στα υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία ήταν «μεθυστική» αλλά και «βαθιά άδικη» και «αντιδημοκρατική».

«Λυπάμαι που υπήρξα μέλος μιας ομάδας ανθρώπων που αλλοίωσε τα γεγονότα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των οδηγών, των καταναλωτών και των πολιτικών της ελίτ», είπε. «Θα έπρεπε να είχα δείξει περισσότερη κοινή λογική και να είχα πιέσει περισσότερο για να σταματήσω την τρέλα. Είναι καθήκον μου να μιλήσω [τώρα] και να βοηθήσω τις κυβερνήσεις και τους βουλευτές να διορθώσουν ορισμένα θεμελιώδη λάθη. Ηθικά, δεν είχα άλλη επιλογή σε αυτό το θέμα» κατέληξε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως ο Guardian ηγήθηκε μιας παγκόσμιας έρευνας για τα αρχεία της Uber που διέρρευσαν, μοιράζοντας τα δεδομένα με οργανισμούς μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο μέσω της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Διαβάστε επίσης:

Όταν οι Μητσοτάκης και Άδωνης στήριζαν την Uber κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα (Videos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter