Πλήρωσε το δάνειο, αλλά έβγαλαν στο σφυρί τα ακίνητα

Πλήρωσε το δάνειο, αλλά έβγαλαν στο σφυρί τα ακίνητα

Η διαχειρίστρια PQH ενημερώθηκε αλλά δεν σταμάτησε, παρότι το λάθος ήταν των τραπεζοϋπαλλήλων.

Εγκληση για υπόθεση εξαπάτησης δανειολήπτη έχει καταθέσει από τον Ιούλιο του 2022 επιχειρηματίας, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών, κατά του διοικητικού συμβουλίου της PQH. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναθέσει από το 2017 την εκκαθάριση των τραπεζικών «κόκκινων» δανείων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων η έγκληση στρέφεται κατά του πρώην CEO, νυν προέδρου της PQH Ξάνθου Βράχα, της διευθύνουσας συμβούλου Τάνιας Σούσαρη, αλλά και του ιδιοκτήτη της Qualco, μιας από τις τρεις εταιρείες που αποτελούν την κοινοπραξία PQH, Ορέστη Τσακαλώτου. Πρόκειται για τον ξάδερφο του πρώην υπουργού Οικονομικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οπως ισχυρίζεται η καταγγέλλουσα, οι «εγκαλούμενοι παρέλειψαν να άρουν τις παράνομες ενέργειες πρώην υπαλλήλων της ΑΤΕ σε βάρος της», παρέχοντας «κάλυψη» και αρνούμενοι να συζητήσουν μαζί της. Επίσης, παρά την ενημέρωση, επέμειναν να επισπεύσουν πλειστηριασμό των ακινήτων της, σε αξία μάλιστα χαμηλότερη από την πραγματική.

Η εν λόγω επιχειρηματίας κληρονόμησε το 2009 κατασκευαστική εταιρεία η οποία είχε λάβει τρία δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ) για την ανέγερση οικοδομών. Το πρώτο τον Σεπτέμβριο του 2006 ύψους 200.000 ευρώ, το δεύτερο τον Μάρτιο του 2007 ύψους 800.000 ευρώ και το τρίτο τον Ιανουάριο του 2008 ύψους 300.000 για την αποπεράτωση διώροφης οικοδομής στο Πόρτο Χέλι. Σε όλα τα δάνεια η ΑΤΕ ενέγραφε ακίνητα της εταιρείας ως υποθήκες.

Η κίνηση των λογαριασμών εκθέτει την τράπεζα

Τον Ιούλιο του 2009, όταν η διώροφη οικοδομή πουλήθηκε, η νέα αγοράστρια κατέθεσε στην ΑΤΕ 215.000 ευρώ προκειμένου να εξοφληθεί το δάνειο του 2008 και να αρθεί η υποθήκη του ακινήτου. Ωστόσο η τράπεζα αντί να πιστώσει το ποσό των 215.000 ευρώ στη δανειακή σύμβαση του 2008, το πίστωσε και στους τρεις δανειακούς λογαριασμούς της εταιρείας. Δηλαδή με βάση τους ισχυρισμούς της ΑΤΕ πιστώθηκαν 67.594 ευρώ στη δανειακή σύμβαση του 2006, 62.465 ευρώ στο δάνειο του 2007 και 84.939 ευρώ στο δάνειο του 2008.

Από την κίνηση όμως των λογαριασμών της καταγγέλλουσας προέκυψαν άλλα δεδομένα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έγκληση, οι πιστώσεις στους δανειακούς λογαριασμούς της ανήλθαν σε 208.354 ευρώ, δηλαδή 6.645 ευρώ λιγότερα από αυτά που φέρεται να είχε καταθέσει τον Ιούλιο του 2009 η αγοράστρια του ακινήτου. Επίσης τα χρήματα δεν είχαν κατατεθεί εφάπαξ τον Ιούλιο του 2019, αλλά περιέργως σε διάφορες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο του 2019. Ολα αυτά είχαν αποτέλεσμα όχι μόνο να επιβαρυνθεί επιπλέον η περιουσία της καταγγέλλουσας, αλλά παράλληλα οι υπάλληλοι της τράπεζας, αφού εξάλειψαν την υποθήκη για το ακίνητο της δανειακής σύμβασης του 2008, να εγγράψουν εν αγνοία της την ίδια μέρα «υποθήκη σε άλλο ακίνητο της εταιρείας» για την ίδια εξοφλημένη σύμβαση, όπως υποστηρίζει στην έγκλησή της.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2010 η ΑΤΕ κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις της εταιρείας και εξέδωσε διαταγή πληρωμής σε βάρος της. Την ίδια περίοδο και μέχρι το 2016 η καταγγέλλουσα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασχοληθεί καθόλου με τα ζητήματα της εταιρείας. Το 2017 οι απαιτήσεις της ΑΤΕ είχαν πια μεταβιβαστεί στην PQH. Η καταγγέλλουσα υπέβαλε αιτήματα σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η δανειακή σύμβαση του 2008 είχε εξοφληθεί. Ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση. Στις 31 Ιουλίου 2017 κατέθεσε μάλιστα και αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Ενημέρωσαν την PQH αλλά χωρίς αποτέλεσμα

Ο συνήγορός της ενημέρωσε την PQH τον Ιανουάριο του 2022 ότι η εντολέας του «σκόπευε να αποπληρώσει την οφειλή της με την πώληση ακινήτων ιδιοκτησίας της». Η εταιρεία ωστόσο απάντησε ύστερα από δύο μήνες ζητώντας να της κοινοποιηθούν τα στοιχεία των αγοραστών χωρίς να δεσμεύεται για την εξεύρεση «κοινά αποδεκτής λύσης». Τελικά τον Ιούνιο του 2022 δικηγόρος της επιχειρηματία, σε αίτηση ανακοπής που κατέθεσε, «αμφισβήτησε τις αξίες» στις οποίες έβγαιναν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα. Οπως καταγγέλλεται, «οι εν λόγω τιμές ήταν εξαιρετικά χαμηλές, ενδεικτικό των μεθόδων που η PQH ακολουθεί για την επίτευξη των απατηλών στόχων της σε συνέχιση του έργου της ΑΤΕ». Επίσης η δικηγόρος απέστειλε και εξώδικα προς την PQH με τα οποία ενημέρωνε αναλυτικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter