Πλούσια κινηματογραφικά αφιερώματα στην Tαινιοθήκη

Πλούσια κινηματογραφικά αφιερώματα στην Tαινιοθήκη

Παρουσιάστηκαν σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 οι προσεχείς δράσεις της Ταινιοθήκης της Ελλάδας με τη συνδρομή του ΥΠΠΟΑ, του προγράμματος ΕΣΠΑ και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ταινιοθήκης.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Κομνηνού και τα μέλη του υποδέχθηκαν την Υπουργό η οποία αναφέρθηκε στη σημασία των μελλοντικών εκδηλώσεων αλλά και το στρατηγικό ρόλο της Ταινιοθήκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι απαραίτητο να δώσουμε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος διευρυμένες δυνατότητες, οικονομικές και υποστηρικτικές, ώστε να μπορεί να παίξει το ρόλο που οι ταινιοθήκες παίζουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη, διαπιστώνουμε ότι, η εμπειρία χρόνων και η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού τη βοήθησε να έχει ένα πιο συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το 2019. Αυτό δεν πρέπει να διακοπεί, δεδομένου ότι έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις υποδομών, μελετών, συνεργασιών και στόχων από ένα Δ.Σ. και μια Πρόεδρο που γνωρίζουν καλά, θεωρητικά και πρακτικά, το πεδίο, ελληνικό και ευρωπαϊκό. Η Ταινιοθήκη αποτελεί ένα σημείο αναφοράς του σινεφίλ κοινού κι αυτή είναι μία από τις σημαντικές προσφορές της, για την οποία αγαπήθηκε από τον κόσμο που αγαπά το σινεμά. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη στη νέα της πορεία και παραγωγική στη συνεργασία της με τους άλλους θεσμούς του ελληνικού σινεμά στη χώρα.»

Στην συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκαν τα εξής:

-Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, χάρη στην χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού δρομολόγησε σημαντικές δράσεις, όπως ο κατ’ αρχήν εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, τόσο στον χώρο του Κεραμεικού όσο και των Εργαστηρίων της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, έγιναν εργασίες εκσυγχρονισμού της καλωδίωσης και μια πρώτη ανανέωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτές οι παρεμβάσεις και οι δράσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι μελέτες που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των εργαστηρίων για την επεξεργασία αναλογικού φιλμ με την ανασύσταση μηχανημάτων και τεχνολογιών, που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Αλλά, και για τον εκσυγχρονισμό της ψηφιοποίησης και καταλογoγράφησης των μη φιλμικών συλλογών της Ταινιοθήκης.

Η χρηματοδότηση επέτρεψε ακόμη την διοργάνωση νέων προγραμμάτων, όπως το Τόπο στους Μικρομηκάδες, τον κύκλο προβολών παιδικών/εφηβικών ταινιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ορισμένα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, τις δωρεάν προβολές σε συνεργασία με το WIFT GR από γυναίκες σκηνοθέτες, και την εκδήλωση με τίτλο «Ακούγοντας την Ψυχή» σε συνεργασία με τον Συντονιστικό Μηχανισμό για την Αναπηρία που υπάγεται στον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη. Επίσης, ενθάρρυνε το άνοιγμα της Ταινιοθήκης στον ελληνικό κινηματογράφο μέσα από προβολές ταινιών μυθοπλασίας («Τα δάκρυα του βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Ελεύθερο θέμα», Στέλλα Θεοδωράκη) και ντοκιμαντέρ («Στο Σώμα της» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη» του Σταύρου Ψυλλάκη κ.α.), αλλά, και συζητήσεις γύρω από αυτές. H απήχηση αυτών των εκδηλώσεων φανερώνει την ανάγκη για συνεχή και αυξημένη χρηματοδότηση προγραμμάτων ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, που εντάσσονται στην ανάπτυξη της νέας κινηματογραφοφιλίας.

-Σημαντικός στόχος της Ταινιοθήκης αποτελεί η πλήρης λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου του Ιδρύματος. Από την εποχή που η Ταινιοθήκη μεταφέρθηκε στη Λαϊδα, το Μουσείο έχει λειτουργήσει απρόσκοπτα, είτε φιλοξενώντας μέρος των συλλογών του Ιδρύματος είτε με περιοδικές εκθέσεις. Σε αυτή τη φάση, και χάρη στη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, ολοκληρώθηκε πλήρης μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη. Υπεύθυνη για την κατάρτιση των μελετών και την κατάθεσή τους αλλά και για την υλοποίηση του έργου, είναι η Καθηγήτρια της ΑΣΚΤ και Αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδας κυρία Αφροδίτη Λίτη, η οποία, αφού έκανε μια εντελεχή περιγραφή του Μουσείου (που θα απλωθεί σε έναν χώρο 108 τ.μ, μέσα από 5 εκθεσιακές ενότητες) ανακοίνωσε πως το Μουσείο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2019 και ότι η μελέτη βρίσκεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ προς υπογραφή. «Ο σχεδιασμός του θέλουμε να είναι απλός και λιτός, ώστε να συνάδει με το κτίριο της Ταινιοθήκης και με την περιοχή», υπογράμμισε.

«Είμαι πολύ συγκινημένη που η Αφροδίτη Λίτη συνεχίζει το έργο της Αγλαϊας Μητροπούλου, η οποία αναζητούσε με πάθος συλλεκτικά αντικείμενα από την ιστορία του κινηματογράφου ήδη από την δεκαετία του ’70 και τα αγόραζε με προσωπική της δαπάνη από το Λονδίνο», ανέφερε η Πρόεδρος της Ταινιοθήκης κυρία Μαρία Κομνηνού. «Σε αυτά έχουν προστεθεί και αντικείμενα από δωρεές από ιδιώτες και μέλη της κινηματογραφικής οικογένειας».

-Η Ταινιοθήκη της Ελλάδoς συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία της με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, δίνοντας καλοκαιρινή γεύση στην κινηματογραφοφιλία, με το αφιέρωμα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΗ -Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΒΩΒΟΥ, το οποίο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136). ‘Ωρα έναρξης: 21:00. Το διήμερο αυτό αφιέρωμα στον βωβό κινηματογράφο περιλαμβάνει τρεις ταινίες γυρισμένες στις αρχές του 20ου αιώνα σε Αθήνα και Βερολίνο (Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ, Άνθρωποι την Κυριακή, Κοινωνική Σαπίλα) και αποτελεί το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου αφιερώματος με γενικό τίτλο «Κινηματογράφος και Πόλη» που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο (12-18/9), κατά την διάρκεια μιας εβδομάδας προβολών με εμβληματικές, ομιλούσες, ταινίες γυρισμένες σε σημαντικές μητροπόλεις όλου του κόσμου (από την Αθήνα και το Παρίσι, μέχρι το Τόκιο και τη Βενετία) σκηνοθετών όπως οι Φρ.Τριφό, Ν.Μορέτι, Β.Βέντερς, Γ.Άλεν, Α.Ρενέ, Σ.Κόπολα κ.α. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Τα Σάββατο 29 Ιουνίου, οι «Περιπέτειες του Βιλλάρ» και το «Άνθρωποι την Κυριακή» θα προβληθούν με ζωντανή εκτέλεση πρωτότυπης μουσικής από τον ίδιο τον συνθέτη Μηνά Ι. Αλεξιάδη.

Ο κύριος Αλεξιάδης, ο οποίος συνεργάζεται εδώ και 30 χρόνια με την Ταινιοθήκη, είπε πως θα παρουσιάσει στο κοινό μια νέα εκδοχή της μουσικής που έχει γράψει για τις «Περιπέτειες του Βιλλάρ» για ηλεκτρικό πιάνο και synthesizer. Αναφορικά με την ταινία, στην οποία συμπρωταγωνιστούν ο Νίκος Σφακιανός και η Νίτσα Φιλοσόφου (μητέρα του γνωστού ηθοποιού Γιώργου Κωνσταντίνου), ο συνθέτης ανέφερε πόσο μεγάλη εντύπωση του είχε κάνει όταν είδε μια αυθεντική νέγρικη μπάντα της Νέας Ορλεάνης να παίζει στο κουβούκλιο του Φλοίσβου εν έτει 1924… Επίσης, ο συνθέτης συνέθεσε εκ νέου τη μουσική επένδυση για την περίφημη ταινία «Άνθρωποι την Κυριακή», προσαρμόζοντάς την στις συνθήκες προβολής ενός θερινού κινηματογράφου.

-Στην σημερινή συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στον τύπο η πολύτιμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την αποκατάσταση της ταινίας «Απάχηδες των Αθηνών», αντίγραφο της οποίας βρέθηκε στην Γαλλική Ταινιοθήκη. Η αποκατάσταση της εικόνας θα γίνει στο εργαστήριο L’Immagina Ritrovata στην Μπολόνια, ενώ η ανασύνθεση της μουσικής που συνόδευε την ταινία θα γίνει στην Αθήνα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής. Η πρώτη προβολή της αποκατεστημένης ταινίας είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Λεπτομέρειες για τη συνεργασία θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου πλησιέστερα της ημερομηνίας της εκδήλωσης.

-Ανακοινώθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για την διεξαγωγή του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (20-30 Νοεμβρίου 2019), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί: το αφιέρωμα στον σπουδαίο πορτογάλο σκηνοθέτη Μανουέλ Ολιβέϊρα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας και την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, στην πρωτοποριακή και τολμηρή γαλλίδα σκηνοθέτιδα Μαρί Λοζιέ (θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα που φιλοξένησε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoΜΑ), το οποίο θα παρουσιάσει η ίδια μαζί με την τελευταία ταινία της «Felix in wonderland» σε πανελλαδική πρεμιέρα) αλλά και στην Εύα Στεφανή, η οποία θα παρουσιάσει το σύνολο του έργου της, θα δώσει μάστερκλας και θα δείξει αποσπάσματα από τη νέα της δουλειά «Μόνο άντρες», που φιλοξενείται στην Μπιενάλε της Βενετίας. Η Εύα Στεφανή ήταν παρούσα στη συνέντευξη και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον αμερικανικό πειραματικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο και συγκεκριμένα: θα παρουσιαστεί το έργο του πειραματικού κινηματογραφιστή, επιδραστικού καλλιτέχνη και επιμελητή του έργου του Γκρέγκορι Μαρκόπουλος Ρόμπερτ Μπίβερς, καθώς, και επιλογές από τον πειραματικό αμερικανικό κινηματογράφο, σε επιμέλεια του διευθυντή του Harvard Film Archive Καθηγητή Haden Guest. Και οι δύο θα παρευρεθούν και θα δώσουν μάστερκλας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα αφιέρωμα στις μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας της Ανιές Βαρντά, στον μεγάλο ιταλό οτέρ Μάρκο Μπελόκιο σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, το οποίο στη συνέντευξη τύπου εκπροσώπησε η διευθύντριά του και Μορφωτική Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας Άννα Μοντάβιο, στον ντοκιμαντερίστα Φλοράν Μαρσιέ, καθώς, και το αφιέρωμα «Σεξουαλική απελευθέρωση και οπτικές επαναστάσεις».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι γνωστές ενότητες του ΦΠΚΑ «Αφηγηματικά και όχι», «Αποκατεστημένες και υπέροχες», «Μερικοί το προτιμούν μικρό» και «Πρώτη Ματιά».

Από τις εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης: με αφορμή το αμερικανικό ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής Hitchcock/Truffaut (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο καταγράφει τη σειρά συνεντεύξεων του Άλφρεντ Χίτσκοκ προς τον Φρανσουά Τριφό), θα προβληθούν από 7 ταινίες του κάθε σκηνοθέτη σε μια μεταξύ τους «συνομιλία».

Συνεχίζοντας την παράδοση ταινιών οι οποίες γίνονται μετά από ειδική παραγγελία για το Φεστιβάλ, αλλά με την βοήθεια εξωτερικών παραγωγών, όπως το «Όχι» του Κεν Μακμάλεν και το «Τhe Red Bank» της Βουβούλας Σκούρα, το Φεστιβάλ έχει προχωρήσει στην παραγγελία δύο ντοκιμαντέρ: «Εκτός των τοιχών -Οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου», μια ιδέα των Μενέλαου Καραμαγγιώλη και Χέλμουτ Βιτς, και το «Lebanon agreement-a difficult answer» της Βoυβούλας Σκούρα και του Σταύρου Στάγκου.

Τέλος, πάντα στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, θα περιληφθεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα προβολών με θεματική «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση». Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε ταινίες εκ των οποίων οι τρεις θα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Η συγκεκριμένη ενότητα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση μέσω Διοργάνωσης Ειδικών Αφιερωμάτων Εντός του Προγράμματος Προβολών σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ντοκιμαντέρ και Animation, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Τις ταινίες του Φεστιβάλ επιλέγουν οι: Νίνα Βελιγράδη, Νικόλ Μπρενέζ, Όλια Βερροιοπούλου, Φαίδρα Παπαδοπούλου, Ιάκωβος Σκενδερίδης και Ίνγκο Σταρτς.

-Η Ταινιοθήκη και οι Ταινιοθήκες του κόσμου:

Τον Φεβρουάριο του 2020, στην Μαδρίτη, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Ταινιοθήκη της Ισπανίας (Filmoteca Espanola) θα συνδιοργανώσουν αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο. Το καλοκαίρι του 2020 (Ιούνιος-Ιούλιος) θα πραγματοποιηθεί άλλο ένα αφιέρωμα στο ελληνικό σινεμά στο πλαίσιο του σημαντικότερου διεθνούς φεστιβάλ κινηματογραφικών αρχείων Il Cinema Ritrovato, που γίνεται κάθε χρόνο στη Μπολόνια σε διοργάνωση της Ταινιοθήκης της Μπολόνια (Cineteca di Bologna).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter