Την έντονη αντίδραση των παραγόντων της αντιπολίτευσης στην «γαλάζια» Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκαλεί η νέα προσπάθεια οικοπεδοποίησης έκτασης 35 στρεμμάτων στην παραλία της Καλογριάς από τοπικά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το Documento.
Διαβάστε επίσης: Καταπάτηση διαρκείας στο δάσος της Στροφυλιάς – Συνεχίζεται η υλοποίηση ενός καλά οργανωμένου σχεδίου
Η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη παραχώρηση 35 στρεμμάτων δημόσιας έκτασης της παραλίας Καλογριάς για ιδιωτική – όπως αναφέρει – επιχειρηματική εκμετάλλευση σε προστατευόμενο χώρο του Δικτύου Natura 2000.
Ο κ. Καρπέτας ζητά να ακυρωθεί η παραχώρηση τμήματος της παραλίας Καλογριάς για επιχειρηματική δραστηριότητα και προσθέτει:
«Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς αποτελεί κομβική περιοχή για την περιβαλλοντική και αναπτυξιακή ισορροπία της Αχαΐας, αλλά και μοναδικό οικότοπο σε όλη την Ελλάδα. Η παραλία της Καλογριάς, με την ξεχωριστή οικολογική και αισθητική της αξία, είναι αναπόσπαστο τμήμα αυτού του οικοσυστήματος και προστατεύεται από το ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Είναι αδιανόητη η επιχειρούμενη εκοίηση δημόσιου χώρου 35 στρεμμάτων εντός αυτής της προστατευόμενης περιοχής. Είναι, επίσης, αδιανόητο να αποτελεί αντικείμενο επίδικης κυριότητας.
»Από τα τέλη του 2024, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέσπισε νέα διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να αναγνωρίσουν ιδιοκτησία σε παραλιακά ακίνητα. Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις της παραλιακής ζώνης και τουριστική εκμετάλλευση, γεγονός που θα βλάψει σοβαρά τις οικολογικές λειτουργίες του Εθνικού Πάρκου.»
Διαβάστε επίσης: Μετά τη Στροφυλιά νέα επιχείρηση καταπάτησης στην παραλία της Καλόγριας – Τι καταγγέλλουν Οικολόγοι
Ως παράταξη ζητάμε άμεσα:
1. Την ακύρωση οποιασδήποτε απόπειρας ιδιωτικοποίησης του Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς, προκειμένου να προστατευτεί και να διατηρηθεί ο υγρότοπος και οικότοπος υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας για την Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα.
2. Τη διακοπή άμεσα κάθε διαδικασίας εκποίησης δημόσιας έκτασης στην Καλογριά.
3. Την έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, που θα ενώσει τη φωνή του με όλους τους τοπικούς φορείς – τον Δήμο, την ΟΙΚΙΠΑ, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας – ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια φύση και η προστασία αυτής της μοναδικής περιοχής.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας. Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιαστεί στο βωμό της ιδιωτικής κερδοφορίας ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες παράκτιους θησαυρούς της Ελλάδας.»
Διαβάστε επίσης:
Συνομιλίες της Greek mafia με την αστυνομία
Ελευθερία Τύπου: Στην 127η θέση η Ελλάδα για την ιδιοκτησία στα ΜΜΕ
Κώστας Γενηδούνιας στο Documento: Δέχτηκα συστάσεις να μη μιλήσω με τον Βαξεβάνη
Εργαζόμενοι ΣΤΑΣΥ για απόλυση Γενηδούνια: «Άδικη και ξεκάθαρα στοχευμένη – Δεν θα μείνει αναπάντητη»
Κοκοτσάκης για τα βίντεο: Η ΕΛΑΣ δεν απαντά σε τεκμηριωμένες τεχνικές εκθέσεις αλλά σε δημοσιεύματα
Περιστέρι: Λήστεψε δύο πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών μέσα σε 25 λεπτά – Απέσπασε 2200 ευρώ