Πνέουν άνεμοι ανάπτυξης

Πνέουν άνεμοι ανάπτυξης

Ολη η Ελλάδα ένα τεράστιο εργοτάξιο με τις ευλογίες του υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικά της ίδιας της υπουργού.

Παράπονο δεν έχουμε. Το «επιτελικό κράτος» διαθέτει όραμα και πίστη (αυτό δα έλειπε η Δεξιά του Κυρίου να μη διαθέτει πίστη) στην υλοποίησή του: όλα μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό της τουριστικής ανάπτυξης. 

Η ανάπτυξη φυσικά περνά μέσα από προσωπικές σχέσεις οι οποίες συνήθως οδηγούν σε μια σειρά από εταιρείες που η κατάληξή τους απολαύει της γαλήνης στις ακτές μικρών νησιών είτε στον Ατλαντικό είτε στον Ειρηνικό είτε στον Ινδικό (αστικός κσμοπολιτισμός ονομάζεται το φαινόμενο). 

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ομόφωνα –παράδοξη ομοφωνία αν κάποιος αναλογιστεί ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας εναντιώνεται– αποφάσισε να δώσει άδεια για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην Κοιλάδα των Μουσών στη Βοιωτία. 

«Ανάμεσα στα βουνά της Ελλάδας ο Ελικώνας ξεχωρίζει για την ευφορία του και για την αφθονία των καρποφόρων δέντρων» έγραφε ο Παυσανίας στα «Βοιωτικά», εικόνα που το υπουργείο Πολιτισμού θα εμπλουτίσει σύντομα. Δίπλα στα καρποφόρα δέντρα θα πάρει θέση ένα ηχηρό δάσος ανεμογεννητριών με το υπουργείο να αποδεικνύει και πάλι ότι το επίγραμμα «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» είναι η βάση της πολιτικής τους θεωρίας (μένει να διευκρινιστεί ποιοι είναι οι «κείνοι»). Ανάλογη και η περίπτωση στα Χανιά, στον λόφο Καστέλι. 

Η χρήση τριών ιστορικών κτιρίων παραχωρείται σε εταιρεία (κρίκος κι αυτή σε μια αλυσίδα εταιρειών) για την ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων – γιατί, ως γνωστό, αυτό που λείπει από την Κρήτη είναι τα ξενοδοχεία. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση επιστρατεύτηκε και η αστυνομία (για να εμπεδωθεί ταχύτερα το δόγμα «νόμος και τάξη») καθώς στο κτίριο της Μεραρχίας Κρητών στεγαζόταν επί 16 χρόνια η κατάληψη Rosa Nera. 

Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης είναι ο άνθρωπος που δίνει τον τόνο στην περαιτέρω ξενοδοχοποίηση των Χανίων. Το «επιτελικό κράτος» δείχνει το όραμά του, όμως αυτό δαγκώνει επικίνδυνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter