Πληθωρισμός: Στην Ευρωζώνη «φρενάρει», στην Ελλάδα «καλπάζει» – Τα στοιχεία της Eurostat

Πληθωρισμός: Στην Ευρωζώνη «φρενάρει», στην Ελλάδα «καλπάζει» – Τα στοιχεία της Eurostat

Στα χαμηλότερα ποσοστά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια βρίσκεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πλησιάζοντας τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας προβλέπεται για το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Δείτε επίσης: Η ακρίβεια «καίει» τον μέσο μισθό

Συγκεκριμένα, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Οκτώβριο, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ενώ, ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 2,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη 31/10/2023, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Η συρρίκνωση αυτή επήλθε έπειτα από την ελαφρά ανάκαμψη του προηγούμενου τριμήνου.

Δείτε επίσης: Πληθωρισμός: Ανατιμήσεις φωτιά στα τρόφιμα, εν όψει χειμώνα ακρίβειας – Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Οκτώβριο σε ποσοστό 7,5%, έναντι 8,8% τον Σεπτέμβριο, κάτι, που παρατηρείται εξίσου και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,5%, έναντι 4,1% τον Σεπτέμβριο), αλλά, και την ενέργεια (-11,1%, έναντι -4,6% τον Σεπτέμβριο), όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Eurostat. Μάλιστα, η ΕΚΤ αναμένει, ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,7% φέτος, κατά 1% το 2024 και 1,5% το 2025.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, κατέγραψε τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% για το τρίτο τρίμηνο, μια ελαφρώς καλύτερη από την πρόβλεψη πτώσης 0,3% σε δημοσκόπηση του Reuters. Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,8% σε προσαρμοσμένη βάση τιμών συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Η Λετονία κατέγραψε την υψηλότερη τριμηνιαία ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο με 0,6%, ακολουθούμενη από το Βέλγιο και την Ισπανία με 0,5% και 0,3% αντίστοιχα. Η Ιρλανδία σημείωσε την υψηλότερη τριμηνιαία πτώση με 1,8%, ακολουθούμενη από την Αυστρία με 0,6%.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ

Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού ακολουθεί μια ραγδαία σειρά αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας συνιστούν μια τυπική αντίδραση ενάντια στον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Τα επιτόκια αυτά επηρεάζουν το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία, αυξάνοντας το κόστος της πίστωσης για αγορές όπως σπίτια ή για επέκταση εργοστασίων ή γραφείων. Αυτό μειώνει τη ζήτηση για αγαθά και έτσι περιορίζει τις αυξήσεις των τιμών.

Τα υψηλά ποσοστά μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Τους τελευταίους μήνες έχουν πλήξει τους πιστοληπτικά ευαίσθητους τομείς, όπως η κατασκευή νέων κατοικιών και οι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα,, ο παρατεινόμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός ώστε να συγκρατεί τις δαπάνες των καταναλωτών , που έπρεπε να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για τα απαραίτητα, όπως τα τρόφιμα και τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

Αυτή η έκρηξη πληθωρισμού ξεκίνησε καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία του COVID-19, οδηγώντας σε ελλείψεις πρώτων υλών, μια κατάσταση, που επιδεινώθηκε στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

Άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,9% από 2,4% τον Σεπτέμβριο

Αύξηση σημείωσε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός άγγιξε το 3,9% έναντι του 2,4% τον Σεπτέμβριο και +3,5% τον Αύγουστο.

Σημειώνεται, ότι σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter