Πλοίο ισραηλινών συμφερόντων χτυπήθηκε ανοιχτά του Ομάν, δύο νεκροί

Πλοίο ισραηλινών συμφερόντων χτυπήθηκε ανοιχτά του Ομάν, δύο νεκροί
Φωτογραφία αρχείου / AP Images

Δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν σε επίθεση σε δεξαμενόπλοιο πετρελαίου Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου στα ανοιχτά του Ομάν στην Αραβική Θάλασσα, δήλωσαν οι αρχές της χώρας την Παρασκευή. Είναι οι πρώτοι νεκροί μετά από χρόνια επιθέσεων που στόχευαν τη ναυτιλία στην περιοχή.

Κανείς δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επιδρομή το βράδυ της Πέμπτης στο πετρελαιοφόρο Mercer Street με σημαία της Λιβερίας. Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι φαίνεται ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε το λεγόμενο «drone αυτοκτονίας», αυξάνοντας την πιθανότητα να βρίσκεται μια κυβερνητική ή μια ομάδα πολιτοφυλακής του Ιράν.

Η επίθεση είχε ως στόχο το δεξαμενόπλοιο βορειοανατολικά του νησιού Μασίρα του Ομάν, πάνω από 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Ομάν, Μουσκάτ. Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έσπευσε στο σημείο μετά την επίθεση και συνόδευε το δεξαμενόπλοιο σε ασφαλές λιμάνι, δήλωσε την Παρασκευή μια εταιρεία διαχείρισης πλοίων με έδρα το Λονδίνο.

Η επίθεση αποτελεί τη χειρότερη μέχρι τώρα θαλάσσια ενέργεια σε περιφερειακές επιθέσεις στη ναυτιλία από το 2019. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλοι έχουν κατηγορήσει το Ιράν για τις επιθέσεις εν μέσω της αποτυχίας της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ είναι ύποπτο για μια σειρά σημαντικών επιθέσεων που στοχεύουν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ιράν είδε επίσης το μεγαλύτερο πολεμικό του πλοίο να βυθίζεται πρόσφατα υπό μυστηριώδεις συνθήκες στον κόλπο του Ομάν. Το Ιράν φαίνεται ήδη έτοιμο να υιοθετήσει μια ακόμη πιο σκληρή προσέγγιση απέναντι στη Δύση καθώς η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί στην προεδρία έναν σκληροπυρηνικό προστατευόμενο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ως πρόεδρο την επόμενη εβδομάδα.

Η Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο, μέρος του Zodiac Group του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Εγιάλ Οφέρ, δήλωσε ότι η επίθεση σκότωσε δύο μέλη του πληρώματος, το ένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και το άλλο από τη Ρουμανία. Δεν τους κατονόμασε, ούτε περιέγραψε τι συνέβη στην επίθεση. Είπε ότι πιστεύει ότι κανένα άλλο μέλος του πληρώματος στο πλοίο δεν τραυματίστηκε.
«Κατά τη στιγμή του συμβάντος, το πλοίο βρισκόταν στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, ταξιδεύοντας από το Νταρ Ες Σαλάμ προς τη Φουτζάιρα χωρίς φορτίο», ανέφερε η δήλωση της Zodiac Maritime.

Τα δορυφορικά δεδομένα παρακολούθησης από το MarineTraffic.com έδειξαν ότι το σκάφος βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου οι Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι έγινε η επίθεση. Ωστόσο, το τελευταίο σήμα που έστειλε το πλοίο ήρθε νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα που ένα πλοίο που συνδέεται με τον Οφέρ έχει στοχοποιηθεί. Στις αρχές Ιουλίου, το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων CSAV Tyndall με σημαία της Λιβερίας, που ήταν κάποτε συνδεδεμένο με τη Zodiac Maritime, υπέστη μια ανεξήγητη έκρηξη ενώ βρισκόταν στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ναυτιλιακή Διοίκηση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter