«Πνίγηκε» η Βενετία: Δύο νεκροί και τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες (Photos – Video)

«Πνίγηκε» η Βενετία: Δύο νεκροί και τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες (Photos – Video)

Τις πληγές της μετρά η Βενετία από τη δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα των τελευταίων 50 ετών που καταγράφηκε με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι μνα χάσουν τη ζωή τους και να «βουλιάξει» η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου. 

Οι εικόνες από τη γειτονική Ιταλία είναι αποκαλυπτικές του μεγέθους της καταστροφής. Πλατείες και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια αναγκάζοντας τον δήμαρχο της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο να κηρύξει τη Βενετία σε κατάσταση καταστροφής.

Τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως στις 10:50 το βράδυ της Τρίτης η πλημμυρίδα έφθασε τα 187 εκατοστά, λίγο λιγότερα από το ρεκόρ των 194 εκατοστών που είχε καταγραφεί το 1966.

Την ίδια ώρα, τα βίντεο και οι φωτογραφίες από την πλατεία του Αγίου Μάρκου κάνουν τον γύρο του κόσμου: Το νερό σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε το ένα μέτρο ενώ η βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά σε 1.200 χρόνια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές εντός του ναού.

Παράλληλα, σπίτια πλημμύρισαν και οι γόνδολες, όπως επίσης και τα θαλάσσια ταξί, βγήκαν κυριολεκτικά στη… στεριά.

Το οικονομικό κόστος των πλημμυρών που πλήττουν τη Βενετία είναι πιθανό να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο, ενώ υψηλόβαθμος κληρικός δήλωσε πως η ιστορική Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πόλη κινδυνεύει να υποστεί «ανεπανόρθωτες» ζημιές.

«Η Βασιλική υφίσταται δομική ζημιά επειδή το νερό έχει ανέβει και έτσι προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ιδιαίτερα όταν στεγνώνει στο κάτω μέρος των μωσαϊκών και της επίστρωσης με πλακάκια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχιεπίσκοπος της Βενετίας Φραντσέσκο Μοράλια.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις, ο Μπρουνιάρο δήλωσε: «Ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».










Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter